La noi in asociatie, lista veche este luata cu 2-3 zile inainte de a o pune pe cea noua. De ce facem asta ? Pentru ca nimeni nu sesiza ca a fost pusa lista noua. Asa, vad avizierul gol si stiu toti ca urmeaza sa se afiseze noua lista. Ba mai mult, cei care se lasa pe ultima suta de metri cu plata, vin si platesc ca sa nu ramana cu restante. Obiceiuri si obiceiuri.
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
asi dori sa stiu daca in conditiile in care o persoana are incheiate 2 CIM-uri (unul durata normala si altul part-time), la angajatori diferiti, conditia ca totalul orelor prestate sa nu depăşeasca 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare mai este valabila ? Articolul 114 alin(1) face referire la cumulul de functii sau 2 CIM-uri la acelasi angajator. Doamna de la RU spune ca se depasesc cele 48 ore pe saptamana. Degeaba i se explica ca acel articol face referire la cumul de functii, la CIM-uri incheiate la acelasi angajator. Ea vrea sa i se aduca celalalt CIM sa vada ia cum este cu orele din el. Cum se poate iesi din acest impas ?
Multumesc,
De regula, se practica cumulul de functii. Este mult mai ok prin cumul de functii. Ca si administrator (contabil, casier) ai strans banii te duci si achiti facturile, mai cumperi ceea ce este nevoie pt. intretinere, curatenie, etc. Colaborarea intre doi oameni (presedinte-administrator) este mai rodnica.
Accesul este restrictionat prin interfon, dar tot se da drumul in interior.
Asa cum spune @Elidor, calea de acces in imobil este parte comuna a tuturor proprietarilor, dar pt. cei din afara nu. Practic, cand ai trecut de usa de la intrare esti pe o proprietate privata. Tocmai aceste parti comune sunt administrate de cei din conducerea asociatiei si nu proprietatile individuale.
Probleme cu cei care vin si controleaza activitatea distribuitorilor de reclame in cutiile postale. Sefii lor vin si fac fotografii cutiilor postale, in interiorul scarii, ca sa dovedeasca mai departe ca s-au impartit pliantele. Din intamplare m-am intalnit cu iei si le-am atras atentia ca se afla pe o proprietate privata si nu au voie sa faca asa ceva. Se pare ca nu-i intereseaza treaba aceasta, deoarece mi-au semnalat si alti proprietari acest lucru. Cum putem actiona impotriva acestor fapte ?
Totul depinde de ce doriti de la acel administrator, de cerere si oferta. Daca doriti doar administrare financiara v-a costa mai putin decat daca ati dori si administrare tehnica. Dar indiferent cat de modeste sunt resursele financiare, un administrator numai cu CIM se poate angaja. Altfel aveti alternativele expuse mai sus de @adriantot.
În apartamentele debranşate total de la sistemul de încălzire centralizat al blocului rămân ţevile de trecere prin apartament, dacă nu sunt izolate termic pentru care suprafaţa echivalentă termic este de 0,48 m.p./coloană tur şi retur de dimensiuni medii (tipul standard de ţevi care traversează sufrageria sau dormitorul), iar echivalentul în suprafaţa utilă aferentă căldurii rămase este de 1,824 m.p./coloană tur şi retur.
Astfel, pentru ţevile de trecere avem următoarea situaţie:
- garsonieră: suprafaţa utilă aferentă căldurii =5,47 m.p. (3 coloane x 1,824)
- 2 camere: suprafaţa utilă aferentă căldurii =7,3 m.p. (4 coloane x 1,824).
La aceste coloane se mai adauga si partile comune, subsolul.
Potrivit Codul fiscal cu Normele de aplicare valabil în 2013:
ART. 296^15 Excepţii generale
Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 296^4, următoarele:
....
o) tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele de creşă, acordate potrivit legii;
Ca sa va lamuriti cum sta treaba, intrati pe site la o firma care distribuie aceste bonuri de masa.
Da, se pot da tichete de masa. Dar atentie, doar pt. cei care au functia de baza si in functie de orele din CIM. Adica un bon de masa pt. 8 ore/zi. daca este un CIM cu 4 ore, atunci se da un bon de masa la doua zile.
@elga50
Nu este totuna marirea salariului cu acordarea tichetelor de masa. Pt. tichetele de masa se plateste la stat doar impozitul de 16%.