Spuneti ca lucrati in domeniul medical, dar va lipsesc niste informatii de baza despre infectarea cu virusul HPV.
In primul rand, cam toata lumea are HPV :) Ok, o sa ziceti ca exagerez si poate ca asa o fi, dar concluzia am tras-o pe baza informatiei acesteia:
Se estimează că 80% din populaţia activă sexual, femei şi bărbaţi, se poate infecta cu HPV pe parcursul vieţii. Este cea mai frecventă infecţie virală transmisă sexual şi probabil cea
mai frecventă boală cu transmitere sexuală.
S-a discutat deja ca infectia cu HPV nu are simptome la barbati, cu exceptia aparitiei condiloamelor si negilor genitali, dar acestea sunt generate de tulpinile cu potential scazut cancerigen, or dvs aveti treaba cu celelalte, care, repet,
nu dau simptome. Deci un barbat obisnuit, activ sexual, cu cel putin o partenera la activ, nu stie daca are sau nu HPV. Afara de faptul ca face genotiparea HPV (aceeasi analiza pe care ati facut-o si dvs), dar surpriza, se pare ca nu iese intotdeauna la analiza, chiar daca exista HPV-ul in organism. Asta fie pentru ca este in stare latenta, fie ca nu a fost prelevat corect sau din zona in care se gasea virusul (aceste informatii le am direct de la medici, care mi-au spus mai mult sau mai putin voalat ca analiza HPV la barbati e aproape ineficienta).
In aceste conditii, dvs va asteptati ca acel barbat sa stie ca are HPV si sa va informeze? Credeti ca vreun barbat se apuca sa faca de capul lui o analiza costisitoare (aprox 500 lei) care nu e deloc de rutina sau nedureroasa (presupune prelevarea din uretra, prin introducerea unei periute in capul penisului)? Asta eventual dupa fiecare contact sexual cu o noua partenera?
Adevarul e ca toata lumea are HPV. Si se da dintr-o veselie de la unul la altul. Asa cum dvs ati decis sa aveti relatii sexuale neprotejate, la fel procedeaza majoritatea oamenilor. Si nu, nu stau cu analizele in mana cand o fac.
Luati in considerare ca virusul poate sa fie si latent in organism si sa se activeze intr-o perioada cand sistemul imunitar este slabit. Afara de faptul ca ati fi fost virgina inainte de relatiile sexuale cu acest barbat, nu prea vad cum puteti dovedi ca nu aveati HPV inainte de a face sex. Poate doar daca aveti o genotipare HPV dinainte, dar dvs aveti doar un Papanicolau care arata leziunile pe care le provoaca un virus activ, nu poate dovedi in sine ca aveati sau nu HPV (repet, putea sa fie latent si sa nu aveti niciun fel de modificare celulara). Sincer, doctorul acela v-a cam spus ce vroiati sa auziti, dar daca e sa fim realisti, adevatul e ca nu se poate spune cu certitudine cand si de la cine v-ati infectat.
In ceea ce priveste platitul in fata legii, inteleg ca dvs nu veti mai avea relatii sexuale niciodata in viata? Pentru ca altfel, nu e cinstit fata de partenerul/-ii dvs si ar putea sa va dea si ei in judecata pentru ca i-ati infectat. Luati in considerare ca HPV-ul nu se vindeca, el ramane in organism toata viata si nu prea aveti de unde sa stiti cand e in stare latenta sau activ, in ideea ca ati avea relatii sexuale doar cand e in stare latenta, atunci existand sanse mai mici de infectare. Haideti sa fim seriosi! Luati-o ca atare, ati patit ceea ce patesc mii de femei, asta inseamna sa fii activ sexual, iti asum riscuri si cateodata pierzi. In loc sa urmariti barbatii prin instanta, mai bine aveti grija de dvs - controale regulate pentru a urmari modificarile celulare si un mod de viata sanatos pentru a ajuta sistemul imunitar sa lupte cu virusul. Stresul unui proces si urmarirea "vinovatului" nu ajuta deloc. Faceti pace cu dvs si cu cei din jur si concentrati-va pe ce e important acum.