avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Activitate 74mov

Activitate 74mov

Buna ziua!
Ies la pensie pentru limita de varsta in baza Art.59 din Legea 263/2010 (pers.handicap grav-nevazator).
As dori sa stiu daca exista prevederi referitoare la:
1) cand anunt angajatorul de iesirea mea la pensie (atunci cand am inregistrat dosarul la CNPP sau dupa primirea deciziei sau cand)?
2) anuntarea angajatorului este obligatorie sau datorita faptului ca am indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta dar nu si varsta, pot continua sa lucrez pala la atingerea varstei?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs..
Răspuns la discuția dreptul la munca dupa pensionare
Buna ziua!
Sunt nevazator (certificat handicap grav permanent/nerevizuibil) si in luna septembrie 2020 implinest conditiile sa pot iesi la pensie (ca nevazator dupa 11 ani si 8 luni de munca ca si nevazator).
Dupa aceasta perioada voi fi pensionat automat sau este optiunea mea daca ies la pensie sau nu?,Daca ma pensionez pot sa mai realizez venituri din salarii sau nu? Mai pot fi angajat la firma unde lucrez (firma privata)?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cornel Vasile a scris:

In acest caz:
- la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, c.i.m. inceteaza de drept, potrivit art.56 alin.1 lit.c C.mun.

- pentru continuarea activitatii va trebui sa incheiati un nou c.i.m. In cazul dvs., fiind vorba despre sectorul public va trebui organizat un concurs sau examen pentru a se ocupa locul vacant lasat prin pensionarea dvs.

Pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu orice alt venit din salarii, potrivit prevederilor din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;

b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Multumesc pentru raspunsul d-voastra.! Intradevar m-am grabit cu "functionar public", ma gandeam la faptul ca sunt platiti din bugetul public.
Daca asistentul personal al persoanelor cu handicap grav este platit de catre Primarie, este considerat functionar public? Aredreptul conform noileor acte normaitve (L 153/2017 si OUG 114/2018) la indemnizatia de hrana si la tichete de vacanta?
In legea respectiva (263/2010) se precizeaza la art.59:
"Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.".
Mai e valabil ca handicapul sa fie preexistent calitatii de asigurat?
Va rog sa ma lamuriti, deoarece eu nu stiu ce sa inteleg de aici.
Multumesc!
Dupa parerea mea nu cred ca trebuia sa am handicapul inainte de angajare (sa fie sensul de "preexistent calitatii de asigurat"), deoarece ar fi o "discriminare" fata de cei care, sa presupunem, au muncit un an fara handicap, apoi a intervenit handicapul si au muncit 20 de ani cu handicap.
Acestia nu ar beneficia de reducerea respectiva?!
Sa inteleg ca trebuia sa fiu concediat atunci cand a intervenit handicapul si apoi sa ma angajez din nou?
Va rog sa-mi explicati sa inteleg si eu.
Multumesc.
Buna ziua!
Cum se calculeaza varsta de pensionare daca am lucrat o perioada fara sa am handicap vizual iar apoi a intervenit handicapul vizual?
Cand pot beneficia de pensie (nu pensie de handicap, ci normala)?
In cazul meu, am muncit 12 ani si 3 luni fara handicap vizual (septembrie 1995 - decembrie 2007) si apoi a intervenit handicapul (vizual).
Am fost incadrat 1 an de zile cu handicap accentuat (grad 2 - decembrie 2007 pana in decembrie 2008).
Dupa aceea, pana in prezent, sunt incadrat cu handicap grav -grad 1 (9 ani si 4 luni)..Lucrez si acum.
Cand pot iesi la pensie normala?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Răspuns la discuția Radiere auto fiscala
Buna seara, am si eu o problema referitoare la radierea auto si va rog sa ma ajutati.
Detin cu acte un automobil pe care l-am vandut fara sa fac acte legale, altei persoane acum 6 ani (i-am dat toate actele - cartea masinii, talonul), intrucat eu de atunci sunt persoana cu handicap grav de vedere si va dati seama ca nu mai conduc.
Saptamana trecuta mi-au fost returnate (trimise prin cineva) numerele masinii, cartea de identitate si talonul, spunandumi-se ca masina a fost data de sotia persoanei (respectivul este plecat din tara la munca) unui tigan "care trecea pe strada", pentru fier vechi.
In aceste conditii in care nu am nicio chitanta de la dezmembrare sau alte acte, pot radia masina de la fisc, doar cu numerele, cartea si talonul masinii?
Mentionez ca nu se mai poate da de masina, intrucat nu-l cumostea pe tiganul cu fierul vechi.
(M-am interesat la un centru de fier vechi si lor le trebuie seria de pe sasiul masinii pentru a putea sa-mi dea chitanta, etc.)

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Fac urmatoarele precizari:
-blocul a fost nou construit in 1997 si dat in folosinta in 1998;
-de la inceput a fost dotat cu centrala termica comuna blocului;
-asociatia de proprietari s-a constituit in 2005, odata cu, cumpararea noastra a apartamentelor de la societatea comerciala care le-a detinut, pana atunci noi am stat cu chirie;
-reteau de alimentare a blocului cu gaze naturale se face prin coloane verticale care trec prin niste uscatoare/balcoane semiinchise (circula aerul prin fante special lasate pe langa ferestrele de termopan);
-contoarele de gaze individuale pentru fiecare apartament sunt amplasate tot in aceste balcoane;
-fiecare apartament este contorizat separat pentru gaze, apa rece, apa calda, energie electrica;
-teava de alimentare cu gaze naturale de pe coloana din care pleaca contoarele este de ~ 2";