avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Activitate murdareai

Activitate murdareai

Buna seara,
Pentru depunerea dosarului de concurs la o institutie publica una din condițiile de participare este minimum 9 ani în specialitatea studiilor. Mentionez ca din începând cu data de 01.03. 2o11 până la data de 20.11.2017 am lucrat în baza a mai multe contracte individuale de muncă pe funcții corespunzătoare studiilor absolvite, dintre care unul cu norma intreaga si alte 4 cu timp partial.
Intrebarea este daca ma încadrez în cei 9 ani de vechime în specialitatea studiilor cerute. Puteti sa imi spuneti cum se calculeaza aceasta vechime in specialitatea studiilor având in vedere ca aceste contracte se suprapun ca si perioada? Se cumuleaza toate contractele sau se procedeaza ca la calculul vechimii in munca?
Răspuns la discuția concediere individuala
vindictive a scris:

tudorvaleriu a scris:

1. - Acea expresie, "cu pana la 6 luni", inseamna si o zi, o saptamana, o luna de la revenirea salariatei di CCC.


Nu cred ca poate fi o zi sau o saptamana... angajatorul fiind obligat sa acorde salariatei un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare...
De asemeni, prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.




Sunt de aceiasi parere, dealtfel aceasta masura a fost luata in ideea de a proteja salarita/salariatul. Daca ar insemna o zi, atunci majoritatea angajatorilor s-ar prevala de aceasta prevedere si ar renunta foarte usor la salariatii respectivi, trimitandu-i in somaj.
Pe de alta parte nu cred ca se poate reglementa in CCM sau RI prevederi contare legislatiei in vigoare.
Eu cred ca potrivit art. 25 alineatul (3) din OUG 111/2010 Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate, este destul de clara in sensul ca nu ai voie sa concediezi salariatul revenit din CCC pe o perioada de maxim 6 luni.

Răspuns la discuția RAPORT PER SALARIAT REVISAL
Raportul per salariat din REVISAL arata starea unui CIM la o anumita data (data la care se face interogarea bazei de date) si nu tine loc de adeverinta de vechime. Nu stim ce legatura are raportul per salariat, adeverinta de vechime si un eventual control?!
Cred ca problema dumneavoastra nu are nici o legatura cu REVISAL-ul, probabil ati fost informat gresit. Parerea mea este ca fiind vorba de stagiu de cotizare realizat inainte de 01.04.2001 se face referire la faptul ca nu a fost operata cartea de munca prin programul de scanare care a fost facut de Casa de pensii inainte de 01.01.2011 cand s-au scos cartile de munca după data abrogării Decretului nr. 92/1976.
Fiind plecat din tara in toata aceasta perioada probabil nu ati stiut de aceasta procedura. Cartea de munca a fost in posesia dumneavoastra si nu angajatorului, deci aveati obligatia de a duce cartea de munca la casa de pensii pentru scanare

HG 1456/2009 prevede :

Articol unic. - Alineatul (6) al articolului 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.183 în 28 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(6) Termenul-limită de predare a carnetelor de muncă de către persoanele fizice şi juridice pentru activitatea de preluare a datelor este 30 septembrie 2010."

2. HG nr1413/2008 prevede:

(7) Termenul-limită de predare a carnetelor de muncă de către persoanele fizice şi juridice pentru activitatea de scanare a carnetelor de muncă este 30 noiembrie 2010."

Răspuns la discuția Adeverinta
Adeverinta medicala tip care se elibereaza de angajator si care trebuie vizata la Casa de asigurari de sanatate este valabila 3 luni. Este nevoie sa solicitati alta numai in cazul in care ati avut concediu medical si medicul trebuie sa stie numarul total de zile de concediu medical.
Răspuns la discuția preaviz demisie
claumarian a scris:

Multumesc

Dar nu mi se pare corect,daca doar acum in momentul in care mi-am depus demisia,am aflat de perioda de preaviz(ca s-a modificat)


In cazul demisiei Codul muncii prevede:

Art. 81
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Deci trebuie respectat termenul de preaviz din contractul de munca, termen care poate fi si mai mic de 20 de zile dar nu poate depasi limitele impuse de Codul muncii.
Repet inca o data acest program nu este perfect, este o varianta inbunatatita a celui initial. Nu ma deranjeaza faptul va spuneti opinia fata de ITM si Teamnet, asa cum v-am spus cunosc cunosc situatia din ambele puncte de vedere, atat al institutiei publice cat si al angajatorului. Am recunoscut ca am fost functionar ITM, nu ca sa impresionez pe cineva anume ci ca sa arat ca acest program imi este foarte cunoscut. Ca functionar ITm mi-am facut datoria si credeti-ma chiar m-am implicat foarte mult cat am fost responsabil de acest program. Toti inspectorii din tara care ne ocupam de REVISAL am trimis toate problemele pe ca le intampinam, atat noi la partea de vizualizare cat si angajatorii care lucrau efectiv in program. Era vorba de problemele ce tineau atat de partea de soft cat si de parte de legislatie. Acestea era trimise Inspectiei muncii care le redirectiona Teamnet-ului. Si nu este vorba numai de perioada specificata de Freelis ci de mult mai mult timp. Nici noua nu raspundeau cei de la Teamnet si este strict problema lor daca au tinut sau nu cont de cele semnalate de noi cei care ne loveam zilnic de aceste nereguli. Se pare ca in capitala se lucreaza altfel decat in provincie, mie personal si nici altor colegii nu nu s-a cerut pana acum un print screen din REVISAL, si credeti-ma menageriez o firma cu foarte multi salariati - mare contribuabil cu multe puncte de lucru in tara.
Nu am spus ca sunt functionar ITM ca sa va impresionez pe dumneavoastra, ci ca sa arat faptul ca cunosc foarte bine acest program. De altfel de doi ani lucrez in mediul privat ca Manager resurse umane asa ca cunosc bine situatia din ambele puncte de vedere, atat al institutiei publice cat si al angajatorului.
Nu am spus ca aplicatia este perfecta, am spus ca este imbunatatita fata de cea initiala, bineinteles ca este loc de mai bine.
Cred ca nu are rost sa continuam aceasta discutie, vad ca nu acceptati si parerile altor persoane. Nimeni nu este stapineste la fel de bine activitatii din mai multe domenii, dumneavoastra credeti ca detineti adevarul absolut.
Un forum este facut petru a dezbate diferite probleme, de a colabora pentru rezolvarea acestora si implicit de a accepta si parerile altora.

Va doresc o zi buna!
Va asigur ca am citit cu atentie si mare interes ambele situatii. Intr-adevar sunt diferite dar care au acelasi subiect comun - copie din REVISAL.
De asemenea va asigur ca eu, in calitate de functionar ITM, m-am ocupat inca de la finalul anului 2006 cand aplicatia REVISAL era in faza de testare si apoi din martie 2007 cand a devenit functionala si pentru angajatori, am oferit consultanta fiecarui angajator in parte privind aceasta aplicatie. In functie de toate problemele intimpinate, atat la partea de vizualizare a ITM-ului cat si la cea a angajatorilor, impreuna cu colegii de la serviciul informatic am inaintat Inspectiei muncii propuneri de inbunataire a aplicatiei REVISAL, ca toti colegii de la ITM-urile din tara care se ocupau de aplicatia REVISAL, pana ce aceasta a ajuns in stadiul in care este astazi.
Avand in vedere cele spuse mai sus cred ca stiam foarte bine ca se poate printa din aplicatie dar tot atat de bine stiu ca foarte multi din cei care o folosesc nu stiau cum sa faca acest lucru, cum bine observati si acum cand aplicatia s-a inbunatatit intampina greutati.
Si am o curiozitate daca puteti sa spuneti....unde se foloseste print screen-ul mult mai des decat raportul per salariat ...
Din practica de zi cu zi in folosirea REVISAL peste tot - la diverse institutii bancare, institutii publice, angajatori etc. se solicita copii din REVISAL. Ca este raport per salariat sau orice alta informatie extrasa din REVISAL tot o copie din REVISAL este. Nu am intalnit pana acum pe nimeni care sa solicite un print screen din registru.

Cu stima!
Ciudat! Pe un alt utilizator caruia ii trebuia o copie REVISAL il sfatuiati sa ceara un raport per salariat::

"Subiect: copie ReviSal
pt depunerea actelor pt indemnizatia de crestere a copilului, cei de la asistenta sociala imi cere o copie reviSal.Am cerut de la firma, mi-au trimis ceva, dar nu este bun, nu apare in afara de nume, prenume, cnp, data angajarii si stare contract nimic.
Dupa ce am trimis un model reviSal de care mi se cere, firma mi-a comunicat ca ei efectiv nu lucreaza in Revisal, contractele sunt inregistreaza in alta parte.Ce este de facut in acest caz?
Cei de la Biroul de asistenta sociala imi cere o copie revisal, in care sa apara si salariul cu toate sporurile, si perioada pt care este suspendat contractul de munca.
Aplauda


Raporteaza abuz Raspunde Citeaza


freeelis Consilier juridic
online
10
2 24

Data inregistrarii:
Miercuri, 23 Iulie 2003, 00:00
Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]


Data post: Miercuri, 7 Noiembrie 2012, 18:30
Cereti angajatorului sa va dea un raport per salariat ... acolo apar aceste date solicitate. Sunt obligati sa va elibereze asa ceva .. depuneti o solicitare scrisa, in acest sens.. in caz de refuz, sesizati ITM-ul."

In ceea ce priveste folosirea print sceen-ului pot sa va contrazic, acesta se folosea mai mult inainte cand aplicatia REVISAL nu permitea printarea paginilor din registru, nu acum.