PFA transport taxi (CAEN 4932)/,sistem real/ plateste lunar catre dispeceratul( un SRL) care ii asigura serviciul pe baza contract prestari servicii, o suma. O consider deductibila in mod indubitabil
Tot lunar , mai plateste si o cotizatie lunara catre o asociatie profesionala taxi din care face parte ca persoana fizica
Este aceasta o cheltuiala deductibila,??!! in conditiile in care Codul fiscal art 68 (4) i,face vorbire de cheltuieli obligatorii cu asociatiile profesionale potrivit legii.
Asociatia functioneaza din 1997cu scopul statutar de organizare si functionare dispecerat taxi, dar din 2007 a fost obligata prin legea taximetriei,sa-si reglementeze activitatea de dispecerizare ca activ. comerciala la Reg. Comertului, astfel ca si-a infiintat un srl, la care este asociat unic insasi asociatia, iar srl_ul asigura dispecerizarea pe baza de contract prestari servicii membrilor sai.
Factura emisa de catre asociatie , are la rubrica client, PFA_ul si nu persoana fizica asa cum este inregistrat la registrul de grefa al Tribunalului, privind asociatiile si fundatiile !!!
Poate fi vorba de o deducere limitata in limita 4000E conf art 68(5) lit p ?
Multumesc !
Sotul decedeaza in 2007, raman in viata sotia si singura fiica (majora). Nu se dezbate mostenirea si nici nu sunt probleme , insa se doreste vanzarea casei deoarece fiica si cu mama( sotia supravietuitoare) in intelegere si de acord doresc vanzarea pentru a se muta intr-o alta locatie. In aceasta situatie se poate face contract v/c avand in vedere ca in actele de proprietate al imobilului (casei) sunt trecuti sotul decedat si sotia supravietuitoare, adica poate vinde doar mama unui potential cumparator? fiica fiind intrutotul de acord, sau trebuie facuta dezbaterea ?
multumesc !
...cu scuze, daca devin plictisitor, dar cum trebuie interpretata prevederea de la art 22 din OG 26, citez:
"(1) Asociatul care, într-o anumită problemă supusă hotărârii adunării generale, este interesat personal sau prin soţul său, ascendenţii sau descendenţii săi, rudele în linie colaterală sau afinii săi până la gradul al patrulea inclusiv nu va putea lua parte la deliberare şi nici la vot.
(2) Asociatul care încalcă dispoziţiile alin. (1) este răspunzător de daunele cauzate asociaţiei dacă fără votul său nu s-ar fi putut obţine majoritatea cerută."
Se pote intelege de aici ca asociatul (respectiv sot, ruda ...etc)care doreste sa obtina functia, doar nu voteaza, sau nici nu participa la vot?, adica parasesc sala in timpul votului?, nu prea inteleg sensul termenului deliberare.
Se poate da un exemplu care sa ilustreze prevederea de la al. 2 ?
In statut nu este prevazut niciun termen privind durata mandatului de presedinte, membrii consiliului nu se schimba, doar presedintele.
Personal, consider ca alegerea unui nou presedinte fara sa existe un motiv transpus intr-un act oficial (demise scrisa, nu vorbe si intentii...) sau prevedere statutara, ori incalcarea unei legi penale, deces... etc,semana cu incercarea unei multimi de a-si detrona liderul, adica chiar daca AG hotaraste, vechiul presedinte poate contesta lipsa de temei legal al hotararii AG. sau altfel spus un fel de "circ perpetu"
Cu multumiri si sperata la un raspuns din partea domnului Neagu !
Personal nicio varianta nu-mi vizeaza vreun interes, insa mi se pare asa...ceva hazliu sa ne tot intalnim...si nu stiam cum se poate iesi din aceasta. Din pacate statutul are multe lacune....!
Va multumesc !
Buna ziua !
In cadrul unei asociatii ( functionala in baza OG 26), vechiul si "eternul" prsedinte doreste sa renunte la functie, invocand motive* de sanatate. Insa isi doreste ca succesor un "protejat". Pentru aceste lucru convoaca Adunarea generala, insa aproape de fiecare data iese altcineva, fapt pentru care se gasesc mereu exceptii privind vicierea votulu ( lipsa de cvorum, prezenta unor asociati fara drept de vot...etc)
*=motivele de santate sunt anuntate verbal, iar intentia de a se pensiona pe caz de boala, asemeni !
Intrebare:Se pot organiza alegeri pentru desemnarea unui nou presedinte daca cel in functie nu isi prezinta demisia scrisa, prin care AG sa ia la cunostinta despre vacantarea functiei ?!
In statut nu este prevazut nimic despre mandatul presedintelui si nicio alta modalitate de desemnare a succesorului.
Ar putea fi o varianta de luat in calcul declaratia verbala a presedintelui privind demisia in cadrul AG si acest lucru sa fie consemnat in procesul verbal ?
Scuze si pentru cea de a 2 intrebare.Multumesc !
Imi cer scuze pentru ca intrebarea nu a fost prea clar formulata, este vorba de a plati sau nu CASS aferent doabanzilor generate de depozitul bancar, in baza art 257 din legea snatatii
.......
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfăşurarea unei activităţi dependente;
Buna ziua!
Nu realizez venituri, dar imi platesc CASS la inceput de an pe tot parcursul la nivelul salariului minim. Am si un depozit bancar, care genereaza dobanzi. Trebuie sa mai platesc CASS, sau acest lucru ( faptul ca imi platesc din mana ) este asimilat salariilor ? Pana acum cei de la Casa de snatate nu m-au informat nimic, cei-drept merg la ei doar la inceputul anului cand platesc.
Va multumesc !
Buna ziua !
Am fost opritde un agent de politie si amendat pentru depasire de viteza (98Km/h fata de 70 !) pe soseaua de centura mun. Buzau.
Agentul care m- a oprit si intocmit procesul verbal, nu era de pe echipajul Radar, acesta fiind amplasat " ceva mai inaite" conform raspunsului dat de agentul care m-a oprit.
Am solicitat ca procesul verbal sa fie intocmit de cel care a constatat abaterea, insa agentul s-a multumit sa intrebe prin statia radio si cu volumul marit am putut auzii o voce care spunea ca am depasit viteza si ca sunt inregistrat cu mijl. tehnic omologat.
Am cerut apoi ca in aceasta situatie sa fie intocmit proces verbal cnform model anexa 1D din regulamentul de aplicare. Raspunsul a fost un NU categoric.
Am refuzat semnarea procesului verbal insa am solicitat agentului sa cheme un martor care sa confirme refuzul meu.
Rezultatul tot unul negativ. Documentele au fost returnate, si mi s-a urat "drum bun".
Am primit prin posta procesul verbal, in care este mentionat faprul ca refuz sa semnez, nici martor nu apare la rubrica dedicata, nici descrierea sumara a cauzelor care au determinat lipsa martorului.
Pe aceste considerente pot initia o actiune in instanta, ar fi ceva sanse ? Nu am retinut numele agentului nici nr de inmatriculare si am suspiciunea ca procesul vebal primit prin posta are la rubrica agent constatator, numele celui de pe echipajul Radar .
Ce parere aveti ? poate fi considerat motiv de nulitate neconcordanta intre agentul constatator si cel care intocmeste procesul verbal ?dar nementionarea detaliilor despre lipsa martorului ?
Multumesc !
Nu am intocmit nici un contract, am mers pe buna credinta.
Multumesc pentru raspunsuri, ma bucur ca cineva intr-o situatie asemanatoare a procedat asa cum intentionez si eu, sa caut un alt ing. poate poate , mai ales ca erorile de corectat nu sunt cine stie ce, sunt vizibile chiar si pentru neavizati.
In cazul incare totusi as dori sa depun plangere cui trebuie sa ma adresez?
Multumesc !
In calitate de vanzator pentru o suprafata de teren, am demarat intocmirea CF.
Tehnicianul ( PFA) a intocmit un dosar ( schite , calcule...etc) insa dosarul contine unele greseli pe care cei de la Oficiu mi le-au adus la cunostinta si despre care dansii spun ca este obligatia celui care a intocmit schitele ( PFA_ul) de a face corecturile.Am luat legatura cu tehnicianul repsectiv, insa ma duce cu vorba, banii i-m achitat in totalitate, dansul si-a luat obligatia de a finaliza procedurile de la Oficu, insa acum "nu mai vrea sa fie gasit".
Intrebare: cui ma pot adresa pentru aceste aspect ? la OPC, sau exista vreo asociatie profesionala a acestor domni ingineri de cadastru ?
Multumesc !