avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Activitate dennis1

Activitate dennis1

In anul 1980 s-a facut succesiunea in patru mostenitori, doi mostenitori sunt straini de mostenire, prin renuntare.

In anul 1998 a fost redactata o chitanta de mina prin care unul dintre cei doi copropritari a vindut o cota ideala ½ din constructie si terenul aferent afent curtii in suprafata de 600 mp. De mentionat ca, cumparatorul a adus ½ imobilului in stare de degradare avansata.

In certificatul de mostenitor suprafata totala este 250 mp.
Chitanta de mana, ne-semnata de 2 martori care au decedat, ne-autentificata la nici-un notar, datata martie 1998, in fata primarului si are stampila primariei.

Are un paragraf interesant:
Pretul vanzarii este 3.000.000 lei (treimilioanelei) suma pe care vanzatorul a primit-o in intregime.
Daca una dintre parti se va razgandi va plati suma la valoarea dolarului din acea perioada cu dobanzile aferente BNR.

Vreau sa fac succesiunea, dupa titlului de proprietate in baza Legii nr. 18/1991 a Fondului Funciar, asupra restului de teren in suprafata de 600 mp in titlu si a unui teren extravilan, De mentionat, ca am platit timp de 32 de ani impozitul pe casa si intregul teren, care in realitate este in suprafata 1200 mp.

Precizez ca nu eu am cuparat cu chitanta de mana.
Pot face o propunere autentificata la notar de sulta pentru ½ (jumatate) din casa si terenul aferent care a facut obiectul cumpararii cu chitanta de mana de la mostenitorul de drept?

Cu respect,
Răspuns la discuția Donaþie sau vânzare-cumpãrare?
Da, dacă iau doar jumătate, fiindcă jumătate de imobil este vândut către o persoană care nu este rudă cu noi.
Să înţeleg că pot cumpăra ambele jumătăţi de imobil?
Va multumesc.
Locuiesc de 30 de ani în ½ de imobil şi vreau să cumpăr ½ sau întregul imobil. Problema este că ½ de imobil a fost deja vândut acum 15 ani cu o chitanţă de mână cu clauză:
dacă vânzătorul sau cumpărătorul se răzgândeşte trebuie să restituie suma plus rata inflaţiei.

Jumătate din imobil în care nu locuiesc se degradează sub acţiunea intemperiilor. Merită riscul să cumpăr de la mătuşa înscrisă în certificatul de moştenitor sau, ar trebui să mă întreb dacă mătuşa mai este proprietar?

Cei doi proprietari sunt o mătuşa şi un văr. Mai au fost doua surori care sunt străine de moştenire prin renunţare pentru ambele succesiuni.

Cum se poate face, prin donaţie sau vânzare-cumpărare?
Oricum îmi intentează proces pentru ieşirea din indiviziune?
Am vreo şansa de câştig în cazul unui proces de ieşire de indiviune?

Vă mulţumesc,
Acesta este actul pe care l-am modificat acum 2 săptămâni şi acum se numeşte Certificat de Mostenitor şi l-am legalizat fiindcă nu era.

Republica Socialistă România
NOTARIATUL DE STAT LOCAL ...
dosar nr.71/1980

CERTIFICAT DE NAªTERE nr. 119/1980
Data 27.02.1980


M. N - Notar Stat - cercetând piesele dosarului de mai sus precum şi închiderea finală respectivă potrivit articolului 12 şi 22 di decretul nr.(nu se vede nr.) /1953 republicat (nu se vede) stabileşte următoarele:
A. De pe urma defunctului C. D. decedată la data de 8 aprilie 1975 şi C. D. decedat la data 5 aprilie 1979- ambi foşti cooperatori agricoli cu ultim domiciliu în comună greacă, judeţ Ilfov - au rămas următoarele bunuri şi următori moştenitori astfel:

1. MASA SUCCESORALA-
a. bunuri mobile nu au rămas.
b. bunuri imobile. Un imobil situat în comună Greacă jud. Ilfov, învecinat la S cu C.N. iar la N cu C.T. - compus în totalitate din suprafaţa de 250 mp teren aferent şi din locuinţa aflată pe acest teren construia din paianta acoperită cu tablă, formată din trei camere şi anexe gospodăreşti dobândită prin edificare în cote egale de ambi defuncţi. -
Terenul a fost dobândit de ambi defuncţi prin moştenire de la părinţi în urmă cu peste 30 de ani şi stăpânit că patrimoniu.
Din această masă succesorală def. C.D. transmite întregul teren în cotă 1/2 din locuinţa, iar def. C.D. - transmite cotă de 1/2 din locuinţa aceluiaşi moştenitori - cotă egală -

2. MOªTENITORII conform art. 668 cod civil
T. M. şi P. F. ambele domiciliate în comuna… jud. …, cărora în calitate de fiice ale defuncţilor - lor le revine câte o cotă de 1/2 din masa succesorală.

3. Sunt străine de moştenire prin renunţare pentru ambele succesiuni.
a. P. A. conform declaraţiei înregistrate la nr.186-184/1980.
b. R. E. conform declaraţiei înregistrate la nr.187-185/1980.

Taxa succesorală totală în ambele succesiuni este de lei -276 şi a fost achitată cu chitanţele 2371105 şi 2311101/1980 filiala CEC …

Notar de Stat Secretar



A renunţat doar la 25% din casă, să înţeleg că a renunţat şi la terenul potrivit legii 18/1991 a Fondului Funciar? Atunci de ce mai figurează mama pe titlul de proprietate, emis în data de 29.07.1993, împreună cu cele 3 surori?
Am certificat de moştenitor după bunic- mama din anul 1980 (într-adevăr de calitate după părintele care este copilul bunicului??) în care mama şi altă soră sunt străine de moştenire, prin renunutare. Fiindcă stau în casa bunicilor de peste 30 de ani, vreau să cumpăr măcar ½ din imobil, adică partea în care stau acum. La Primărie am descoperit titlul de proprietate pe terenul extravilan în suprafaţa de 2,69 ha, iar notarul mi-a zis că se face şi dezbaterea succesorală pe terenul respectiv.
Vreau să fac o dezbatere succesorală asupra unui teren extravilan în suprafaţa de 2,69 ha. Pe copie de pe titlul de proprietate figurează toate cele 4 surori, mai trăieşte doar o mătuşă.

Singurul act care îmi lipseşte este un duplicat de pe certificatul de deces al bunicului pe care primăria refuză să-l elibereze. Motivul fiind că singura îndreptăţită să ceară duplicatul este mătuşa care este in viaţă . Numai că mătuşa nu are interesul să-mi scoată duplicatul, fiindcă deţine de peste 20 de ani întregul teren al celorlalţi trei moştenitori.
Fără acest duplicat nu pot scoate anexele 1 si 2.
Nu mai există o altă modalitate de a solicita acest act?
Vă mulţumesc pentru răspuns.
Răspuns la discuția Evacuare din casa?
Multumesc pentru raspuns.
1.N=am furnizat nici o informatie contradictorie, certificatul de mostenitor se numeste certificat de nastere, incredibil, dar adevarat. Notarul mi-a explicat ca nu exista asa ceva, trebuie mers la notarul care l-a eliberat, sa-l modifice si sa=l legalizeze. Refuza sistematic.
3.Aveti dreptate intr-o trazactie nu-si au rostul sentimentalismele ieftine, promisiunile.
4.Adevarat.
5.Litigiul cu varul nu exista, cel putin, pentru mine.Varul a dat-o in judecata pe P.F.,Mie mi-ar revenit 0,68 ha din 2,62 ha daca n-as ales sa stau deoparte, Intr-adevar multe n-ar trebui sa le scriu.
6.Este singurul act.
Buna dimineata,

In anul 1980, mama a cedat unei surori ¼ din casa si terenul aferent din casa bunicilor, iar cealalta sora a cedat aceiasi cota altei surori, dupa cum reiese din transcrierea actului Certificat de nastere anexat .
In anul 1983, m-am mutat in casa bunicilor cu acordul celor doi coproprietari, care si-au dat, in fata primarului, acordul si promisiunea sa-mi cedeze propritatea acestei case. Cu timpul au aparut certuri intre mama si una dintre surori pe tema acestei promisiuni. O consecinta acestor certuri, mama a fost batuta si ne-a dat afara din cele doua camere care le apartineau.
In anul 1992, aceata sora vinde cu chitanta de mana, ½ din imobil cu pretul de 9 milioane lei. De mentionat ca s-a vandut fara acordul celuilalt coproprietar. Plateste impozitul pentru ½ de imobil Cele doua camere s-au degradat in timp sub actiunea intemperiilor si a devenit de nelocuit. Tavanul s-a prabusit din cauza acoperisului nereparat, pereti s-au prabusit partial.
Un var a dat-o in judecata pentru un teren extravilan mostenire de la bunici. Motivul pentru care si l-a insusit este ca depus prima cererea de reconstituire si retocedare a pamantului. Ar fi trebuit sa fiu parte in proces pentru 0,68 ha, dar taxa si mai ales starea mea de sanatate, sunt persoana cu dizabilitati accentuat, m-au determinat sa renunt la actiune.
Acum vreau sa cumpar ½ din imobil cu pretul de 75 milioane lei. M-am dus la notar cu acest act de nastere, mi-a spus ca nu este in regula numele acestui act si nu este legalizat. I-am spus proprietarului (care-mi este var si nas) sa scoata alt act, sa-i schimbe numele si sa-l legalizeze. De cand a aflat ca trebuie sa scoata alt act, ma refuza sistematic. Varianta propusa este o vanzare cu chitanta de mana.
V-am spus ca celalalt coproprietar a vandut ½ din imobil tot cu chitanta de mana la pertul de 9 milioane de lei. Auzind ca vreau sa cumpar cu 75 milioane de lei, ii cere vecinului 40 de milioane care refuza sa-i mai achite alta suma amenintand cu judecata. Chitanta de mana nu este o solutie viabila, este sursa unor probleme viitoare, mai ales acum cand vecinul se afla in litigiu.
Din anul 1983 platesc impozitul pe ½ de imobil si nu am platit niciodata chirie, iar acum se pare ca ar vrea sa platesc 500.000 lei pe luna, retroactiv. N-am inteles prea bine daca cele 75 milioane reprezinta o recuperare a chiriei, fiindca un calcul simplu ridica suma la 150 milioane de lei. Mi-e teama sa-l contrazic, de fapt are dreptate.
Nu cer decat sa faca ce-a facut mama cand si-a cedat partea sa, un act legal la notariat. Culmea ironiei, sa cedezi gratis si sa nu mai poti lua inapoi nici cu bani. Acum ma santajeaza ori sunt de acord cu vanzarea cu chitanta de mana, ori sa-mi iau bagajul si sa plec. As vrea eu , din nefericire, nu am unde, poate doar in strada.
Poate sa ma dea afara din casa ?

Cu respect,

Anexa :

Republica Socialista Romania
NOTARIATUL DE STAT LOCAL …
dosar nr.71/1980

CERTIFICAT DE NASTERE nr. 119/1980
Data 27.02.1980


M. N.-Notar Stat- cercetand piesele dosarului de mai sus precum si inchiderea finala respectiva potrivit articolului 12 si 22 di decretul nr.(nu se vede nr.) /1953 republicat (nu se vede) stabileste urmatoarele:
A. De pe urma defunctului C. D. decedata la data de 8 aprilie 1975 si C. D decedat la data 5 aprilie 1979- ambi fosti cooperatori agricoli cu ultim domiciliu in comuna greaca, judet Ilfov- au ramas urmatoarele bunuri si urmatori mostenitori astfel:

1. MASA SUCCESORALA-
a. bunuri mobile nu au ramas.
b. bunuri imobile. Un imobil situat in comuna G. jud. .., invecinat la S cu C. N iar la N cu C. T- compus in totalitate din suprafata de 250 mp teren aferent si din locuinta aflata pe acest teren construia din paianta acoperita cu tabla, formata din trei camere si anexe gospodaresti dobandita prin edificare in cote egale de ambi defuncti.-
Terenul a fost dobandit de ambi defuncti prin mostenire de la parinti in urma cu peste 30 de ani si stapanit ca patrimoniu.
Din aceasta masa succesorala def. C. D. transmite intregul teren in cota ½ din locuinta, iar def. C. D.- trasmite cota de ½ din locuinta aceluiasi mostenitori- cota egala-

2. MOSTENITORII conform art. 668 cod civil
T. M si P. F ambele domiciliate in comuna G. jud. …, carora in calitate de fiice ale defunctilor- lor le revine cate o cota de ½ din masa succesorala.

3. Sunt straine de mostenire prin renuntare pentru ambele succesiuni.
a. P. A conform declatatiei inregistrate la nr…/1980.
b. R. E conform declatatiei inregistrate la nr…/1980.

Taxa succesorala totala in ambele succesiuni este de lei -276 si a fost achitata cu chitantele …

Notar de Stat Secretar