Ce poti sa facicand angajatorul iti desfiinteaza postul pe care lucrezi pentru a-ti micsora salariul, oferindu-ti un post mai prost platit?
In sfarsit cred ca s-a facut dreptate. Ai calitatea de angajat, nu mai platesti contributii la pensii daca pentru PFA pe care il ai separat.
Daca venitul din PFA este mai mic de 741 lei/luna nu platesti contributia la asigurarile de sanatate.
Ce se intampla insa daca pe anul trecut nu ai platit?
Multumesc David!
Zilele astea am tot umblat si cautat.
Exista un protocol intre ANAF si CNAS pentru transmiterea datelor pentru contribuabili.
Nu il gasesc.
Oricum la Ialomita de unde sunt eu abia prin august anul acesta au fost transmise date de la ANAF catre CNAS incepand cu 2005.
In acest caz CNAS nu avea cum sa imi trimita mai devreme Declaratia de impunere.
La ANAF daca nu platesti impozitul care este deja stabilit la inceputul anului fiscal, primesti somatie acasa, apoi e treba ta cand si cat platesti.
CNAS-ul ar trebui sa trimita si el la o anumita perioada, in nici un caz dupa 5 ani, o somatie , pentru ca abia apoi sa treaca la executarea silita inclusiv.
Oare cum trebuie procedat? Treaba nu se termina aici. La mine CNAS-ul abia a procesat datele pe 2007, pentru ani urmatori am de asteptat si dobanzile si penalitatile cresc.
Oare datoriile catre CNAS mai mari de 5 ani se prescriu?
Eu am PFA din 2006. Nu am depus in nici un an declaratie. Abia in 7.12.2011 am primit o decizie de impunere pentru plata contributiei pentru toata perioada, plus majorari.
Oare CNAS-ul nu trebuia sa trimita aceasta decizie de impunere anual?
Eu am de gand sa ma leg de lucrul asta si sa nu platesc penalitati.
Referitor la plata contributiei la asigurarile de sanatate in cazul in care detii PFA dar in acelasi timp esti si angajat cu un contract de munca la un angajator cred ca trebuie interpretat articolul 257 aliniatul 2 litara b din Legea 95/1996 :"Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar"
Trebuie interpretata fraza " DACA ACESTA ESTE SINGURUL ASUPRA CARUIA SE APLICA CONTRIBUTIA"
In opina mea , DACA AI SI CALITATEA DE ANGAJAT LA O COMPANIE, inseamna ca mai ai un venit la care se aplica acea cota de 6,5%, iar venitul de la PFA nu ar mai fi SINGURUL VENIT, deci pentru el nu ai mai fi obligat sa platesti asigurari de sanatate.
Daca interpretam numai acest alineat 2 ar fi bine , dar ce facem daca il citim si pe 3:
"In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri". la litera a) fiind veniturile din salarii.
POATE CINEVA SA MA LAMUREASCA?
Detin un PFA, nu sunt inregistrat la Registrul Comertului deci nu am C.U.I. Sunt inregistrat la Finante si am C.I.F. Sunt obligat ca pana la data de 25.04.2010 sa ma reautorizez?
Sediul PFA este locuinta in care locuiesc cu chirie. Am acordul proprietarului de a desfasura activitate PFA in aceasta locuinta. O parte din chirie, proportionala cu spatiul pe care il folosesc, poate fi considerata cheltuiala deductibila?
De la finanate mi-au cerut contract de comodat inchiriere spatiu. Il am. Imi accepta celtuieli deductibile parte din costurile cu energia, gazele, internetul da nu si chiria. Este normal?