avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Activitate mihacion

Activitate mihacion

Buna ziua,

In urma unui dosar de executare s-a dus la indeplinire vanzarea prin licitatie a unui imobil. Daca prin contestatiii si recursuri debitorul reuseste sa obtina desfiintarea executarii, poate cere si obtine restabilirea situaţiei anterioare, respectiv reîntoarcerea imobilului în patrimoniul debitorului? Daca da, care este situatia daca adjudecatarul a vandut deja imobilul unei alte persoane?
Noul proprietar poate pierde imobilul achizitionat in favoarea debitorului?
Care sunt ultimele modificari in modul de stabilire a impozitului pe imobile pt persoanele fizice? Situatia pentru care intreb acestea este urmatoarea:

Casa in Bucuresti aflata in coproprietate (mama mea si matusa dupa mama a acesteia) fara sa fie stabilite cotele-parti. Mama a primit jumatate de imobil prin succesiune de pe urma bunicii care era copropietara cu sora ei. Copropietara, matusa mamei, a decedat acum doi ani dar la dorinta mamei nu s-a deschis succesiunea (oricum mama mea este singura mostenitoare a matusii sale).

Pana acum un an impozitul l-a platit, pe baza buletinului mamei, fratele meu, iar factura emisa a fost pe numele ambilor copropietari. Anul acesta cei de la taxe si impozite i-au spus ceva de genul ca ei trebuie sa faca separarea si a mers initial la biroul taxe si impozite cu actul de succesiune de pe urma bunicii, buletinul mamei si certificatul de deces al matusei. Se pare ca aceste acte nu le sunt suficiente, vor si cert de casatorie al mamei (sa vada schimbarea de nume) desi in actul de succesiune este trecut numele actual al mamei si calitatea de fiica. De ce sunt cerute toate aceste acte? Certificatul de casatorie oricum nu arata ca numele ei de fata este acelasi cu al mamei ei (si al matusii) pentru ca numele de fata este numele de familie al tatalui ei, iar parinti au divortat (mama ei revenind la numele de fata).

Pe de alta parte pentru matusa au considerat suficient certificatul de deces, dar daca fac impozitare separata cum se face factura pe numele unei pesoane decedate?

Va multumesc,
Mihaela
Conform legii 284/2010, personalul platit din fonduri publice care lucreaza cu fonduri comunitare beneficiaza de majorarea salariului de baza cu 75%- sau de o majorare de pana la 25 de clase de salarizare suplimentare din 2011.

Aceasta reglementare se aplica si personalului care lucreaza intr-un proiect POS (Programul Operational Sectorial), daca ei sunt angajati cu carte de munca la un institut de cercetare (ca salarii sunt considerati bugetari- s-a aplicat reducerea de 25%) ce face parte din Academia Romana?

conform Monitorului Oficial al României, Partea I, Nr. 617/14.09.2009
(pag. 8-16)- STATUTUL ACADEMIEI ROMÂNE, articolul 2
"Academia Romana este o institutie de interes public national de cercetare in domeniile fundamentale ale stiintei si culturii de calificare prfesionala superioara, cu personalitatea juridica de drept public si independenta in lucrarile sale de orice natura."

Pentru proiectul respectiv s-au intocmit cu acelasi institut contracte de munca pe 2 ani. Daca se aplica majorarea, unde se aplica la salariul pe contractul pe perioada nedeterminata ca cercetator in institut sau la salariul primit prin proiect?

Va multumesc anticipat.
"Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul precum si alte drepturi de pensie cuvenite si neachitate pana la deces se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun (art. 97 din Legea nr. 19/2000)."

Va rog sa imi explicati ce inseamna acest lucru, ce inseamna "in conditiile dreptului comun"?
Eu stiu ca mama e singurul mostenitor dar cum demostram? Trebuie neaparat facuta succesiunea la notar? (pentru o pensie neincasata?)
Buna ziua,

Matusa mea (sora bunici mele) a decedat recent. Era la acea data pensionara si noi ne-am ocupat deingrijirea ei in ultimi doi ani precum si de inmormantare, neavand alte rude mai apropiate. Din cate am inteles pot cere la casa de pensii ajutorul de deces pe baza facturilor eliberate pe numele meu si cu acte care sa arate calitatea de rudenie. Care ar fi in acest caz? Eu ma gandesc la certificatele de nastere (al meu, al mamei mele, al bunici si al decedatei-sora bunici) este corect?Daca da sunt necesare in original?
Mentionez ca bunica nu mai traieste iar mama ar fi singura mostenitoare. Facturile sunt pe numele meu pt ca mama este destul de bolnava si nu ar fi putut bate toate drumurile.
O alta intrebare este legata de pensia din luna decesului. O poate incasa mama in momentul in care este adusa de postarita? Sau nu o poate incasa decat dupa ce se face succesiunea , prin cerere la casa de pensi?
Faptul ca eu cer ajutorul de deces impiedica cu ceva incasarea ulterioara a pensiei din luna decesului?

Multumesc
Imi puteti spune daca in incidenta acestei leg 544/2001i intra si datele (brute sau prelucrate) obtinute prin proiecte de cercetare desfasurate in cadrul institutelor de cercetare ce apartin de ANCS sau Academia Romana , datei nepublicate inca sub forma de articole stiintifice sau inainte de patentare ?
Se poate invoca legea dreptului de autor pentru protejarea datelor?
Ca jurnalist pot solicita o baza de date sau trebuie sa ma multumesc cu datele partiale facute publice prin paginile web ale proiectelor, prezentari publice sau postere ale angajatilor/cercetatori din aceste institute de cercetare?
Cum se poate desface o conventie civila de prestari servici fara preavizul de 15 zile? (este vorba de supraveghetor sala internet)
Viitorul angajator poate sa incheie contractul de munca ( cu CM) chiar inainte de desfacerea conventiei civile a persoanei in cauza?
preavizul este de 15 zile calendaristice sau de 15 zile lucratoare conform conventiei...tinand cont programul este de 24 cu 48h si in cele 15 zile calendarestice s-ar lucra efectiv 5 zile program de 24h?

Va multumesc pentru eventualele raspunsuri si comentarii
Răspuns la discuția corespondenta persoana decedata
Este necesar actul in original sau este suficienta xerocopia(certificatului de deces)?
Buna ziua,

Poate nu e locul potrivit dar nu stiu unde anume sa postez.
Astazi am primit in cutia postala un aviz de la posta pentru ridicarea unei scrisori recomandate. recomandata este pe numele tatalui meu decedat in octombrie anul trecut.
Exista posibilitatea de a prelua acea scrisoare recomandata, si daca da, cu ce acte?
Daca nu se poate, atunci macar se poate afla expeditorul?( in caz ca este vorba de vreo problema nerezolvata de tatal meu, sau altceva care ne-ar putea afecta)

Va multumesc
Dar persoana este in coma profunda, nu este constient pentru a putea semna un act, chiar daca se deplaseaza notarul la domiciliu (de fapt la spital)