Buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la urmatoarea intrebare. Un medic lucreaza intr-o institutie publica si are in subordine cateva asistente medicale. In cladirea respectivei institutii exista o toaleta pentru pacienti, care de obicei este murdara, deoarece este utilizata intensiv (200-300 de persoane pe zi), iar curatenie se face o singura data pe zi, in jurul orei 14, conform contractului dintre respectiva institutie si o firma de servicii specializate. Pentru a rezolva problema curateniei si a amenzilor care curg de la Sanepid, conducerea institutiei a transmis o decizie catre medic si asistentele medicale conform careia medicul trebuie sa intocmeasca un grafic de curatenie a toaletei, iar asistentele medicale sa curete toaleta cu randul, conform graficului. Astfel, amenzile de la Sanepid pentru lipsa curateniei ar urma sa fie platite de medic si asistentele medicale, in locul institutiei care se considera exonerata de raspundere, prin aceasta decizie. Conducerea institutiei se prevaleaza de faptul ca in fisa postului asistentelor medicale scrie ca pot desfasura si "alte activitati" nespecificate. Intrebarea mea este ce trebuie sa faca medicul si asistentele in aceasta situatie, sa execute decizia sau sa o conteste, iar daca o contesta, pe baza caror motive? Va multumesc!
@kurny
Eu am fost intr-o situatie similara si iata ce va sfatuiesc. Legea prevede ca pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa ai lucrate 12 luni anterioare datei nasterii copilului, aceasta perioada putand include somajul, daca este cazul. De aceea, trebuie sa fiti luata in evidenta ca somer de oficiul fortelor de munca de care apartineti, in cursul lunii septembrie - de preferinta chiar incepand cu data de 1 septembrie.
Am depus pe data de 17 ianuarie 2011 la Primaria Sectorului 1 actele pentru eliberarea certificatului de nastere al copilului meu nou-nascut si mi s-a dat un bon pe care scrie ca pot ridica certificatul la data de... 8 martie 2011, adica peste 7 saptamani! Ce pot face in acest caz, pentru a-l obtine mai devreme? Exista un termen legal in care autoritatile trebuie sa elibereze acest certificat?
va multumesc foarte mult pentru acest raspuns, precum si pentru cele transmise in urma cu cateva saptamani, cand m-am adresat Dvs., dar inca nu cunosteam data exacta a incetarii contractului de munca. Sunt impresionat de bunavointa si competenta Dumneavoastra!
1. Astazi stiu ca imi va inceta contractul de munca la 3 decembrie deoarece la firma la care lucrez au avut loc deja disponibilizari, iar eu am mai fost "lasat" sa lucrez doar ca un "ajutor" pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului. In acelasi timp, mi s-a pus conditia de a semna o hartie prin care solicit desfacerea contractului de munca prin acordul partilor la 3 decembrie (nu au vrut mai tarziu). Motivatia lor nu o cunosc, dar daca nu acceptam "targul", acum eram deja somer.
2. Aici probabil ca nu m-am exprimat eu clar. La data de 3 decembrie nu voi fi in concediu de maternitate deoarece sunt barbat (pare amuzant, dar nu mi-am precizat sexul). Totodata, copilul se va naste in ianuarie 2011.
3. Dat fiind ca sunt fara serviciu la data nasterii copilului, inteleg ca nu pot intra in concediu pentru cresterea copilului, dar am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului? Sunt lucruri diferite in cazul meu?
4. Din cate am inteles paragrafele mentionate de Dvs., cele 3 zile din decembrie se considera fractiune de luna deoarece lunile ianuarie-noiembrie sunt lucrate 100%.
Daca imi puteti confirma ca am inteles corect punctele 3-4, v-as fi recunoscator.
Va multumesc inca o data si va doresc toate cele bune!
la data de 3 decembrie 2010 imi va inceta contractul de munca prin acordul partilor, conform articolului 55 litera b) din Codul Muncii. Totodata, in prima jumatate a lunii ianuarie 2011 voi avea un copil si intentionez sa solicit indemnizatie pentru cresterea copilului. Intrebarea este daca am dreptul la indemnizatie, tinand cont ca una din conditiile legale este sa realizez venituri impozabile timp de 12 luni in anul anterior nasterii copilului (iar eu voi avea 11 luni si 3 zile). Stiu ca nu am dreptul la ajutorul de somaj si vechime in munca.
Va multumesc pentru raspunsuri! Am stabilit impreuna cu victima sa ne impacam - contra unei sume de bani, si cu siguranta nu voi fi eu cel care o primeste :) Inainte de a-i achita suma respectiva, vom merge la un notar pentru a da o declaratie ca nu are pretentii etc. Sper ca asta sa fie solutia corecta a problemei.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri, imi sunt de un real ajutor! Voi lua legatura cu un notar pentru a-mi rezolva problema. S-auzim numai de bine!
Buna ziua, v-as fi recunoscator daca m-ati putea sfatui in urmatoarea problema: am avut acum 6 zile un accident auto soldat cu vatamarea usoara a unei persoane (precizez ca accidentul s-a intamplat din vina mea). Intre timp, m-am impacat cu victima, dar as dori sa aflu modul in care aceasta impacare poate imbraca o forma juridica, pentru a avea siguranta ca victima nu se va razgandi ulterior si depune plangere penala. Sper ca am fost suficient de clar in expunerea cazului; va multumesc pentru un eventual raspuns!
Acum cinci zile am lovit cu masina o persoana pe linia de tramvai (aceasta coborase de pe refugiul pentru calatori iar eu mergeam pe linie). Victima nu a necesitat spitalizare, dar a primit de la medic un certificat pentru concediu medical de 21 de zile. As vrea sa aflu cum trebuie sa procedez pentru a evita inceperea urmaririi penale. Multumesc!