avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Activitate ionitzavio

Activitate ionitzavio

Buna ziua.Sunt PFA platitor de tva(comert cu amanuntul) si va rog daca se poate o lamurire.
1.Am citit in ordinul170/2015 ca incepind din 1 martie in rjip se trec inasarile si platile conform documentelor justificative cu tot cu tva.Pana acum fiind platitor de tva treceam suma fara tva.Cum este corect?
2.Dispozitiile de plata si incasare care le folosim pentru desfasurarea activitatii le trecem si pe ele in rjip?De exp. la sfirsitul zilei fac chitanta in baza z-tul din ziua respectiva si disp. de plata pentru banii incasati si la scopul operatiunii trec avans marfa sau taxe cind este de platit ceva sau retragere numerar cind aveam nevoie de bani pentru consumul propriu.Atunci cind platesc o factura sau taxe fac disp. de incasare si la scopul platii trec restituire avans marfa sau taxe.Toate aceste le treceam in registru de casa .Acum trebuie trecute in rjip si nu se mai tine registru de casa?
3.In situatia asta cum se va calcula venitul net pentru decl. 200?
Răspuns la discuția Depasire plafon TVA
Da si tva aferent celor trei luni.Dar inca odata va sugerez macar pentru inceput apelati ca un specialist (consultant fiscal sau contabil autorizat).Acum cu tva e putin mai complicat ,trebuie tinut cont de mai multe situatii si cu scuzele de rigoare daca cine va facut pana acum contabilitatea nu si-a dat seama ca s -a depasit plafonul cred ca nu e bine pregatit sau interesat.
Răspuns la discuția Depasire plafon TVA
MarianBratu va trimis din norme doar pct. 62 aliniat 2(a si b)dar mai sunt si celelalte paragrafe.Sper sa reusiti si sa-mi spuneti si mie.
Răspuns la discuția Depasire plafon TVA
Incercati sa apelati la un consultant fiscal.Din normele metodologice la art 152 punct 62 aliniat 5 se intelege ca aveti dreptul de deducere in primul decont sau in intr-unul ulterior dupa inregistrarea ca platitor.
Răspuns la discuția Depasire plafon TVA
Eu as merge pe inregistrarea imediata ca platitor tva, chiar daca sunteti in control.
Norme Cod Fiscal art.152 :

(4) Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul controlului organelor fiscale competente, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, în condiţiile prevăzute la art. 145 - 149 din Codul fiscal:
a) taxa deductibilă aferentă bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege;
b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuţie, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege, cu condiţia, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat;
c) taxa deductibilă aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistrată.
Discuție Plata TVA
Buna ziua.In 2011 nu am stiut ca plafonul de scutire pentru persoana nou infiintata se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la sfirsitul anului.Am descoperit asta abia in 2013 cind m-am informat ce trebuie sa fac sa ma inregistrez ca platitor de tva prin depasirea plafonului de 65 mii euro.In primul decont de tva pe care l-am depus la sectiunea -livrari bunuri/prestari servicii in interiorul tariisi exporturi-rindul 16 regularizari taxa colectata- am trecut toate incasarile pe care le-am avut din momentul in care trebuia sa fiu platitor pina m-am inregistrat.Iar in sectiunea -achizitii de bunuri /servicii in interiorul tarii-randul 30 regularizari taxa dedusa -am trecut toate achizitiile cu tva din aceeasi perioada. Am platit tot ce trebuia sa platesc de atunci si pina acum.Nu a fost rea intentie.Acum stiu ca la un control mai am de platit si penalitati pe care le-am calculat si sunt aproximativ de 30 la suta din suma platita.Va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti daca am procedat corect si ce trebuie sa fac in continuare.Multumesc.
Buna ziua . Va rog o lamurire. In anul 2013 am avut o cifra de afaceri mai mare de 220000. De la 1 septembrie 2013 prin depasirea plafonului am devenit platitor de tva.Cum depun declaratia 392?Icasarile de la 1 ianuarie pina la 1 sept in decl 392b si cele de la 1 sept la 31 decembrie in decl 392a?Din instructiunile de completare de la anaf am inteles ca depun cele doua declaratii numai cei care au o cifra de afaceri inferioara sumei de 220000.Eu unde ma incadrez?Multumesc.
Buna seara.Student la zi ,facultate de stat .Din octombrie 2013 a inceput o colaborare platita cu o firma it fara contract inregistrat la finante.In prezent este pus sa semneze contract de consultanta incepand cu data inceperii colaborarii -octombrie 2013.Ce urmari fiscale decurg prin inregistrarea acestuia la fisc pe perioada octombrie 2013- ianuarie 2014?Ce taxe plateste in continuare?
Cred ca e bine sa aveti o relatie buna cu fratii.Si daca nu ar fi avut tatal nimic si tot ar trebui sa aveti grija de el mai ales ca va crescut.E .ceva altfel la mijloc ,la inceput spuneti ca nu vreti sa suparati dar defapt vreti partea tatalui.Mai bine impacatii ,pretul e prea mic pentru relatia cu fratii.SI apoi daca toti sunt impotriva dv. chiar nu va ginditi ca poate au si ei dreptate?