Am si eu 3 intrebari. Anul trecut am contestat in contencios administrativ un certificat de handicap emis de catre DGASPC-ul din judetul meu prin comisia de evaluare a adultilor cu handicap, pe fond am castigat, ei au bagat recurs,din nou am castigat, acum astept motivarea de la apel.1.Dupa ce apare motivarea ei mai au vreo cale de atac? 2.Atat in punctul de vedere trimis instantei la fond cat si cel trimis la apel, presedinta comisiei spune despre mine si medicul neurolog care m-a vazut si mi-a eliberat referatul medical pentru reevaluare, ca noi am indus in eroare instanta de judecata pentru ca nu sunt atat de bolnav cum considera medicul neurolog, opinie ce am infirmat-o printr-o analiza numita electromiografie ce arata ca conditia mea medicala era preexistenta infatisarii la reevaluare si ca sunt irecuperabil medical. Intrebarea mea este, daca aceasta doamna sefa de comisie poate fi data in judecata in civil pentru ce a scris in intampinarile catre tribunale, si daca opinia ei se considera a fi asumata si de ceilalti membrii ai comisiei daca pe intampinari scrie doamna X presedinta comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Y?
3.Am aflat ca ce s-a intamplat in cazul meu cand nu au dat incadrarea in grad de handicap corecta, nu este un fapt singular, mai multe persoane cu dizabilitati patind acelasi lucru,Concret in cazul celor care au dizabilitati severe locomotorii sau neurologice comisia a refuzat in mod voit acordarea gradului grav cu insotitor, incarcand astfel si instantele de judecata cu procesele celor care isi permit sa conteste certificatele pe calea justitiei. Asa ca am consultat 2 avocati si am depus pentru cazul meu o plangere penala la PICCJ pentru articolele 297 privind abuzul in serviciu si 298 privind neglijenta in serviciu, plangere care-i vizeaza pe toti membrii comisiei de evaluare si care a fost inregistrata la PICCJ si apoi trimisa parchetului de la judecatoria din orasul meu spre solutionare. Intrebarea este daca atunci cand vor incepe cerctarile efective si voi fi chemat sa discut cu cineva de la parchet, daca credeti ca trebuie sa iau un avocat cu mine, sa ma insoteasca la audiere? Multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua, Sarbatori Fericite in primul rand. Vin si eu cu o problema groasa de tot care se refera la activitatea unei comisii de evaluare a persoanelor cu handicap si cu urmarile unui NUP primit de anumiti membrii ai acestei comisii.
Eu am o dizabilitate si din acest an m-am alaturat unui Ong care lupta activ pentru drepturile acestor persoane.Colaborand activ acolo am aflat de niste aspecte legale care sunt legate de activitatea comisiei de evaluare mai sus mentionate.
In urma cu ceva ani fosta presedinta a comisiei si cativa membri au fost turnati la Dna si au fost dovediti in instanta ca luau spaga insa nu toti membrii acelei comisii au fost cercetati, cativa isi continua activitatea si acum la directie.
Motivul l-am aflat de abia acum si implica o poveste cu interventii la procurorul sef al Dna-ului arondat, interventii care au inclus si sume de bani, drept urmare acele persoane sunt si acum in cadrul Dgaspc iar practicile s-au rebranduit, noi la Ong-ul nostru afland de atatea cazuri de certificate date unor persoane care nu au nimic(orbi sau in special nebuni) iar cei care au intr-adevar nevoie de protectia statului nu o primesc in majoritatea cazurilor.
Afland aceste lucruri am vrut sa le verific pe pielea mea si am cerut o re-evaluare a gradului de handicap , eu avand un grad permanent. La aceasta Directie am fost vazut de un serviciu de evaluare complexa cum il numesc ei, format din medic evaluator si 2 secretare, am primit hartie acasa dupa 3 saptamani prin care sunt anuntat ca sunt trecut intr-un grad inferior cu re-evaluare peste un an, certificat care este semnat de 5 persoane, altele decat serviciul de evaluare, oameni care nu m-au vazut la fata sa vada ce probleme am, si la fel ca mine erau multi care abia se miscau, aceasta situatie fiind cotidiana.
Drept urmare am contestat certificatul la tribunal si astfel am aflat de la avocata mea si cand m-am prezentat la instanta de la alti avocati ca este o practica obisnuita a directiei sa dea certificate cat mai mici celor care nu au relatii sa intre la comisie, iar daca cineva face scandal cu privire la grad este catalogat parazit social care traieste pe banii statului cum a venit sa ne spuna un domn cu amputatii care avea lacrimi in ochi dupa intalnirea cu directia.
Situatia asta este urata, si in conditiile actuale ale justitiei nu stiu exact ce ar trebui facut, la mine in oras nu ma pot adresa justitiei pentru ca se afla la directie, jumatate din cucoanele care lucreaza acolo sunt neveste de politisti sau magistrati, intrate pe filiera de partid asa cum se face la noi.In mod normal ar trebui sa se faca si la noi cum s-a facut la Valcea unde dupa o verificare a certificatelor jumatate s-au dovedit frauduloase, dar deh daca domnul procuror al Dna nu a binevoit sa dea o astfel de rezolutie din acelasi motiv explicat mai sus.
Credeti ca un drum la Parchetul General la Bucuresti dupa sarbatori facut de mine si presedintele asociatiei din care facem parte, ar rezolva problema daca facem o plangere acolo? Ma gandesc sa nu scape astia cum au scapat tiganii aia cercetati in Anglia. Sau sa mai asteptam pana se numesc noii sefi de parchete.
Am facut asta folosind legea 544/2001 si conform la ce am primit de la ei nici o firma din lista furnizorilor acreditati nu face orteze la pretul de referinta. Mai ieftin de 3300 lei nu exista in tara asta.
Asta odata, si doi la mana, nu credeti ca statul fiind vinovat de treaba asta cu vaccinul expusa la primul punct, nu ar trebui sa asigure victimelor sale un minim de trai decent prin decontarea unui aparat la o perioada de 2/3 ani?
Si nu sunt singurul in situatia asta, sunt voluntar la o asociatie care se ocupa de apararea drepturilor persoanelor cu handicap, si primim saptamanal apeluri de ajutor din partea membrilor nostri care se lovesc de aceeasi problema, casa nu mai deconteaza orteze sau proteze la pretul la care il fac firmele.
Va multumesc pentru raspuns, da, la mine este vitala chestiunea in sensul in care fara acel aparat locuind la etajul 3 nu pot cobora scarile sunt practic sechestrat in casa. Eu sunt din Ploiesti, deci ar trebui sa intreb la tribunalul Ploiesti?
Pentru inceput permiteti-mi sa ma prezint. Sunt o persoana cu dizabilitati fizice rezultate din administrarea unui vaccin polio administrat pe vremea lui Ceausescu in urma caruia am ramas cu sechele post polio printre care si un picior paralizat pentru care beneficiez de o indemnizatie de 375 de lei si o pensie de invaliditate de 640 lei din care trebuie sa ma intretin.
Ca sa ma deplasez din punctul x in punctul y am nevoie de carje si de o orteza de sold genunchi glezna picior de tip aparat Hessing.
Acest aparat Hessing l-am facut mereu din 1991 la fiecare 2/3 ani cu decontare de la casa de sanatate prahova in urma careia mi se platea aparatul si eu eventual suportam o diferenta la ghetele ortopedice cum a fost cazul la ultima orteza realizata in 2014.
In ziua de azi am constatat ca pretul de referinta al unei astfel de orteze a scazut dubios de la 1970 lei cat era in 2014 la numai 870 astazi, in conditiile in care preturile de fabricatie la furnizorii aprobati de casa de sanatate au crescut pana la 4000 de lei in medie diferenta fiind suportata de beneficiar.
Asta in conditiile in care legea 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap are aceasta exprimare :
"ART. 11
(1) În vederea asigurării asistenţei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul la:
a) dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, conform listei şi în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi a normelor sale de aplicare;"
Avand in vedere aceste lucruri intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca pot da casa de sanatate in judecata in contencios administrativ si sa-i oblig sa-mi plateasca orteza integral la pretul producatorului in timp util in conditiile in care actualul aparat nu mai are mult si cedeaza si trebuie neaparat sa dau comanda de unul nou dar nu-mi permit diferenta asta uriasa de pret dintr-o indemnizatie si o pensie de invaliditate.
Si a doua intrebare pentru demersul meu se asigura reprezentare legala din oficiu si daca da unde trebuie sa intreb?
Mama mea a vrut sa-si faca si ea niste obiecte de mobilier (un dressing in hol, un pantofar si un cuier).
Dupa ce a consultat mai multe oferte si a constatat ca preturile erau ridicol de mari a decis sa se indrepte catre mesterii care isi fac reclama prin mica publicitate. A gasit un flyer in cutia postala lasata de un astfel de mester cum ca are 20 de ani experienta si ca executa mobila la preturi avantajoase si a sunat la numarul scris acolo. Omul i-a raspuns,s-a recomandat ca fiind din Campina si au stabilit o data la care el sa vina si sa faca masuratorile si devizul sa vedem cat costa.
A venit omul pe data de 12 august a vazut ce are de facut si i-a dat un pret de 2600 lei pentru toate obiectele de realizat aici fiind inclusa si manopera, el zicand ca e oferta rezonabila pentru ca are nevoie de lucrari si pentru ca piata din Campina nu mai merge asa de bine.
Mama si omul s-au inteles la pret, ea i-a dat un avans de 2000 de lei si au stabilit ca omul sa vina cu mobila in jurul datei de 15 septembrie.Omul i-a scris o hartie ca un contract ca se angaja sa respecte termenele , pe hartie scriind numele adresa si seria buletinului si a plecat.
Pe 7 septembrie omul mi-a dat un mesaj cum ca socrul lui e grav bolnav si trebuie dus la Targu Mures la nu stiu ce clinica de oncologie si ca are nevoie de restul de bani ca orice moment si orice ban conteaza in a salva viata unui om.
Noi am refuzat si i-am zis clar ca vede restul de bani 15 septembrie , mama a vorbit cu el si parea ca e cam deranjat ca nu i-am dat restul de bani nu ca era socrul lui pe moarte.
A venit 15 septembrie si l-am sunat din nou, mi-a zis ca nu poate veni pana joi pe 22 septembrie ca mai are o lucrare de facut.Am zis hai treaca de la noi.
Pe 22 adica joia asta l-am sunat din nou,nu ne-a raspuns si a trimis un sms in care ne anunta ca socrul a decedat si ca are nevoie de cateva zile sa-l ingroape crestineste.
Vazand asta mama m-a rugat sa fac o cautare pe net a individului ca deja mirosea a teapa mai ales din exprimarile folosite si faptul ca se adresa in continuu cu Doamne ajuta.
L-am cautat pe net si am gasit diferite chestii despre persoana care aparea pe contractul respectiv :ca a avut firme care din 2013 nu au mai mers si au intrat in insolventa si in faliment, ca apare intr-un proces de camata ca parte vatamata dar si intr-un proces de nerestituire a unui imprumut ca faptuitor.
Mergand pe acest fir am ajuns pe site-ul teparul.ro unde la judetul Prahova i-am gasit numele si conform unei alte victime care l-a introdus pe listele acestui site individul ar fi dat tepe de 1.300.000 lei noi tot asa prin contracte semnate si neonorate.Din cauza asta se pare ca are poprire pe conturi si sechestru la Anaf dar conform victimei sale care s-a interesat la executorul judecatoresc care se ocupa de el, asta colaboreaza cu un avocat si ala il invata cum sa cada mereu in picioare.
Vazand asta i-am dat din nou un mesaj individului si i-am zis ce am aflat despre el si ca vreau sa ma duc la politie daca nu restituie banii si el s-a jurat pe biblie din nou ca i-a murit socrul, ne-a rugat sa nu-i facem rau si ca vorbim luni dupa care nu a mai raspuns la mesaje sau la telefon.
Asta e povestea pe cat de scurt se poate.
Intrebarea mea este: Mama se teme sa mearga la politie pentru ca ea crede ca cei de acolo o sa-i zica sa se indrepte catre instantele civile ca sa recupereze banii dati si nu are chef de asa ceva.
Credeti ca daca maine ala nu raspunde si noi ne ducem la politie nu avem temei sa cerem ca politia sa rezolve problema asta? Mi se pare foarte dubios ca la o paguba asa de mare individul asta sa mai fie liber mai ales ca doar politicienii in tara asta scapa cu contro judiciar dupa o paguba ce depaseste 1000 de lei de exemplu. Asta nu ar mai fi trebuit sa vada lumina zilei in cazul asta. Zic si eu.
Am o intrebare legata de un caz pe care-l am in familie:
O ruda a a mea, tanar in varsta cu 28 de ani sufera de sechele post poliomielita dobandita la varsta de 2 luni in sensul in care a ramas un picior paralizat, probleme cu rinichii si o cifoscolioza fiind incadrat la gradul II permanent cu o indemnizatie de handicap de 234 RON fara insotitor, suma nu-i grozava stiu. Din cauza acestei stari de sanatate nu poate muncii ca un om normal , nu poate cara lucruri cum ar fi sacose sau altele in maini pentru ca merge cu carje, se deplaseaza cu o proteza de picior, nu poate depune efort fizic intensiv cum ar fi munca fizica sau deplasarile pe distante lungi pe jos si din cauza asta singura posibilitate de munca ar fi intr-un birou, numai ca un astfel de loc de munca nu exista in localitatea unde domiciliaza.De acceea as dori sa stiu daca se incadreaza la o pensie de invaliditate indiferent de stagiu de cotizare fiind absolvent de studii superioare la stat dar nu a lucrat macar o zi pentru ca nu a gasit un loc de munca corespunzator capacitatii sale de munca. Va multumesc.