avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters267464

Activitate ContSters267464

Răspuns la discuția Intabulare antecontract
Probabil cei de la agentie nu v-au informat corect. Autentificarea la notar a antecontractului este gratuita, in sensul ca suma platita la antecontract se scade din onorariul de la vanzare, daca semnati si antecontractul si vanzarea la acelasi notar. De regula, "taxa la notar" este in jur de 200 lei pentru antecontract. Va las pe dumneavoastra sa judecati daca a meritat sa economisiti.
Daca vi se noteaza antecontractul in cartea funciara, va veti recupera banii pentru ca vanzatorii nu vor putea vinde fara sa se inteleaga cu dumneavoastra. Daca au vandut deja, nu mai aveti cum sa ii conditionati cu apartamentul.
Va puteti adresa si la politie si instantei de judecata, pentru recuperarea debitului. Din experienta mea, politia nu prea stie cum sa procedeze, iar procesele in instanta dureaza..
Mai puteti incerca sa mergeti efectiv la apartament sau la domiciliul vanzatorului si sa vorbiti fata in fata, sa vedeti ce se intampla, poate solutia e rezolvabila.
Răspuns la discuția Intabulare antecontract
Daca ati semnat precontractul prin agentie dupa 29 aprilie 2013 si apartamentul era intabulat la acea data, precontractul pe care l-ati semnat este nul absolut (Legea 127/2013 stipuleaza acest lucru in sensul ca antecontractele pentru bunuri imobile intabulate sunt valabile numai daca sunt intocmite in forma autentica la notar). Nu aveti cum sa executati silit, poate fi un noroc extraordinar daca se noteaza precontractul in cartea funciara. Daca se noteaza, puteti fi sigur de faptul ca pana la urma va veti recupera banii, intrucat vanzatorul nu va putea instraina pana nu se intelege cu dumneavoastra in sensul radierii din cartea funciara.
Pe viitor apelati cu incredere la orice notariat, daca s-ar fi notat din prima antecontractul in cartea funciara acum nu mai aveati nicio grija. Agentia imobiliara, oricat de profesionista ar fi, nu va poate autentifica antecontractul si vanzarea.
Succes!
Dumneavoastra in calitate de cumparator trebuie sa va preocupati sa va alegeti bunul pe care doriti sa il cumparati si sa va convina pretul.
Cu privire la verificarea actelor, extrasul de carte funciara si restul aspectelor juridice, acestea nu va privesc in mod direct, daca vreti sa cumparati o casa nu inseamna ca trebuie sa faceti si facultatea de drept... e treaba notarului... e raspunderea notarului! Nimeni nu isi risca dreptul de a profesa ca notar favorizand una dintre parti, iar cat priveste sistemul de carte funciara, este mai sigur decat in multe alte tari mai respectabile.
Sfatul meu, daca alegeti sa semnati mai intai antecontract - solicitati notarului sa il noteze in cartea funciara. In astfel de conditii vanzatorul nu mai poate semna alte antecontracte la notar.
De asemenea, nu semnati antecontract la agentia imobiliara - nu are nicio valoare, agentii imobiliari nu sunt juristi si nu au nicio raspundere fata de dumneavoastra, mai departe de a va "face cunostinta" cu vanzatorul.
Succes!
Răspuns la discuția Legea certificatului energetic
Vanzatorul este OBLIGAT ca la orice vanzare incepand din 19 iulie sa prezinte certificat de performanta energetica cumparatorului. Nu inteleg de ce evita, ca sa va dau un exemplu, la un apartament de 2 camere in Bucuresti certificatul costa 200-300 lei, nu e o avere.
Exista insa o exceptie, pe care nu v-o recomand: ca dumneavoastra partile sa insistati in fata notarului sa va autentifice vanzarea fara certificat si ca dumneavoastra cumparatorul sa va obligati sa il intocmiti pe cheltuiala proprie in maxim 30 zile de la vanzare - trebuie sa prezentati acest certificat cand va inscrieti pe rolul fiscal, altfel cei de la primarie nu va vor face inscrierea. Sfatul meu este sa insistati sa va prezinte documentul, nu are rost sa va assumati ulterior sa faceti dvs acest certificat.
Răspuns la discuția Legea certificatului energetic
Dumneavoastra aveti obligatia sa respectati legea aplicabila la data vanzarii, cand se si transfera dreptul de proprietate.
Sau poate vecinii deja au intabulat intregul drum. Daca au construit deja, probabil ca au facut si vanzari, la care trebuia sa fie si drumul de acces inclus (nu se poate vinde nimic fara dovada accesului la drumul public). Faceti cerere la OCPI sa aflati daca drumul de acces este inscris in cartea funciara. Daca da, trimiteti actul dvs de proprietate in copie legalizata + taxa de 60 lei si se intabuleaza si cota dumneavoastra.
Răspuns la discuția precontract vanzare cumparare
Daca ati dat la schimb un bun propriu, ce ati primit in schimb este tot bun propriu al dumneavoastra, nu al dvs cu sotia.
In principiu puteti semna singur, cu mentiunea ca ar trebui ca sotia sa fie prezenta daca dumneavoastra instrainati locuinta familiei (in definitia codului civil) si in cartea funciara este notat faptul ca apartamentul reprezinta locuinta de familie.
Ba da, verificarea actelor este o obligatie de serviciu a notarului public. Daca vreti insa sa vi le explice document cu document, trebuie sa ii cereti acest lucru.
In general, la un complex nou:
- act de cumparare teren
- autorizatie de construire
- proces-veral de receptie la finalizarea lucrarilor
- acte de dezmembrare/ alipire etc
- incheieri de intabulare pentru toate cele de mai sus
- documentatie cadastrala
- acte de identitate constructor/ delegatie/ procura
- alte acte pe care notarul public le considera necesare, de la caz la caz

Dezvoltatorilor le este mai usor sa lucreze cu un notar cu care deja au lucrat anterior, ca sa nu o mai ia de la capat cu actele. Ca principiu, cumparatorul alege notarul, intrucat el plateste onorariul.
Răspuns la discuția darea in plata
Da, darea in plata este un contract, atat garantul ipotecar trebuie sa fie de acord, cat si creditorul ipotecar sa accepte bunul si sa se mentioneze expres ca prin aceasta dare in plata se stinge integral debitul.
Răspuns la discuția Mostenire de la parinti
Faceti mai intai toate actele, inclusiv contractul de vanzare sau de donatie si dupa aceea incepeti sa investiti bani. Din experienta va spun ca odata cu trecerea anilor oamenii uita intelegerile verbale.