avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Activitate bisogc

Activitate bisogc

As dori sa stiu daca exista posibilitatea legala stipendata de legiuitor de a cumpara un imobil (fosta Casa a Specialistului) din mediu rural . Eu si familia mea locuind din 1990 intr-un astfel de imobil.
Discuție Subventii AJOFM
Buna ziua . O intreprindere individuala primeste subventii de la AJOFM pentru incadrarea cu CIC a doua abslolvente de liceu . Subventia intra la veniturile care sunt luate in calcul pentru impozitul pe venit ?. Va multumesc
Răspuns la discuția declaratia 101
Nu e o problema grava . Face-ti declaratia rectificativa 710 pentru decembrie 2012 si pune-ti suma corecta . Dec. 101 pana pe 25.03.2013 .
Referitor la micuta problema este bine ceea ce a-ti spus . Ramane de vazut ca baietii de la ANAF sa stabileasca cum se transmite declaratia privin impozit microintreprineri ; luna sau trimestrial .
Toate cele bune . bisogc@yahoo.com
Rog o parere avizata vizavi de urmatoarea problema : O societate are in patrimoniu un vehicol de transport marfa amortizat undeva la 50-60 % .Face o reparatie necesara la o valoare de 2500 euro plus TVA . Eu consider ca c/v in lei a celor 2500 euro se trece pe modernizari marind valoarea mijlocului fix si, sigur urmand calea amortizarii vizavi de cheltuieli .
Dar exista si alte pareri ?.
M-am documentat si actul normativ care reglementeaza acest aspect este Legea 95/2006 art 257 la care dau un , paste ' aici
,,
Art. 257

(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).

(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfăşurarea unei activităţi dependente;

b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);

d) indemnizaţiilor de şomaj;

e) Abrogată;

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

21) Abrogat.

(22) Pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate calculată potrivit prevederilor art. 259 alin. (2).

(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a)-d), alin. (21) şi (22) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

(4) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuţia lunară de 5,5% datorată se calculează asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.

(5) Contribuţiile prevăzute la alin. (2) şi (4) se plătesc după cum urmează:

a) lunar, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi d);

b) trimestrial, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. b) şi la alin. (4);

c) anual, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. c) şi f).

(6) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra sumelor acordate în momentul disponibilizării, venitului lunar de completare sau plăţilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii, precum şi asupra indemnizaţiilor reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare.

(7) Obligaţia virării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care plăteşte asiguraţilor veniturile prevăzute la alin. (2) lit. a), d) şi e), respectiv asiguraţilor pentru veniturile prevăzute la alin. (2) lit. b), c) şi f).

(8) Termenul de prescripţie a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte în acelaşi mod cu cel prevăzut pentru obligaţiile fiscale.
Legea 95 2006 actualizată prin:

Citiţi mai mult: [ link extern ]
Un prieten inregistrat PFA din 2010 este somat a declara si plati contributia catre Casa judeteana de sanatate . Care lege reglementeaza acest aspect si daca trebuie sa achite procentul atat al asiguratului cat si pe al angajatorului ( el neavand CIM ).
Daca are aceste obligatii ; se refera la venitul brut declarat la fine de an in declaratia de impunere sau la venitul net (daca are profit ).
Daca are pierdere anul respectiv mai trebuie sa achite ceva ?
Va multumesc pentru acet site creat si pentru efortul depus pentru noi . Rog daca se poate un raspuns pe adresa de mail bisogc@yahoo.com .
Cu respect Corneliu Bisog