avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Activitate Trica_xx

Activitate Trica_xx

Răspuns la discuția Stimulent celalalt parinte
Se poate un sfat, va rog?
Buna ziua,

Va rog, respectuos, sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea speta:

Mama iese din CCC in ziua in care copilul face 1 an si 5 luni. In aceeasi zi, tatal intra in CCC pentru o luna. Mama nu solicita stimulent, intrucat nu are loc de munca (a beneficiat de CCC ca urmare a statutului de student la zi).

Dupa efectuarea CCC timp de o luna, are tatal dreptul sa solicite stimulent de insertie (indeplineste conditiile necesare, fiind salariat)?

Daca da, imi puteti indica punctual prevederea legislativa care permite acest fapt?

Similar, va rog sa imi indicati articolul si in cazul in care nu este posibil, intrucat nu reusesc sa idenrific exact in lege si norme (OUG 111/2010, Hg 52/2011 si HG 449/2016).

Va multumesc.
Buna ziua,

Incepand cu data de 01.05.2018 voi fi incadrata cadru militar in MAI. Pana la 30.04.2018 lucrez in mediul privat, beneficiind de la 27.02.2018 de stimulent de insertie.

As dori sa stiu care este procedura de urmat pentru a beneficia in continuare de stimulent de insertie. Incadrarea mea in MAI are la baza un ordin de numire in functie, care este insa confidential. Asadar, ce fel de document ar trebui sa prezint in acest caz AJPIS?

De asemenea, detin titlul stiintific de doctor in domeniul in care urmeaza sa prestez activitatea profesionala in cadrul MAI. Cum se procedeaza pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta in lege?

Va multumesc!
Răspuns la discuția Indemnizatie

Estera0908 a scris:

Am avut 120 de zile concediu cu risc

Ceva totusi nu e bine. Daca aveti DPN 21.04, inseamna ca acum aveti fix 30s+1z (astazi) si, daca nu este vorba de persoana cu handicap, nu cred ca va da niciun medic concediu pe maternitate la putin peste 20 s, cat ati avut la final de decembrie, adica la 4 luni jumatate de sarcina.

Ar fi util sa scrieti, pe perioade, codul de indemnizatie al concediilor de care ati beneficiat pana in prezent, asa cum sunt ele trecute in caseta dreapta sus, sub stampile, pe formularele de concedii medicale. Sper ca ati pastrat copii dupa acestea.

Răspuns la discuția Indemnizatie
Daca ati intrat in concediu de maternitate (pre si postnatal) incepand cu 29.12.2017, atunci, presupunand ca veti naste fix pe 21 aprilie, veti fi consumat 114 zile de concediu, insemnand ca v-ar mai ramane doar 12. Sunteti sigura ca despre concediul de maternitate (cod 08) este vorba? Nu cumva sa fie in discutie concediul medical pentru boala obisnuita.
Cunosc faptul ca indemnizatia de incapacitate temporara de munca se calculeaza conform formulei: media zilnica a bazei de calcul x procentul de indemnizare x nr. de zile de cm din luna respectiva. Din rezultatul obtinut se deduce CAS.

As vrea sa ma ajutati cu urmatoarele aspecte:

1. In conditiile curente, contributia la asigurarile sociale de stat este 41xx lei x 35% × 25%, proportional cu numarul de zile de CM, unde 41xx lei este salariul mediu brut utilizat la fundamentarea BASS pentru anul 2018?

2. Ce se intampla cu un salariat cu CM in continuare si baza stabilita in 2017 cand nivelul CAS in sarcina angajatului era 10.5%? I se opreste conform nivelului actual?

3. Cum se poate majora brutul unui salariat aflat in CM pentru afectiuni maligne, astfel incat sa nu piarda la c/val indemnizatiei daca CAS se calculeaza pentru cota de 25%?

Va multumesc.
Răspuns la discuția Indemnizatie CCC fractiune luna

Cornel Vasile a scris:

Veti primi proportional indemnizatie pentru zilele de CCC aferente lunii ianuarie.

Stimulentul de insertie se va primi incepand cu data de 27.02.2018 ,se pierde doar o luna de zile.

Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

In perioada 16.06.2016-26.01.2018 am beneficiat de CCC si indemnizatie pentru cresterea copilului, reluarea activitatii profesionale facandu-se cu 27.01.2018. Copilul implineste 2 ani pe 29.03.2018.

Am solicitat suspendarea platii indemnizatiei pe 31.01.2018 si acordarea stimulentului pe 07.02.2018.
Acum, in februarie, AJPIS mi-a virat insa doar alocatia., nu si partea proportionala de indemnizatie pentru 01-26.01.2018.

Mentionez ca sotul indeplineste conditiile pentru CCC, dar a renuntat la acest drept.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Voi primi proportional indemnizatie pentru zilele de CCC aferente lunii ianuarie a.c.?
2. Stimulentul mi se va acorda incepand cu luna martie, intrucat tatal a renuntat la dreptul sau?

3. La AJPIS mi s-a spus ca daca as fi reluat activitatea profesionala la 27.12.2017 nu as fi pierdut o luna de stimulent. Care este temeiul legal al acestui aspect (unde il gasesc in lege, intrucat am cautat, dar fara rezultat)?

Va multumesc anticipat!
Buna seara,

V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta prin a ma lamuri daca suma pe care am incasat-o in luna noiembrie a.c. este corecta.

Mentionez ca lucrez camerist la o unitate hoteliera, 40 de ore pe saptamana, conditii normale de munca.

1. Fluturasul de salarii aferent lunii nov. 2017 arata asa:

Tarifar incadrare - 1850 lei
CM angajator-5 zile-185 lei
CM FNUASS-16 zile - 684 lei
Alte sume brute-580 lei
Total brut - 1449 lei
Somaj - 0.5% - 4 lei
Cas - 10.5%- 176 lei
Sanatate- 5.5%- 32 lei
Deducere - 300 lei
Baza impozabila - 937 lei
Impozit - 150 lei
Salariu net - 1087 lei

2. Veniturile brute realizate au fost urmatoarele:
Aprilie 2017 - 1854 lei
Mai 2017 - 1880 lei
Iunie 2017 - 1854 lei
Iulie 2017 - 1854 lei
August 2017 - 2131 lei
Septembrie 2017 - 2203 lei
Octombrie 2017 - 1689 lei

3. De concedii medicale am beneficiat dupa cum urmeaza:
- 20.10.2017- 27.10.2017 - cod 06, concediu medical initial
- 28.10.2017-31.10.2017 - cod 01, concediu medical in continuare
- 01.11.2017- 17. 11. 2017 - cod 01, concediu medical in continuare

La data de 20.11.2017 m-am internat, primind urmatorul concediu medical initial cu cod 01, pentru data de 20.11.2017, reprezentand zi de spitalizare. La externare am primit concediu medical in continuare, tot cod 01, pentru perioada 21.11.2017-30.11.2017

V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu calculele. Din atat cat stiu sa calculez, sumele inscrise in fluturas la concedii medicale imi par foarte mici, indicand o indemnizatie pe zi, inainte de prelevarea aferenta CAS, foarte mica.

In plus nu inteleg de unde provine si ce reprezinta rubrica "Alte sume brute", iar angajatorul bineinteles ca nu vrea sa imi explice.

Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Accident auto cu 'victima'
Va multumesc pentru raspunsuri.

Chiar daca preocuparea mea pare putin exagerata, realitatea a demonstrat ca te poti astepta la orice.

E-adevarat ca individul n-a fost afectat fizic, insa nu se stie niciodata cine ce il invata sau din ce copac se prabuseste ulterior si considera de cuviinta sa se 'repare' pe cazierul altuia.