După lupte seculare, :D se pare că am ajuns la un numitor comun. Dacă te interesează problematica de dreptul muncii încearcă să găseşti un răspuns argumentat la speţa postată pe forum perioada contractuală.
O să îţi mai propun si alte speţe interesante.
Rectificările în carnetul de muncă şi restituirea carnetului de muncă se pot dispune şi de către tribunal. Este oportun ca aceste petite să fie solicitate la tribunal, întrucît în situaţia unei dezbateri de natură contencioasă asupra fondului raporturilor de muncă (executatea contractului), ai toate şansele unei declinări, întrucît exced competenţei judecătoriei . Am avut o asemenea speţă acum 5 luni la Tribunalul Dolj.
ATENŢIE Reconstituirea vechimii nu este unul şi acelaşi lucru cu rectificarea în carnetul de muncă. Sunt două petite diametral opuse......
C.O.R nu prevede că te poţi angaja pe funcţie de jurist......... Au fost respinse dosare la magistratură pe această idioţenie, nu li s-a luat pe bună dreptate în calcul vechimea de jurist. A fost necesară o acţiune în constatare.
Se poate angaja doar consilier juridic cod 242103, iar pînă la momentul intrării în vigoare a legii 514/2003 se putea angaja şi jurisconsult cod 242102 .
Atenţie mare, funcţia de jurist face parte din STRUCTURA ARBORESCENTA A CLASIFICARII OCUPATIILOR DIN ROMÂNIA
GRUPA MAJORA 2 ALTI SPECIALISTI CU OCUPATII INTELECTUALE SI STIINTIFICE.
Mare atenţie la momentul la care se solicită concediul, după sau înaintea preavizului.
În funcţie de acest aspect se rezolvă şi speţa.
Durata perioadei de lucru în cadrul demisiei este de 8 ore/zi, dacă demisionezi cu acordarea preavizului dispus în contract. Însă dacă angajatorii nu au respectat o singură clauză în contract poţi pleca fără a acorda termenul de preaviz, iar dacă se apucă să-ţi înceteze aiurea (disciplinar) contractul, îî carotezi în instanţă de nu se văd.
Dacă însă ai fost pus în preaviz de concediere, angajatorul trebuie să-ţi acorde 4 ore pe zi pentru a putea aplica pentru un nou loc de muncă.
PS. fii mai clar cu prezentarea speţei.
Mulţumită de răspuns GabrielaA........
Trebuia să se abroge la data de 1 ianuarie 2007 dar prin OG 55/2006 publicată în M.OF 788/18 septembrie 2006 a fost prorogat termenul la 1 ianuarie 2009, iar vechimea stabilită în muncă până la data de 31 decembrie 2008 se poate reconstitui pentru cei care nu posedă carnet de muncă la instanţa. Oricum sunt sceptic cu privire la retragerea carnetelor de muncă. După aderare la UE, Ungaria a retras carnetele de muncă şi ulterior a revenit la vechiul sistem.
Mda.... acţiunea se introduce la Tribunal şi nu la Judecătorie. Judecătoria are doar o singură competenţă materială în materie de dreptul muncii, aceea de a soluţiona petitele cu privire la rectificările în carnetul de muncă.
După abrogarea decretului 92/1976, Conform Codului Muncii, reconstituirea vechimii în muncă se poate face prin înscrisuri (vezi forţa probantă a înscrisului autentificat) şi alte probatorii.