Regulamentul de ordine interioară al Asociatiei: Prin acest document se pot stabili programul de linişte şi somn din bloc, programul la casierie, condiţiile şi orele de acces în imobil, prevederi pentru proprietari cu privire la obligativitatea asigurării confortului minim de locuit (temperatura minimă din apartament pe timp de iarnă, curăţenie etc.), sancţiuni pentru proprietarii care încalcă regulile de ordin interior stabilite.
Asta spune Radu Opaina intr-un articol.
Am observat o gramada de opinii care n-au nicio legatura cu fizica. Din punct de vedere fizic, biologic si logic mucegaiul apare astfel:
1) mucegaiul apare in locuri in care se condenseaza ocazional apa. Nu poate trai "pe uscat".
2) apa se condenseaza in primul rand in cel mai rece loc dintr-o camera. Si nu spun eu asta. Exista o formula matematica prin care se poate calcula temperatura maxima a unui obiect de la care apa incepe sa se condenseze pe el, in functe de temperatura si umiditatea aerului. Daca umidatea ar fi una obisnuita, peretele vecinului ar trebui sa aiba cu vreo 10 grade mai putin ca sa se condenseze apa pe el, dar la bloc lumea mai are fier de calcat cu aburi, mai fierbe mancare la aragaz, si atunci temperatura de la care se condenseaza apa pe peretele vecinului poate fi si cu un grad mai mica decat cea a aerului...si sigur este.
3) oricat se mult as incalzi camera, peretele vecinului ramane la fel de rece. Ba mai mult, diferenta de temperatura dintre aer si peretele vecinului creste odata cu cresterea temperaturii din calorifer...la fel si viteza cu care se condensea apa pe peretele respectiv. Desi pare aberant, apa nu se mai condenseaza acolo decat daca se face mai frig in apartamentul meu decat la vecin, sau daca uscam aerul (umiditate 0%) dar aerul nu mai este respirabil.
Sper ca nu am fost prea tehnic. Toate astea le-am invatat si le-am studiat in ultimii ani, datorita faptului ca am in jurul meu 2 apartamente nelocuite. Am cheltuit o gramada de bani pe dezumidificatoare, higrometre, lac de lemn (ca sa nu mai vina mucegaiul de pe perete pe mobila, vopseluri cu ioni de argint, clor si multe lavete) doar pentru ca niste magari au luat apartamente ca sa bata viscolul prin ele.
Sper ca macar s-a inteles ca nu conteaza cat de bine imi izolez casa, sau cat de cald e in apartamentul meu. V-o spune un om cu astm din cauza vecinilor.