Buna ziua..! speta: accident cu victima lovita pe trecerea de pietoni. zero zile ingrijiri medicale. avocatul x, prieten al victimei, il suna pe sofer, la o luna dupa accident, si ii "pune in vedere" ca acesta trebuie sa-si indeplineasca obligatiile fata de victima si ca are termen o saptamana de zile sa-i dea banii acesteia din urma, 2000 ron, reprezentand contravaloarea investigatiilor medicale ulterioare, facute de victima, investigatii fara a fi solicitate la indemnul unui medic.
Soferul raspunde: "dvs. nu ma puteti obliga sa dau acesti bani pentru ca nu exista o baza legala care sa ma oblige" . raspunsul avocatului: " daca nu te obliga nimeni, te oblig eu. ai termen o saptamana".
Ulterior, reprezentatul legal al soferului, ia legatura cu "avocatul" victimei pentru a se aigura ca nu a fost o gluma; avocatul isi confirma identitatea si prin numarul legitimatiei inregistrate la barou si afirma ca intr-adevar are imputernicirea avocatiala pentru a-si reprezenta amicul lovit, spunand ca a studiat "dosarul" prin analizele medicale aratate de victima, FARA a avea habar despre dosarul de la parchet sau existenta vreunui certificat medical
amicul speriat afla ca cei doi juristi au luat legatura, intrucat il instiinteaza "avocatul" sau, si ia legatura din nou cu soferul spunandu-i acestuia ca de fapt, nu exista o imputernicire avocatiala...si ca aceasta urma sa fie semnata daca se nu putea realiza impacarea partilor.
INTREBARI: 1. exista amenintare, santaj facult de avocatul x la adresa soferului? 2. are dreptul soferul sa-l acuze in vreun fel..chiar si printr-o sesizare disciplinara baroului..? 3. cum se numeste fapta avocatului de a suna clientul partii adverse, fara a consulta reprezentatul legal al acestuia, si a afirma ca are o calitate inexistenta...deci, actionand fara imputernicire..? multumesc (imi cerc scz pentru textul lung..incerc sa fiu cat mai explicit)!
haideti sa ne cautam singuri raspunsul logic....daca exista o lovitura la cap..la o prima investigatie, diagnosticul va fi de zero leziuni interne..usoare contuzii p brate..sa zicem.. bun. exista insa posibilitatea ca acea lovitura de la cap, la o luna de zile sa dea nastere unei agravari..datorate loviturii din urma accidentului..deci..victima indiferent de ceea ce a declarat la dosar..(adica afirma ca nu are pretentii) se hotaraste totusi sa actioneze in instanta soferul..sigur, penal, nu vorbim de un caz real pentru ca nu sunt respectivele 10 zile de ingrijiri pt a vorbi de o infractiune..insa..aceasta se intoarce pe latura civila..acum..rostul celor 60 de zile..este unul medical mai mult: 2 luni reprezinta termenul rezonabil..apreciat de medici, consider, in care s-ar putea naste o afectiune mai grava decat prima...DAR, daca nu este dovedita legatura de cauzalitate intre lovitura initiala si agravarea situatiei medicale, cert, nu vorbim de un temei pentru a initia un proces civil...daca ar fi existat un termen de 90 de zile, spre exemplu, deja ar fi putut avea loc oricare alta lovitura...in gospodarie sa zicem, care nu ar mai avea legatura cu cauza..se considera ca urmarile au loc la mai putin de 5-6 saptamani de la evenimentul initial..ce ziceti..ma aprobati..? in speta mea: nu exista nicio zile de ingrijire medicala si niciun certificat medico-legal. cu toate acestea, se doresc niste banuti pentru a acoperi alte investigatii ulterioare accidentului (deci, sa-i platim analizele)...
Dnule avocat, daca in declaratia imediat dupa accident victima declara in fata politistului ca nu are nicio pretentie si semneaza in acest sens..mai poate veni ulterior..tot in intervalul celor 60 de zile, sa solicite vreo despagubire..?
vorbim de aceeasi situatie de zero zile ingrijiri medicale..ma confrunt cu o astfel de situatie..suntem momentan la un consens..numai ca victima solicita o suma de bani pentru niste analize facute dupa propria opinie, fara trimitere medicala, in urma accidentului...vorbim de o impacare intre victima si sofer..insa acesta mai este indreptatit sa solicite banii, daca a fost renuntator in declaratie in ziua accidentului la propriile pretentii? multumesc!
se dechide dosar, insa dupa 60 de zile, timpul in care victima poate depune plangere, dosarul va fi inchis pentru NUP; daca sunt sunt intrunite toate elementele unei infractiuni, atunci nu se poate vorbi despre aceasta..
s-a facut lumina! multumesc tare tare mult...si as mai avea o intrebare: daca in procesul verbal initial, victima a declarat in fata politistului ca nu are nicio pretentie, eventual a si scris cu mana dansului acest lucru...oare nu aceasta in sine este o impacare..?daca declara ca nu emite pretentii, dc mai exista termenul de 60 de zile de "razgandire"..? pentru ca despre asta vorbim: a declarat ca nu doreste nimic in fata politistului, acum doreste o suma de bani ca sa nu depuna plangere(fiind in intervalul de 60 zile). multumesc tare mult, dnule avocat!
am vorbit la un notariat, iar cei de acolo mi-au spus ca intr-adevar se poate face aceasta conventie intre parti - insa, pentru ca nu a fost depuna plangerea si nu s-a dispus inceperea urmaririi penale, nu putem vorbi de calitatea de parti ca sa se poata incheia aceasta conventie..
buna ziua...am stat..am citit..am sunt..si am auzit "n+1'' pareri. exista speta: accident rutier pe trecere de pietoni, victima ranita usor, nicio zi de spitalizare. soferul da declaratie cu privire la accident, victima nu...(dar nu as fi foarte sigur). accidentul are loc la inceputul lui ianuarie - existand cele 60 in care victima se poate razgani si poate face plangere...INTREBARE: daca soferul si victima doresc o impacare, victima solicita 1500 ron si soferul este dispus sa o achite, cum se realizeaza impacarea pentru a fi certa..? la notar, la mediere sau in fata politiei ?. soferul vrea scrisa suma pe care o primeste victima si faptul ca renunta la orice pretentie. Respect celor implicati in acest topic si o zi buna! Multumesc.
buna ziua! imi poate spune cineva daca exista, in concret, programe sociale de integrare in societate a cetatenilor afectati de razboi, aici in tara? unde se pot afla acestea si cum pot beneficia refugiatii de aceste programe?exista fonduri alocate pentru familiile acestor oameni?exista institutii care au obiect de lucru strict situatia lor? multumesc!
salutare! 1.care este diferenta dintre un consilier juridic stagiar si unul definitiv?
2. care este diferenta dintre un consilier jur stagiar si unul angajat la o pers jur, singurul jurist din firma..?
3. care este diferenta dintre cel stagiar si cel definitiv in ceea ce priveste reprezentarea/concluziile in instanta?