avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Activitate ika

Activitate ika

Răspuns la discuția Recalculare pesie
la emiterea deciziei initiale in 2009 scrie:
Stagiu complet de cotizare cf. Lg.19/2000 32 ani 0 luni
Total stagiu de cotizare realizat 42 ani 3 luni 22 zile
din care- sector de stat, din care:
in gr.(lg.3/1977)-17 ani 6 luni 17 zile
in gr2 (leg. 3/77)1 an 3 luni 4 zile
conditii normale 13 ani 5 luni 6 zile
stagiu asimilat 1an, 3 luni 19 zile
Puncte realizate 40,39892
Puncte supl. 4, 42159
Nr pct. cf OUG 209/2008 9,59820
Punnctaj mediu 1,68170
Noile drepturi recalculate cf Legii 351/12.12. 2022 sunt puse in plata din 01.09.2023.
De la emiterea primei decizii de pensionare din 1.03. 2009, a fost numai aceasta recalculare.
Cu respect
Carp Mircea a scris:

Depinde de mai multe date si elemente.
Cate stagii complete s-au utilizat la determinarea punctajului mediu anual.
Care sunt acestea.
Anexa deciziei de deschidere drepturi.
De cand sunt puse in plata noile drepturi.
Daca de la deschiderea dreturilor au mai fost si alte recalculari.

Răspuns la discuția Recalculare pesie
Va cer scuze, e vorba de art.30 alin.1 lit.j din Legea 263/2010, -Asimilate conditiilor speciale de munca
Răspuns la discuția Recalculare pesie
Am obtinut recalcularea pensiei cf. Legii nr. 360/2023.Am primit noua decizie cu punctajul mediu anual marit , cuantumul pensiei conform noului punctaj mediu, dar numarul total de puncte nemodificat, , raminind acelasi ca in
decizia veche.Am adresat o sesizare la MMSS,intrebind de ce nu s-a modificat si numarul total de puncte .Sesizarea mea a fost retrimisa la CTP.In raspunsul primit de la CTP se arata:
"Potrivit actualei formule de calcul a pensiei, acest tip fe recalculare nu implica modificarea numarului total de puncte deja stabilit, efectul produs fiind unul ulteroir, doar prin majorarea punctajului mediu anual.
Numarul de puncte (cel din vechea decizie), va fi utilizat in noua formula de calcul a pensiei, ulterior intrarii in vigoare aLegii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, la data de 1.09.2024."
Intrebarea mea este ce numar total de puncte se va folosi la recalcularea din 1.09.2024?
Punctajul meu anual a crescut de la 1,68179 la 1,85709.
Cu respet,


ika a scris:

Recalculare pesie

Recalculare pesie
Am o intrebare referitoare la Legea nr. 351 din 12.12/2022:
O turnatorie de fonta in care se toarna piese pentru masini unelte si trimise spre alt beneficiar care fabrica masini unelte ,poate fi incadrata in sectorul constructii de masini? Personalul incadrat la litera j din aceasta l intreprindere beneficiaza de prevederile legii?
Răspuns la discuția Eliberare adeverinta
Eu am obtinut adeverinta ca am lucrat in grupa 1a de la intreprinderea care s-a desfiintat. Adeverinta a fost luata in calcul la stabilirea cuantumului pensiei.Legea nu stipuleaza nimic despre angajatori de a lua masuri , privind incadrarea la grupe superioare de munca.2. La articolul 30, după alineatul (4^4) se introduce un nou alineat, alin. (4^5), cu următorul cuprins:
(4^5) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. j)-l), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. j)-l) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă.
Cum sa inteleg art.30 alinineat 4^4/.
Multumesc.
Am solicitat in scris ,cu cerere, emiterea unei adeverinte pentru grupa de munca, catre o unitate ce detine arhivele unei foste intreprinderi desfiintate , unitate unde am lucrat.Solicitarea este facuta de 43 de zile.Pentru ca nu am primit raspuns am luat din nou legatura cu unitatea ce detine arhiva.Am primit raspunsul ca nu mai emit adeverinte pentru ca au primit ordin de la Casa Judeteana de Pensii, sa nu mai emita astfel de adeverinte pentru ca asteapta raspuns de la Ministerul Muncii.
Adeverinta ceruta este conform Legii nr. 351/12.12.2022, lege publicata in MO al Romaniei, Partea 1, nr. 1196/13.12.2022
Cui ma pot adresa in acest caz, pentru` obtinerea adeverintei?
Multumesc.
Sunt pensionar din 2009. In actele depuse la dosarul de pensionare am depus si o adeverinta in care era salariile realizate, luate din statele de plata pe o anumita perioada , respeectiv pe 8 ani.Aceste salarii erau mai mari deci cele din cartea de munca.Eram remunerat nu dupa categoria inscrisa in cartea de munca ci remuneratie pe postul de munca la care
salarizarea era mai mare.In cartea de munca aveam categoria 1 a , eram platit pe statul de plata cu remuneratia corespunzatoare categoriei a3 a, cat. a2 eram platit pentru cat. a 4 a , etc.. La calcularea pensiei adeverinta cu salariile extrase din statele de plata nu au fost luate in calcul, Daca acum dau in judecata casa de pensii si cistig, voi primi sumele retroactiv din 2009 sau numai de la data pronuntarii sentintei?
Multumesc.
Discuție mostenire
Vreau sa las mostenire o casa unuia din copiii mei .Casa provine din mostenire cu acte in regula ca unic mostenitor.Cum este legal si la un cost mai mic?Testament,vinzare-cumparare, donatie, etc.Trebuie sa am facuta cartea funciara,cadastrul, intabularea?
Multumesc,
Răspuns la discuția defrisare nuc


ynocentta a scris:

Daca arborele in discutie se afla pe domeniul public, ,responsabil de supravegherea si defrisarea arborilor se ocupa primaria locala. Inspectori de la Administratia Domeniului Public
Pentru a putea taia sau toaleta pomul este nevoie de un aviz.
Pentru obtinerea acestuia trebuie sa faceti o cerere la Registratura Primariei locale catre Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement , in care sa solicitati executarea operatiei pe care o considerati oportuna si motivele pentru care doriti acest lucru.
Serviciul specializat din primaria locala va institui o comisie care va verifica solicitarea, iar in urma constatarilor se va elibera sau nu avizul de toaletare/defrisare.


Dilema mea este ca nu stiu daca portiunea dintre gardul proprietati mele aflate in sat, (trotur, alee) si rigola(santul) despartitor de drumul judetean este domeniu public sau e intra in proprietatea mea ;