Odata cu divortul instantele vor hotara si capetele accesorii ale acestuia*incredintarea minorilor*,*numele purtat dupa divort*,*pensie de intretinere*...si *stabilirea programului de vizita*...toate acestea s-au judecat inainte de intrarea in vigoare a a N.C.C.,in luna Mai!Impotriva sentintei civile a declarat apel in termen (apelanta),,,in contradictoriu cu subsemnaul,criticand doar programul de vizita minori, asadar pe 3 Octombrie am avut primul termen pe rolul unei instante superioare in Tribunal...eram in plina etapa procesuala,dar se schibase legea intre timp!CINE trebuia sa ceara aplicabilitatea NOULUL COD CIVIL?PARTILE??ADICA ...trebuia sa fim de acord cu ce...anume ?Dar nici o instanta nu te intreaba daca esti de *acord* cu schimbarea legii,legea se aplica!NU? Atunci...la judecatorie cum s-au judecat procesele pentru cazurile in care actiunile similare au fost deschise in luna Mai sau... Iunie(data la care nu intrase in vigoare N.C.C.) si au avut ca termene de judecata la data...3 Octombrie?Cu care cod au fost judecate acesle procese...cu cel vechi sau cu N.C.C.???Va rog din suflet sa nu-mi ocoliti raspunsul la cea din urma intrebare!VA MULTULTUMESC!!
Pe 1 Octombrie 2011 a intrat in vigoare N.C.C.>(pe 3 octombrie am avut primul termen la TRIBUNAL),adevarat ...n-am avut aparator...insa ACEASTA INSTANTA trebuia sa se "autosesizeze" cu privire la prevederile noului cod civil??_potrivit caruia sa se dispuna "exercitarea autoritatii parintesti" in comun??? eu cred ca da ,(rog rasp.)Exista un text de lege la acea data,care sa puna cap la cap cele doua coduri? eu cred ca da,(rog rasp.)!Desigur...apelul a fost respins,pe alte considerente,ok!<insa nu s-a facut nici o referire la noua schimbare N.c.c.in cadrul etapei procesule!!IAcelasi inconvenient ulterior si in fata C .de A.,(insa nici de aceasta data nu s-a tinut cont de implementarea N.C.C.)...ma rog aici e marea problema,adica:( s-a dat ceea ce nu s-a cerut),fiind o hotarare definitiva si "IREVOCABILA",...totusi.pe mine dupa care lege m-ati judecat?Inteleg...legea nu "retroactiveaza"...asadar am redeschis actiune pe fond,ptr." exercitarea autoritatii parintest"i si stabilire a programului de vizita minori...dar cu (ceea ce s-a dat mai mult decat s-a cerut cum ramane?...desi am fact referire,pe fond la "vechiul"dosar!!)...adevarat e... "caminul e un fel de gradinita mai veche", insa teapa lui "Tepes e un fel de instanta MAI VECHE"!...Cu stima va respect,va multumesc pentru pledoarie D-nelor AVOVAT!!!!
actiunea ptr.exercitarea autoritatii parintesti a fost RE-deschisa in Mai 2012!Pe 23 Ianuarie a.c. abia s-a pronuntat sentinta la judecatorie,n-am primit comunicarea...dar sunt sigur ca s-a tinut cont doar de varsta frageda a minorelor.Dupa cum se poate observa...am obtinut foarte putin si nu sunt deloc multumit cu aceasta decizie!DA,am avut aparator,am administrat probele suficient de bine...!Voi putea critica fosta decizie a curtii de apel,cu "riscul"chiar de o sa ajunga iar in recurs?Pentru faptul ca o INSTANTA DE CONTROL JUDICIAR a facut o eroare grosolana...acuma trag ponoasele!Ar fi trebuit sa castig ceva mai mult pe fond...oadata cu schimbarea N.C.C.,dar probabil judecatoriile nu pot modifica hotararile luate de Curtile de apel!?sau...nu mai inteleg nimic!
Anul trecut in Februarie am pierdut un proces de stabilire a programului de vizita minori in sensul ca o instanta de recurs a dat mai mult de cat sa cerut.Fosta sotie a vrut sa reduca programul de relatii personale cu minorele solicitand un program de zi(in clasica prima si a trei-a sambata din luna de la ora 10-19).In schimb nu a specificat nici in scris si nici oral in cadrul sedintei publice la care domiciliu sa se desfasoare acest program ce urma sa fie modificat.B-nteles,hotararea curtii de apel motivand ca minorele sunt prea mici(3 respectiv 1 an),a casat ambele hotarari care erau in favoarea mea,modificand in parte,stabilind ca programul de vizita sa se desfasoare la domiciliul fostilor socrii.X-(.In luna Mai 2012 am redeschis actiune pentru "exercitarea autoritatii parintesti"(potrivit N.C.C.) si stabilire a programului de vizita minori la domiciliul meu(in prima si a trei-a saptamana din luna incepand de vineri ora10 pana duminica ora 12) precum si vizitarea copiilor la camin o data pe saptamana(in saptamana a 2-a si a 4-a),motivand si proband totodata ca din cauza animozitatilor fostei sotii...ba mai mult a fostilor socrii,acest program nu se poate desfasura in conditii bune la domiciliu LOR!Solutia data de catre instanta de fond de aceasta data e:... "admite in parte actiunea reclamantului...exercitarea autoritatii parintesti sa fie in comun.. jumatate de ora la sfarsitul programului de la camin,intr-una din zile din a 2-a si a 4-a saptamana din luna,precum si permisiunea de a participa la oricare din festivitatile organizate ocazional,iar in cadrul relatiilor personale cu cele doua minore obliga parata sa permita atat reclamantului cat si bunicilor paterni vizitarea la domiciliul minorelor ...cu obligatia achitarii sumei de 4 sute de lei reprezentand cheltuieli de judecata catre parata.Pronuntarea a fost pe data de 23 Ian.a.c.,momentan n-am primit comunicarea motivata.Intrebarea mea e cum as putea ataca o asemenea sentinta?....din moment ce exercitarea autoritatii parintesti e mai in comun pentru fosta sotie...?!#-oImediat,inainte de pronuntare aceasta a retras definitiv fetitele de la camin si a inscris-o doar pe cea mare(in vartsa de 5 ani) la o gradinita din comuna ei,fara acordul meu.Intentionez sa obtin o hotarare definitiva si irevocabila prin care sa pot prelua la domiciliul meu macar 4 ore in prima si a 2-a sambata din luna.Deasemenea nu sunt de acord cu cheltuielile de judecata,n-am solicitat cheltuieli si nici nu reprezint culpa procesuala.Pot sa cer instantelor superioare sa judece sub aspect de incident sau eroare juridica hotararea luata de CURTEA DE APEL?Am impresia ca mi s-a legat o tinichea de coada...faptul ca trebuie sa-mi vizitez fetitele doar in prezenta fostei sotii.Mentionez ca sunt un tata exceptional pentru copii si am avut o relatie buna cu minorele,am dovedit asta in toate etapele parcurse!Astept raspuns de la profesionisti,mutumesc anticipat!
Buna seara!In luna Februaire,Martie am depus la parchetul de langa raza Judeatoriei mun."X" o plangere penala,impotriva fostei sotii,pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti,referitoare la nerespectarea programului de vizita minori.Cazul a fost trimis spre ancheta catre politie in localitatea "Y''.Nici astazi (data curenta) n-am primit nici un raspuns din partea procuraturii referitoare la cazul in speta...indiferent care ar fi fost pozitia D-lui procuror,intrebarea mea este:CUM AS PUTEA din pct.de vedere procedural sa intru in posesia unor "concluzii"referitoare la acel dosar,care in opinia mea constituie acte doveditoare extrem de importante intr-un proces civil pe aceeasi cauza?
In urma unui proces de divort sotia si-a reluat numele de familie avut anterior casatoriei,prin sentinta civila definitiva si irevocabila.Dupa exact un an de zile,(timp in care ar fi trebuit sa-si schimbe C.I.), am primit copie dupa citatie(pt. majorare pensie intretinere minori),a fostei sotii care-mi poarta inca numele;folosind chiar semnatura in acest sens.Am angajat un aparator,am depus intampinare si o serie de acte,apoi s-a amanat un termen pentru comunicarea intampinarii.Avocatul meu a "omis" probabil sa puna in vedere instantei ca reclamanta se numeste de fapt"X" si nu "Y"!Oare ce hotarare poate sa dea instanta atunci cand "X" nu exista cu acte doveditoare?EU...cu cine ma judec?Oare chiar nu mai stie cum o cheama...cu buletinul in mana?De ce sa-mi poarte numele in mod abuziv si de ce sa duca in eroare instanta?As vrea sa stiu va rog,daca se poate indrepta sau stabili partile procesuale la urmatorul termen.
"Legal...si corect juridic"!_solicit instantei de fond sa restabileasca,conform normelor de implementare a N.C.C.,cele doua cereri intr-un singur dosar(la acelasi termen).Umblam cu doi bani in trei pungi...??!!Desigur,s-a schimbat:atat :"situaita",cat si codul civil..dna.Avocat!!....Cu respesct pt.dv.!!
Buna ziua,va multumesc anticipat penru raspunsul dv.!Am primit de curand citatie pentru "majorare pensie intretinere"pt. minori,termen 25 Mai.Intentionam sa deschid actiune separata pentru "Exercitarea autoritatii parintesti si stabilire program de vizita minori"(conform N.C.C).Se poate conexa cererea mea prin "reconventionala"la dosarul cu termenul din data de 25Mai.Momentan beneficiez de un program de vizita stabilit printr-o hotarare def.si irevocabila la domiciliul fostei sotii.Sunt deacord cu majorarea pensiei dar solicit modificarea programului de vizita la domiciliul meu.Se poate??
Procesul a inceput in luna mai 2011,pe vechiul cod civil.Am fost deacord cu toate capete accesorii: pentru incredintarea minorilor catre mama,pensie intretinere,reluarea numelui...avut anterior,in schimb am solicitat un program de vizita concret la domiciliul meu,fapt cu care initial a fost de acord in prima etapa procesuala.
Exercitarea autoritatii parintesti nu era prevazuta in nici un text de lege pe vechiul cod civil.