avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Activitate sasha

Activitate sasha

Răspuns la discuția Aprobare de pastrare CM societate
namiru a scris:


de ce trebuie sa le fac eu lor baza de date si arhiva....iar ei cand vin in control mi le cer iarasi , aceleasi acte, state de plata, declaratia daca e depusa, etc. #-o aberant.........



nu este chiar asa de aberant ... declaratiile pot contine date gresite, intentionat sau nu ... de aceea se compara cu statele de plata. Si, se poate intampla ca statele de plata depuse la ITM sa nu fie identice cu cele detinute de firma, sau sa fi fost rectificate ulterior depunerii si nu s-au mai depus cele rectificative ... etc
cipito a scris:

Cel de la ITM mi-a pus in vedere ca sa inregistrez contractul. Mi-a dat desigur si amenda pt ca lucreaza la 'negru' desi i-am explicat situatia.

Cum ma sfatuiti sa scap? Nu vreau ca respectiva sa mai lucreze pentru mine sub nici o forma, si nici nu intentionez sa ii mai inregistrez contractul de munca. Am luat amenda deja, asa ca nu vad la ce sa ii mai definitivez formele legale.

Multumesc


Din cele relatate de dvs. nu reies anumite aspecte .....
In cazul in care activitatea prestata de persoana respectiva a fost evidentiata pe foile colective de prezenta iar persoana respectiva este "prinsa" pe statele de plata si pe declaratiile aferente lunii Iunie 2008 pe care le-ati depus deja (la data controlului) la anumite institutii, iar dvs. ati avut CIM incheiat si semnat de parti la data controlului (pe care l-ati prezentat inspectorului ITM care a facut controlul, acesta avand obligatia de a preciza aceste aspecte in actul de control) .... atunci puteti opta ptr. contestarea procesului verval de contraventie ptr. ca fapta a fost incadrata gresit ... in loc de "neinregistrare CIM in termenul legal" (art. 1 Legea 130/1999), ati fost sanctionat ptr. "munca la negru" (art. 16 alin 1 coroborat cu art. 276 alin. 1 lit. e Codul Muncii).
Daca nu era cuprinsa activitatea persoanei respective pe documentele enumerate mai sus .... atunci fapta a fost incadrata corect.

Iar ptr. faptul ca nu ii inregistrati CIM in urma controlului (masurilor dispuse in PV) riscati a alta amenda in baza Legii 108/1999, ptr. nerealizarea masurilor dispuse im PV.
Răspuns la discuția munca la negru
Ati atins un subiect "inepuizabil" :)

Tot asa cum nu exista o practica unitara la nivelul ITM-urilor din tara, tot asa nu exista nici o practica unitara a inspectorilor de munca de la corpurile de control al ITM-urilor. Fiecare dintre acestia isi asuma responsabilitatea celor scrise in pv de control si contraventie, mai ales ca, probabil, nici situatiile nu sunt aceleasi, trebuind sa aprecieze gravitatea faptei, imprejurarile in care aceasta a fost savarsita, ... etc.

Oricare contravenient are dreptul sa conteste PV (atat cel de control cat si cel de contraventie).
Inspectia Muncii nu constata numai fapta ci si recupereaza vechimea in munca prin masurile care se dispun in PV de control.

Referitor la situatia in care angajatorul vine la ITM sa inregistreze CIM in urma masurilor dispuse, iar la data angajarii trece data controlului .... aveti dreptate, in mod normal nu se poate refuza inregistrarea acestuia, iar angajatul se va adresa instantei. Cu o singura precizare .... masura (din pv) trebuie trasata cu precizarea datei inceperii activitatii (in functie de probele gasite sau de declaratiile partilor), situatie in care nu mai exista "discutia" daca se inregistreaza sau nu acel contract.
Răspuns la discuția munca la negru
Imi pare rau, dar va inselati ... :
1. Masurile care se traseaza in actul de control privesc remedierea unor deficiente, in cazul de fata, una din ele este, neincheierea C.I.M. anterior inceperii raportului de munca, deci nu se traseaza masura incheirii contractului individual de munca cu data controlului, ci cu data inceperii activitatii de catre salariatul respectiv (aici intervine problema existentei unor probe in baza carora sa se poata stabili aceasta data). Totodata, se traseaza masuri privind remedierea deficientelor referitoare la vechimea in munca a persoanei respective. Intr-adevar, angajatorul poate refuza sa aduca la indeplinire masurile trasate (asumandu-si consecintele) si atunci exista posibilitatea sa se ajunga in instanta,
2. Si in cazul in care nu mai lucrati la angajatorul respectiv (indiferent daca detineti sau nu, probe ca ati desfasurat activitate la respectiva societate) nu "sariti" peste posibilitatea de a face o sesizare la ITM (precum v-am mai scris, aceasta ar fi bine sa contina cat mai multe informatii) ptr. ca se poate rezolva problem dvs. fara sa se mai ajunga in instanta.

PS: Am inteles ca ati depus deja aceasta sesizare .... asa cum aveti posibilitatea retragerii sesizarii depuse la ITM, tot asa aveti posibilitatea sa adaugati anumite informatii, detalii ... eu va sfatuiesc sa mergeti sa va interesati de modul concret in care puteti completa acea sesizare, in cazul in care considerati ca ati mai avea ceva (util) de adaugat.
preaviz de 30 de zile la ce anume?
Răspuns la discuția munca la negru
Nu trebuia sa le anexati la sesizare in mod obligatoriu, dar orice informatie era utila ptr. rezolvarea, cat mai rapida, a problemei dvs.
CO se acorda proportional cu perioada lucrata .... deci, dupa 3 luni aveti dreptul la 1/4 din nr. de zile de concediu de odihna pe care-l aveti trecut in C.I.M., ca aferent unui an de zile.

Anumiti angajatori incearca sa evite situatiile in care un proaspat salariat solicita CO la putin timp dupa angajare (si implicit "discutiile" care urmeaza respingerii cererii de CO de catre angajator), in consecinta ei introduc in contractul colectiv pe unitate sau in regulamentul intern faptul ca, salariatii pot pleca in concediu de odihna abia dupa ce trec 6 luni (de exemplu) de la momentul angajarii. Ceea ce nu inseamna ca nu aveti dreptul la CO pe lunile respective, doar ca-l nu il puteti efectua decat dupa 6 luni (de exemplu).
Probabil la asa ceva se referea contabila firmei la care lucrati, verificati in CCM sau RI, iar daca nu este precizat asa ceva ... atunci completati o cerere pentru CO, pe care angajatorul o poate aproba sau nu Potrivit art. 143 alin. 1 Codul Muncii, perioada efectuarii CO este stabilita de angajator cu consultarea salariatului (sau a sindicatului, duupa caz).
Răspuns la discuția repausul saptamanal
Cam tot ce puteti face (dupa parerea mea) este sa stabiliti in contractul colectiv sau cele individuale un spor ptr. munca prestata in zilele de repaus saptamanal (sambata si duminica), cu respectarea CCM 2007-2010, adica cel putin 100% din salariul de baza ... si sa le platiti acest spor in functie de orele lucrate de fiecare sambata si duminica.
Răspuns la discuția munca la negru
Puteti face sesizarea direct pe mail, de pe contul dvs. de la firma (banuiesc/sper ca exista aceasta posibilitatea la toate ITM-urile din tara) si atasati la acesta primul/primele mail-uri trimise de pe contul respectiv.
Totusi cea mai buna varianta este sa faceti sesizarea in scris, anexand cateva mail-uri listate de pe contul dvs. (cele mai vechi, importanta este data acelor mail-uri, ca sa se poata stabili, cat mai exact, data de la care prestati activitate la societatea respectiva). Totodata, precizati care sunt documentele pe care exista semnatura sau numele dvs. (ex: foi colective de prezenta, foi parcurs, daca ati semnat pe anumit document/hartie/tabel/caiet in momentul in care ati luat banii pe prima luna - daca am retinut eu bine lucrati de 2 luni, deconturi, avans de la casierie, documente in baza carora ati efectuat livrarile acelea de care amintiti etc.).
Este important sa precizati unde ati desfasurat/desfasurati activitate, aici ma refer la cazul in care societatea are mai multe puncte de lucru, iar in cazul in care mai prestati activitate la angajatorul respectiv, ar fi bine sa indicati locul si intervalul orar in care sunteti la birou.
Buna dimineatza

Ma bucur ca noaptea a fost un sfetnic bun si subiectul nu mai este inchis, asa cum era aseara.

D-le Elis, ca peste tot, si in acest domeniu exista diferente intre teorie si practica ...

Haideti sa luam din punct de vedere practic situatia expusa de dvs, daca din punct de vedere teoretic nu ne putem pune de acord. Avem o persoana care presteaza activitate la un angajator incepand cu data de 1 a lunii, urmand ca angajatorul sa-i incheie C.I.M. in data de 20 a respectivei luni (cu data incheierii CIM tot data de 20 a lunii). In data de 15 a lunii se nimereste control de la ITM la angajatorul respectiv, iar in declaratia data de salariat, acesta scrie ca presteaza activitate din data de 1 a lunii si ca pana la data completarii declaratiei respective nu a semnat un C.I.M. Totodata, reprezentantul legal al angajatorului precizeaza in nota explicativa pe care o completeaza, cu ocazia controlului, faptul ca salariatul presteaza activitate din data de 1 a lunii iar C.I.M. se va incheia in data de 20 a lunii.

Care considerati dvs, d-le Elis, ca este concluzia controlului? Este legal sau ilegal?

PS: Am transpus doar exemplul dat de dvs, in practica.