Suntem o mica firma recent infiintata ,care se confrunta cu o problema legata de instituirea unei popriri salariale.
In fapt, am primit din partea unui executor judecatoresc o solicitare de instituire a popririi salariale asupra unui angajat.
Documentatia prezentata de executor se compune din cererea de poprire in care se precizeaza numele creditorului ,0 firma de recuperare cu sediu in Malta ,si suma datorata creditorului.
Contractul de imprumut invocat de firma de recuperare este de fapt acelasi contract de imprumut care a fost incheiat in urma cu 10 ani de catre angajatul nostru cu o alta banca cu sediul in Romania.
Aceasta banca din Romania a obtinut in decembrie 2016 incuviintarea executarii silite si de la inceputul lui 2017 angajatului nostru i se retine o treime din pensie de catre casa de pensii, deoarece angajatul nostru este un pensionar in varsta de 70 ani..
Executorul a prezentat ca document justificativ incuviintarea executarii silite obtinute de catre banca si nu de catre firma recuperatoare.
S-a verificat la judecatorie si firma recuperatoare nu a obtinut document de incuviintare a executarii silite asupra angajatului nostru.
Precizam ca de la casa de pensii , angajatul a adus un document in care se arata mai are doua luni de plata.
Precizam ca acelasi BEJ reprezinta si banca din Romania si firma recuperatoare ,cu sediul in Malta ptr acelasi contract de imprumut.
Casa de pensii a livrat luna de luna retinerile din pensie catre executor. angajatul a adus lista cu toate ordinele de plata trimise de casa de pensii.
In conditiile in care datoria se recupereaza in doar 2 luni prin casa de pensii nu ne explicam de ce executorul instituie o alta poprire , pe acelasi contract,de imprumut ptr o datorie majorata brusc cu cca 35 %..
Ptr clarificare,
====In ianuarie 2017 executorul a cerut casei de pensii poprire ptr suma de 4700 lei, datorata bancii X. In acest moment mai sunt de recuperat 660 lei.
====In aceasta luna , martie 2018 ptr acelasi contract de imprumut,executorul solicita ptr firma recuperatoare Y o poprire ptr suma de 1700 lei , ptr o datorie recunoscuta de 660 lei , fara insa a sista poprirea de la casa de pensii.
INTREBARE
Ca angajator, in calitate de tert poprit , avem dreptul sa amanam poprirea angajatului nostru pana la data cand executorul ne transmite documentul incuviintarii excutarii silite obtinuta la judecatorie de catre firma recuperatoare. ?
znicolae9
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua
Sunt angajat al unei companii si primesc salariul cash.
Precizez ca am si o retinere salariala.lunara ,motiv ptr care am renuntat sa primesc banii pe card.
Deoarece plata cash, in companie, inregistreaza decalaje fata de plata pe cardul de debit, am decis conform prevederilor Codului Muncii , art 167 pct 1 sa solicit companiei ca salariul sa-mi fie livrat in contul bancar al mamei.mele. Art 167, din CM nu stipuleaza conditia unei imputerniciri sub forma autentica a persoanei desemnate de catre titular ptr plata salariului,iar in in Codul Muncii Adnotat gasim la art 167 alin 1 adn 1 urmatoarea precizare
1. Persoana împuternicită de salariat să încaseze salariul se va legitima printr-o procură autentică specială sau generală sau, dacă este membru al familiei ori persoană încadrată la acelaşi angajator, prin imputernicire vizata de seful ierarhic al salariatului .
De asemenea Noul Cod Civil Art 2013 pct 1 precizeaza
(1) Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală
Bazat pe aceste reglementari am solicitat companiei sa imi accepte imputernicirea incheiata sub semnatura privata, dupa modelul
Se aprobă,
ÎMPUTERNICIRE
Subsemnatul _______________________________________________________________
în calitate de ________________________________________ deleg prin prezenta pe d-na/dl.
_____________________________________ posesor al ______ seria _______ nr. ______________
în calitate de _________________________ pentru a-mi ridica drepturile băneşti _______________
Data ________________
Semnătura persoanei Semnătura emitentului,
împuternicite,
Seful ierarhic a refuzat sa vizeze aceasta imputernicire, desi era in masura sa certifice ca solicitarea mea reprezinta un act de vointa proprie, spunand ca va semna doar daca biroul contabilitate isi da ok-ul.
In plus , vreau sa subliniez faptul aceasta imputernicire de plata a salariului in contul mamei mele nu poate ridica probleme de risc viitor ptr companie privind autenticitatea semnaturii mele, deoarece eu lucrez in continuare , zi de zi in acelasi loc, sub controlul sefului ierarhic care superviza imputernicirea, nu vorbim despre vreo detasare in alt loc de munca etc si as fi putut sa o reinnoiesc lunar daca mi se cerea acest lucru.
In final solicitarea a fost respinsa, solicitandu-mi-se o procura autentificata la notar.
Compania nu ia in calcul adnotarile din Codul Muncii Adnotat.
Intrebare
Ce temei legal pot invoca pentru a mi se admite de catre companie imputernicirea sub semnatura privata, fara autentificare notariala, prin care sa mi se plateasca drepturile salariale cuvenite, dupa efectuarea retinerilor, in contul mamei mele?
Am sunat la un notariat ptr programare si mi s-a spus ca ptr ridicarea stricta a drepturilor salariale este suficienta si doar o delegatie.
Referitor :Legalitatea retinerii tichetelor de masa cu titlu de sanctiune ptr neindeplinirea atributiilor de serviciu iata cateva consideratii extrase de pe: PortalCodulMuncii.ro
.
1 ) Pe de o parte :
Tichetele de masa reprezinta venituri salariale. Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca.
Angajatorul nu are voie sa retina din salariul angajatilor fara hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, chiar daca angajatul si-a dat consimtamantul .
Temeiul legal este art. 169 din Codul Muncii.
Asadar, ca parte integrata in salariu, nici tichetele de masa nu pot fi retinute ptr prejudicii aduse angajatorului.
2 ) Pe de alta parte
Retinerea bonurilor de masa nu este sanctiune disciplinara si,prin urmare, nu se poate vorbi de crearea unei noi sanctiuni.
Angajatorul nu poate aplica o alta sanctiune disciplinara decat cele prevazute la art. 248 alin. (1) din Codul muncii si nici nu poate inscrie in regulamentul intern alte asemenea sanctiuni.
Un alt regim sanctionator poate fi stabilit numai prin statute profesionale aprobate prin lege speciala astfel cum se prevede la art. 248 alin. (2) din Codul muncii .
Potrivit Legii nr.142/1998, angajatorul are posibilitatea de a stabili criterii de acordare a tichetelor de masa ,insa sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul, in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara, sunt expres si limitativ prevazute la art. 248 alin. (1) din Codul muncii .
IN CONCLUZIE,
Nu poti sa retii tichete de masa angajatilor tai pentru abateri disciplinare conform /legislatiamuncii.manager.ro
Doresc sa infiintez o consignatie destinata in special persoanelor executate silit care pierzandu-si casele nu au unde adaposti anumite obiecte ce doresc sa le vanda.
Intrebare
Pot deschide o consignatie in calitate de persoana fizica autorizata sau in calitate de asociatie familiala?
Suntem o fundatie care doreste sa inchirieze un apartament ptr desfasurarea unor activitati specifice.
Proprietarul apartamentului ales este persoana fizica care insa nu are succesiunea facuta ptr acest ap care este in fapt mostenire de la parintii decedati.
Proprietarul ne solicita plata in avans a chiriei si garantiei ptr a avea banii necesari ptr deschiderea succesiunii.Pe de alta parte fundatia, fiind persoana juridica, nu poate varsa banii catre proprietar decat dupa inregistrarea la fisc a contractului de inchiriere.
Intrebare
Poate fundatia gasi un procedeu legal de plata a chiriei inainte de inregistrarea contractului de inchiriere la administratia financiara ?
Am fost intr-un proces civil , in calitate de reclamant, pentru recuperarea unei sume de bani imprumutate unei rude.
Am castigat acest proces,definitiv, dar ruda mea tot nu-mi restituie datoria!
Intrebari
1 ) Ca sa initiez in instanta proces ptr incuviintarea executarii silite, e nevoie de executor judecatoresc sau pot face acest lucru singur?
2 ) Cererea de poprire salariala a debitorului ( la firma unde lucreaza ) se depune de catre executor sau o poate depune si creditorul dupa ce a obtinut incuviintarea executarii silite?
Am fost sanctionat cu avertisment scris ptr o abatere disciplinara subiectiva.
Avertismentul a primit nr de inregistrare, am semnat de primire, dar documentul nu face nici o precizare privind dreptul la contestatie, unde si pana cand pot face contestatie.
Intrebare
Poate fi acest document considerat nul dpdv legal?
Am adunat multe dovezi privind incalcarea normelor privind organizarea si desfasurarea licitatiei.
Intrebarea mea se referea la faptul daca trebuie sa deschid un nou proces privind adjudecarea imobilului si daca procesul de conexare a dosarelor de executare mai continua in conditiile in care exista deja un adjudecatar.
Apartamentul meu a fost scos la licitatie de catre 2 executori judecatoresti care reprezinta banci diferite , ptr recuperarea a 2 credite restante diferite , unul ipotecar si celalalt ptr nevoi personale, fara garantie imobiliara.
Unul dintre executori a introdus o actiune in justitie ptr conexarea celor 2 dosare de executare silita imobiliara.
Sunt citat in proces ca si debitor.Intre timp apartamentul a fost adjudecat in cadrul unei licitatii.
Intrebari
1) Mai continua procesul, in conditiile in care apartamentul a fost adjudecat,( dar inca nu s-a intocmit actul de adjudecare, ptr ca nu au expirat cele 30 zile ptr plata integrala a pretului de vanzare ) ?
2) Mai este necesar sa ma prezint la proces?
3) Pot contesta in acest proces pretul de vanzare al apartamentului, cu argumente solide, casa fiind vanduta la un sfert din pretul la care eu am cumparat-o initial ?