avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Activitate Juntao

Activitate Juntao

Răspuns la discuția Cereri noi in recurs
Multumesc, pentru opinia exprimata mai sus.

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoarea speta:

In anul 2006 am achizitionat in leasing un autoturism. In anul 2008, am incheiat un contract de cesiune prin care toate drepturile si obligatiile mele au fost preluate de catre o societate cu care nu am nicio legatura (cesionarea contractului de leasing). Mentionez ca fost indeplinite toate formalitatile la politie / directia de taxe si impozite. In anul 2012 m-am trezit acasa cu o amenda de la CNADNR SA prin CESTRIN, pentru circularea pe drumurile publice cu autoturismul (instrainat de 4 ani) fara rovinieta (fapta comisa in anul 2012), cu toate ca auto. nu mai era al meu si nu eram eu la volan.
Am facut plangere contraventionala si in prima instanta procesul verbal a fost anulat iar eu am fost exonerat de plata amenzii si despagubirii.
CNADNR a facut recurs insa pe cale separata a solicitat judecatoriei sectorului 4 incuviintarea executarii silite a PV cu toate ca plangerea contraventionala suspenda punerea in executare potrivit art. art. 32, alin. 3 din O.G. 2/2001.
intrebarile mele sunt:
1 - in intampinarea la recursul declarat de CNADNR pot depune si alte cereri cu ar fi suspendare executare, daune morale, intoarcerea executarii, etc. sau trebuie pe cale separata;
2 - care sunt conditiile de admisibilitate ale daunelor morale;
3 - se pot solicita cheltuieli de judecata ? daca da, cum trebuie dovedite.

Multumesc,
cf. L287/2011, Corpul Executorilor Bancari a fost desfiintat, dosarele de executare fiind preluate de catre executori judecatoresti. In cazul in care banca a solicitat continuarea executarii silite nu se poate pune problema prescriptiei.
Totodara, observ ca banca a cesionat creanta catre o societate specializata in recuperari, care, la randul ei, poate solicita continuarea executarii silite sau poate solicita inceperea unei noi executari silite. Este foarte important de stiut ce s-a intamplat cu dosarul de executare instrumentat de catre executorul bancar. In cazul in care acesta a fost inchis odata cu desfiintarea CEB, se poate discuta de termen de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita, care curge de la data inchiderii dosarului de executare.
Răspuns la discuția poprire
Conform codului de procedura civila, executarea silita poate avea loc in oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu. Poprirea precum si executarea silita imobiliara sunt forme ale executarii silite. In cazul in care in urma executarii silite a bunului imobil nu a fost acoperita creanta, executarea silita poate continua, in orice alta forma, chiar si prim poprire.

Referitor la al doilea aspect
1 - in cazul in care ati contactat imprumutul dumneavoastra
Conform codului civil, orice persoana fizica raspunde pentru obligatiile sale cu tot patrimoniul sau, cu exceptia bunurilor care, conform legii, nu pot fi urmarite. Asta inseamna ca pentru acoperirea creantei fata de creditor, raspundeti inclusiv cu bunurile mobile, respectiv salariul pe care am inteles ca s-a pus poprire. Ipoteca este o garantie suplimentara adusa bancii.

2 - In cazul in care aveti doarcalitatea de garant ipotecar (nu co-debitor, co-imprumutat, fidejusor, garant, etc), dupa executarea silita a imobilului adus in garantie, creditorul nu se mai poate indrepta impotriva dumneavoastra pentru recuperarea creantei neacoperita
In cazul in care debitoarea intra in procedura insolventei (fie in forma simplificata - faliment, fie in forma generala) se suspenda de drept toate formele de executare silita cf. Art. 36, L 85/2006. In acest caz modalitatea de a recupera creantele este inscrierea la masa credala.
Totusi exsista si o exceptie e la acest art, prin care Judecatorul Sindic poate ridica aceasta suspendare si este prevazuta de Art. 39. In multe cazuri a fost acceptata.

Referitor la marci, da, marca poate face obiectul unor masuri de executare silita si poate fi data in gaj sau face obiectul altui drept real. Tot ce trebuie sa faceti este sa apelati la un executor judecatoresc.
Răspuns la discuția Poprire imposibil de executat
De regula, in astfel de cazuri organul de executare poate decide. In cazul dumneavoastra, organul de executare este chiar instanta care a dispus infiinarea popririi cf Art. 453, alin 2, C.proc.civ.

Sunt de parere ca ideea cu suma consemnata la CEC la dispozitia creditorului este foarte buna dar in completare trebuie sa informati creditorul "la ultimul domiciliu cunoscut" precum si organul de executare referitor la aceasta masura. Asa sunteti acoperit legal in cazul unei posibile cereri de validare a popririi solicitata de catre creditor.

Răspuns la discuția executat silit apoi cesionat
Inaintea cesiunii, banca a declarant unilateral in baza contractului de credit, datoria exigibila. Cu alte cuvinte a declarant creditul scadent in totalitate ca si consecinta a nerespectarii contractului. Debitul din credit a devenit o creanta certa (este determinate catimea), lichida (este exprimata in bani) si exigibila (cu data scadentei depasita). Acestea sunt conditiile ca pentru recuperarea acestei creante sa fie inceputa executarea silita.

Referitor la cesionarea creantei (NU A CREDITULUI), trebuie sa verifici contractul de credit precum si conditiile generale de business ale bancii (documente semnate, respectiv acceptate de catre tine). O sa gasesti clauze cu care “ai fost de acord” incusiv conditiile de cesionare a creantei.
Totodata, Codul Civil face referire in Titlul VI, Cap. 1, Sectiunea 1, la cesiunea de creanta. Mai precis Art. 1.573. –Alin. (1) "Creanţa este cedată prin simpla convenţie a cedentului şi a cesionarului, fără notificarea debitorului", iar Alin2 precizeaza “Consimţământul debitorului nu este cerut decât atunci când, după împrejurări, creanţa este legată în mod esenţial de persoana creditorului.”
Răspuns la discuția executat silit apoi cesionat
In cazul acesta, noul termen de prescriptie curge de la data ultimei plati. Daca au trecut 3 ani de la ultima plata, indiferent cine este creditorul, acesta a pierdut dreptul de a cere executarea silita. (nu este si cazul tau)

Recunoasterea creantei printr-o plata voluntara intrerupe termenul de prescriere, un nou termen incepand sa curga de la acest termen.

De regula societatile specializate pe recuperari creante, incearca sa determine debitorii sa-si recunoasca creanta. Printr-o plata voluntara de un leu, prin semnarea unei intelegeri de plata, etc. Acestia nu fac decat sa repuna dosarele inauntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită.

Nu incurajez neplata datoriilor (debitelor), dar daca acesti creditori "dorm in papuci" timp de 3 ani, sincer sa fiu, isi merita soarta.

Revenind la subiect, singura ta solutie este tot instanta ... prin diverse proceduri - Contestatia la executare, etc,
Stimate coleg/colega,

In mesajul de mai sus am facut referire la art.131 C.proc.fisc - prescripţia dreptului de a cere executarea silită, care este de 5 ani si curge de la 1 ianuarie a anului urmator. Articolele 132, 133 si 134 C.proc.fisc reglementeaza suspendarea/intreruperea si efectele implinirii termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita

Asa ca este vorba de prescriptia dreptului de a cere executarea silita (chiar si pe codul de procedura fiscala).
Prescriptia se poate invoca. Mai precis prescriptia de a cere executarea silita. Totusi trebuie sa se tina cont de reglementarile care suspenda termenul de prescriptie sau de cele care intrerup acest termen (Vezi C.proc.fisc + C.proc.civ)