Am urmatoarea problema la care sper sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare. Am un PFA pe consultanta IT cu norma fixa de venit. Colaborez cu o firma de IT care pana acum a fost serioasa, platind facturile la timp. Acum am o factura restanta emisa catre aceasta firma si am impresia ca nu o vor mai plati niciodata.
Problema mea este urmatoarea: Vreau sa plec din tara si doresc sa imi inchid PFA-ul. Se poate sa fac acest lucru daca am factura aceasta neincasata? Cum pot rezolva problema?
Va rog sa ma ajutati... trebuie sa fac o cerere de concediufara plata pentru 6 luni ( este dorinta mea).
Ma puteti ajuta cu un model ceva?
Pe cerere trec perioada de 6 luni sau exact perioada de la 20 august 2014 la 20 februarie 2015?
Pot trece ca solicit concediul fara plata pe motive personale in baza art 153 din Codul Muncii? Va multumesc mult pentru ajutor,
Multumesc frumos.
- Cererea catre angajator prin care solicit incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii trebuie facuta cu data de 20 iulie nu 20 august correct?
- Cererea de concediu fara plata de pe 20 iulie pana pe 20 august.
Dupa expirarea acestei perioade de o luna, pot depune o noua cerere de concediu fara plata pentru motive personale ? daca angajatorul accepta si care nu va mai fi considerat ca fiind stagiu de cotizare? Daca da exista o perioada maxima de concediu fara plata sau aceasta o stabilesc cu angajatorul?
Buna ziua,
Ma aflu in concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani. Pe data de 19 iulie 2014 se termina concediul de 1 an si 11 luni ( copilul implineste doi ani pe 19 august 2014).
Am fost impreuna ci sotul meu la Directia de plati unde a depus o instiintare ca nu va intra in concediu de crestere copil ( 1 luna la care are dreptul).
Doamna de acolo pe mine m-a pus sa completez o cerere in care mentionez ca imi reiau activitatea pe 20 august 2014 ( ziua imediat urmatoare datei cand copilul implineste doi ani) si inca o cerere precum ca in perioada 19 iulie - 19 august voi sta in concediu fara plata ( este si dorinta mea sa prelungesc concediul).
Intrebarile mea sunt:
1. In ce mod trebuie sa instiintez angajatorul? Prin cerere ce reluare a activitatii si apoi inca o cerere de concediu fara plata? Exista niste modele din care sa ma inspir?
2. Angajatorul este obligat sa imi accepte aceasta luna de concediu?
3. Ce motivez pe cererea de concediu fara plata: conform Normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010 articolul 4 ind 1-2 ( paragraful bolduit) ar fi bine sau nu?
NM de aplicare a OUG 111/2010
(1)În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună. (2)În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
Multumesc mult pentru raspuns. Ma puteti va rog ajuta cu vre-un text de lege care sa precizeze acest lucru? Sotul meu a fost la Casa de sanatate astazi si i-au spus ca in baza OUG 158/2005 art 1 alin 2 nu pot beneficia decat dintr-un singur loc. Ca sa beneficiez ca PFA trebuie sa nu mai am calitatea de angajat. SIncer mi se pare stupid, avand in vedere ca am platit contributii destul de consistente pentru sanatate , insa orice mi se pare totusi posibil.
Multumesc mult pentru raspuns. Si daca nici regulamentul intern nu dispune nimic in acest sens, asta este .... ne cautam altceva mai bun :)
O zi frumoasa va doresc. Multumesc mult.
Am o intrebare daca se poate: Avand in vedere ca CCM la nivel national nu mai este valabil, ce legi se aplica pentru angajatii unei firme care nu are semnat nici pana in prezent un CCM la nivel de unitate? Mai garanteaza cineva de exemplu cele 5 zile care erau libere in caz de casatorie, nastere copil, etc. Este posibila o astfel de functionare?
Am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati. O persoana care este angajata cu contract pe perioada nederminata dar care are si calitatea de PFA la care plateste pe langa impozit si CASS (5.5%) sa beneficieze de plata concediului medical din ambele parti ( bineinteles la pfa cu conditia sa achite separat si cei 0.85% pentru indemnizatii)? De exemplu cazul meu este urmatorul: sunt angajata, am si PFA si am intrat in concediul prenatal apoi dupa ce nasc timp de 42 de zile in postnatal. Pot beneficia de plata acestui concediu si pentru ceea ce am incasat pe pfa?
Buna ziua,
Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Am citit legea indemnizatiei si am observat ca pot opta pentru varianta de 2 ani cu maxim 1200 lei si varianta de 1 an si maxim 3400 lei iar pentru al doilea an pot opta pentru concediu fara plata. Intrebarea mea este: Angajatorul are dreptul sa imi refuze pentru al doilea an concediul fara plata? Si o alta intrebare avand in vedere climatul economic in caz ca eu optez pentru varianta de 1 an si apoi constat ca va trebui sa imi prelungesc concediul pentru al doilea an fara plata iar compania la care lucrez intre timp a dat faliment sau a intrat in insolventa cine imi mai poate acorda dreptul pentru concediul fara plata?
Va multumesc din suflet.