Multumesc pentru raspuns.
Am gasit in codul civil ca
Art. 2.633. - Moștenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morții, reședința obișnuită.
Alegerea legii aplicabile
Art. 2.634. -
(1) O persoană poate să aleagă, ca lege aplicabilă moștenirii în ansamblul ei, legea statului a cărui cetățenie o are
Sa inteleg ca daca as avea domiciliul in Romania si resedinta in Anglia, atunci el ar putea deschide mostenirea in Romania (conf art 954 citat de dvs), insa legea aplicabila ar fi legea engleza (daca asa aleg eu prin testament)?
Multumesc anticipat
Buna ziua
Am cetatenie dubla- romana si engleza.
Va rog sa ma lamuriti daca si cum as putea alege ca o proprietate pe care o am in Romania sa fie supusa legii engleze de mostenire
As vrea ca in eventualitatea unui deces, sa ii las totul sotului meu englez (eu nu am copii) Ar trebui sa am un testament legalizat la notariat in Romania prin care sa aleg ca mostenirea sa fie supusa legii engleze, specificand ca ii las totul sotului?
As putea alege legea engleza daca am domiciliul in Romania si resedinta in Anglia, sau ar trebui sa am si domiciliul si resedinta in Anglia pentru a putea alege legea engleza?
Multumesc anticipat
Scuze, am inteles gresit initial.
Multumesc pentru lamuriri si intelegere.
Multumesc pentru raspuns.
Mostenirea din Romania se dezbate conform legii romane sau engleze?
Am auzit ca incepand de anul trecut, legislatia romana ar recunoaste legea unde testatorul a avut domiciliul si ar dezbate mostenirea conform acesteia.
Multumesc anticipat
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce lege (engleza sau romana) s-ar aplica in urmatorul caz
- Sot englez, domiciliat in Anglia, sotia cu cetatenie dubla- romana, engleza si domiciliul in Romania.
- Sotul lasa sotiei prin testament intocmit la notariat in Romania, partea lui (1/2) dintr-un apartament pe care sotii il detin in comun in Romania
- Unde se dezbate mostenirea: in Anglia sau in Romania?
- S-ar dezbate in Romania daca sotul ar fi rezident in Romania?
Sotul are copii adulti in Anglia dintr-o casatorie anterioara. Conform legii engleze el poate lasa cat si cui vrea prin testament. Copii nu sunt mostenitori rezervatari in sensul in care e inteles in legea romana (nu au dreptul la o anumita parte din mostenire) ci depinde de testator sa hotarasca cum isi imparte averea.
Multumesc anticipat
Multumesc pentru lamuririle referitor clauza de preciput.
Indraznesc sa adaug o intrebare:
- In cazul sotului meu (cetatean englez cu domiciliul in Anglia) ce lege - romana sau engleza- s-ar aplica pentru mostenirea unor bunuri imobiliare in Romania?
Am inteles recent ca este posibil sa se aplice legea engleza si daca cetateanul englez este rezident in Romania, succesiunea se decide in Romania, conform legii engleze, luand in considerare testamentul lui din Romania.
Multumesc anticipat
Multumesc pentru raspunsuri si sugestii.
Sa inteleg ca, avand in vedere varsta mamei (80 de ani) si de faptul ca sotul meu va avea grija de ea daca eu as deceda, ar fi mai bine:
- sa incheiem o conventie matrimoniala sub regimul separatiei de bunuri, in care apartamentul sa fie trecut ca l-am dobandit in cote parti egale de 1/2
- sotul sa-mi vanda cota parte de 1/2 astfel incat sa devina bunul meu propriu si sa nu intre in masa succesorala a sotului in eventualitatea unui deces
- dupa realizarea vanzarii sa includem in contractul matrimonial o clauza de preciput prin care ii las sotului tot apartamentul
- mama sa aiba o "intelegere" autentificata cu sotul meu, prin care, daca mi-ar supravietui (eu am 45 de ani), atunci renunta la ce i s-ar cuveni din partea mea, iar sotul meu sa confirme ca va continua sa o sprijine dupa eventualul meu deces?
NB
Sotul meu are proprietati si in Anglia si vrea sa separe proprietatea din Romania de rezerva succesorala totala. Prin intermediul testamentului lui din Anglia, el le va lasa copiilor lui corespunzator mai mult (contravaloarea a ce ar fi mostenit aici). In total, copii lui nu vor pierde nici din drepturile lor, nici din ce vrea el sa le lase mostenire. El se gandeste ca in felul asta s-ar simplifica lucrurile si nu ar vrea ca ei sa nu fie implicati in proprietatea din Romania.
Eu nu am copii, asa ca as vrea ca totul sa-i revina lui si el sa aiba grija in continuare de mama, daca mama mi-ar supravietui.
Multumesc anticipat
Buna ziua
M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am cetatenie dubla- engleza si romana
Noi ne-am casatorit conform legii engleze si am transcris recent casatoria in registrul starii civile romane.
Am vrea ca fiecare dintre noi sa poata lasa "partea" lui din aceasta proprietate celuilalt, fara a fi complicatii la mostenire etc.
El are 2 fete majore dintr-o casatorie anterioara, prima lui sotie a murit acum 16 ani. Eu am o mama de 80 de ani si un frate major, nu am copii.
Va rog sa ne lamuriti:
- Daca am incheia un contract matrimonial cu o clauza de preciput, lasandu-ne reciproc partea din apartament, aceasta ar functiona ca si cum ar fi un contract de vanzare cumparare intre noi, inainte de a se discuta mostenirea? (din cate am inteles, sotul supravietuitor ar putea sa preia fara plata o proprietate, inainte de partajul mostenirii - am inteles bine?)
- In conditiile unei clauze de preciput, partea din apartament a celui care ar deceda ar mai face parte din masa succesorala a acestuia la momentul decesului? (daca da, in cazul nostru, aceasta ar avea implicatii pentru masa succesorala din Anglia)
In conditiile incheierii unui contract matrimonial cu o de clauza de preciput care i-ar lasa sotului supravietuitor partea din apartament a celui decedat, ce drept ar avea mostenitorii rezervatari asupra proprietatii incluse in clauza de preciput:
- In cazul decesului meu, ce drept ar avea mama? Dar fratele meu?
- In cazul decesului sotului meu, ce drept ar avea copii lui?
In contextul noului cod civil, cui ar fi mai bine sa ne adresam pentru intocmirea unui contract matrimonial - unui avocat sau unui notar?
Multumim anticipat,
Laura
Buna ziua
M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am cetatenie dubla- engleza si romana
Noi ne-am casatorit conform legii engleze si am transcris recent casatoria in registrul starii civile romane.
Am vrea ca fiecare dintre noi sa poata lasa "partea" lui din aceasta proprietate celuilalt, fara a fi complicatii la mostenire etc.
El are 2 fete majore dintr-o casatorie anterioara, prima lui sotie a murit acum 16 ani. Eu am o mama de 80 de ani si un frate major, nu am copii.
Va rog sa ne lamuriti:
- Daca am incheia un contract matrimonial cu o clauza de preciput, lasandu-ne reciproc partea din apartament, aceasta ar functiona ca si cum ar fi un contract de vanzare cumparare intre noi, inainte de a se discuta mostenirea? (din cate am inteles, sotul supravietuitor ar putea sa preia fara plata o proprietate, inainte de partajul mostenirii - am inteles bine?)
- In conditiile unei clauze de preciput, partea din apartament a celui care ar deceda ar mai face parte din masa succesorala a acestuia la momentul decesului? (daca da, in cazul nostru, aceasta ar avea implicatii pentru masa succesorala din Anglia)
In conditiile incheierii unui contract matrimonial cu o de clauza de preciput care i-ar lasa sotului supravietuitor partea din apartament a celui decedat, ce drept ar avea mostenitorii rezervatari asupra proprietatii incluse in clauza de preciput:
- In cazul decesului meu, ce drept ar avea mama? Dar fratele meu?
- In cazul decesului sotului meu, ce drept ar avea copii lui?
In contextul noului cod civil, cui ar fi mai bine sa ne adresam pentru intocmirea unui contract matrimonial - unui avocat sau unui notar?
Multumim anticipat,
Laura
Multumesc frumos pentru solutia furnizata. El va merge la un avocat in Anglia pentru a-l ajuta cu testamentul englez, ce nu stia el este cum sa procedeze cu 1/2 de apartament din Romania sa nu intre in mostenire pentru a nu fi complicatii.
Va suntem recunoscatori pentru ajutor. =D>