avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Activitate Oanastefania

Activitate Oanastefania

Ma poate ajuta cineva cu rezolvarea acestei spete?
La data de 01.11.2013 administratorul S.C. XY S.R.L., societate cu activitate de distribuţie produse alimentare, a dispus desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al salariatului AB, care ocupa în cadrul societăţii postul de agent comercial. La aceeaşi dată, administratorul S.C. XY S.R.L. i-a comunicat verbal lui AB faptul că refuză să-i plătească drepturile salariale aferente lunii septembrie 2013, deoarece unul dintre clienţii societăţii – S.C. Z S.R.L. - refuză să plătească o serie de mărfuri livrate de salariatul AB în data de 25.09.2013, motivat de faptul că acestea au termenul de valabilitate expirat. S.C. Z S.R.L. a reclamat către S.C. XY S.R.L., la data de 26.09.2013, faptul că în două colete sigilate livrate de agentul comercial AB a găsit conserve având termenul de valabilitate expirat.
Coletele au fost ambalate şi sigilate în depozitul societăţii S.C. XY S.R.L. de către salariaţii însărcinaţi de conducerea societăţii în acest sens şi au fost predate spre livrare salariatului AB, care, în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, a livrat mărfurile către S.C. Z S.R.L., însoţite de certificatele de garanţie şi calitate, precum şi de avizul de însoţire a mărfurilor, documente eliberate de salariaţii de la depozitul S.C. XY S.R.L.. AB are ca şi obligaţii de serviciu: prezentarea ofertei comerciale a S.C. XY S.R.L., dezvoltarea reţelei de clienţi ai societăţii, livrarea mărfurilor către clienţi, colectarea sumelor de bani în numerar de la clienţii aflaţi în responsabilitatea sa (conform legislaţiei fiscale în vigoare) pentru mărfurile livrate de el.
Decizia de sancţionare comunicată salariatului are următoarea formă:
Administratorul S.C. XY S.R.L., în temeiul art. 248 – 252 şi art. 61 lit. a din Legea 53/2003, decide:
Având în vedere faptul că la data de 25.09.2013, salariatul AB a livrat către S.C. Z S.R.L. mărfuri
expirate, fără să procedeze la o verificare prealabilă a acestora, anterior ambalării lor în depozitul
societăţii; având în vedere prejudiciul cauzat societăţii prin faptul că S.C. Z S.R.L. refuză să plătească mărfurile livrate şi prejudiciul de imagine cauzat societăţii:
Art.1. Dispune desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al salariatului AB pentru
săvârşirea unei abateri disciplinare grave, respectiv livrarea unor mărfuri expirate către un client,
pierderea contravalorii mărfurilor generată de refuzul acestuia de a plăti, prejudiciul de imagine produs angajatorului.

Art. 2. Salariatul a încălcat art. x din Regulamentul intern (privind îndeplinirea întocmai a atribuţiunilor prevăzute în fişa postului), art. 39 alin. 2 lit. a din Legea nr. 53/2003;
Art. 3. Prezenta decizie poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării ei, la Tribunalul în raza căruia îşi are domiciliul sau reşedinţa reclamantul.
Salariatul AB a formulat contestaţie împotriva decizie de sancţionare disciplinară. În cadrul aceleiaşi
acţiuni a solicitat şi plata drepturilor salariale aferente lunii septembrie 2013 în cuantum de 1500 lei.
Cerinţe:
1. Redactaţi contestaţia împotriva deciziei de concediere, conţinând un capăt distinct de cerere pentru obligarea S.C. XY S.R.L. la plata drepturilor salariale aferente lunii septembrie 2013; formulaţi nota de probatorii în care individualizaţi în detaliu toate probele a căror administrare o solicitaţi.
2. Pronunţaţi şi motivaţi soluţia instanţei.
Este legală modificarea unilaterală a contractului individual de muncă în sensul trecerii salariatului de la un loc de muncă la altul determinată de nevoia de a lucra numai în schimbul de zi?
Discuție Spete
Ma poate ajuta cineva cu rezolvarea acestor spete? Multumesc anticipat! Legea nr. 5555/2007 (fictivă) pentru reglementarea activităţii comercianţilor cu amănuntul prevede la art. 2 că toate magazinele trebuie să fie închise duminica şi în timpul sărbătorilor legale, cu anumite excepţii expres prevăzute. Conform art. 10, încălcarea acestei dispoziţii este sancţionată contravenţional.
Supermarketul „Magazin universal“, care îşi desfăşoară activitatea începând cu anul 2005, a fost întodeauna deschis duminica şi în timpul sărbătorilor legale. La 28 martie 2008, în temeiul art. 10 din Legea nr. 5555/2007, îi este aplicată o amendă contravenţională de 2.000 lei de către Consiliul local, care are competenţă în acest sens, potrivit legii. Supermarketurile nu intră în excepţiile expres prevăzute de lege.

Contravenientul atacă în contencios administrativ procesul-verbal, arătând că o parte substanţială din venituri sunt realizate din vânzarea produselor importate din alte state membre. Magazinele de dimensiunea unui supermarket vând în general o cantitate de produse de import foarte mare. Pe de altă parte, nivelul profitului realizat de un supermarket în zilele de duminică nu poate fi compensat prin vânzările realizate în celelalte zile ale săptămânii, deoarece în cursul săptămânii clienţii preferă să cumpere de la alte magazine, care comercializează în mare parte produse autohtone. În consecinţă, susţine contravenientul, faptul că supermerketul trebuie să fie închis duminica constituie un obstacol în calea liberei circulaţii a mărfurilor, inclusiv a mărfurilor provenind din celelalte state membre ale Uniunii Europene, şi, ca atare, prevederile legii în cauză încalcă art. 28 din T.C.E.

Instanţa de contencios administrativ va decide că prevederile respective ale Legii nr. 5555/2007:
a) constituie o măsură cu efect echivalent restricţiilor cantitative la import în sensul art. 34 T.F.U.E şi a jurisprudenţei Curţii dezvoltate în domeniu;
b) constituie un mijloc de discriminare arbitrară şi o restricţie deghizată asupra comerţului dintre statele membre, disproporţionată raportat la scopurile urmărite de către legea naţională;
c) nu constituie o măsură cu efect echivalent restricţiilor cantitative la import în sensul art. 34 T.F.U.E. şi a jurisprudenţei Curţiidezvoltate în domeniu;
d) niciuna dintre variantele de mai sus.



În condiţiile în care o societate-mamă constituită şi cu sediul în statul membru B doreşte să înfiinţeze o sucursală în statul membru A, în scopul eludării normelor statului membru A privind constituirea societăţilor, care sunt mai stricte în materie de vărsare a unui capital social minim decât cele ale statului membru B din motivul protejării creditorilor, cererea de înfiinţare a sucursalei în statul membru A:
a) nu poate fi refuzată de autorităţile competente ale statului A deoarece refuzul ar fi disproporţionat faţă de cerinţele imperative de ordine publică urmărite de statul A şi anume protejarea creditorilor socoetăţii;
b) poate fi refuzată de autorităţile competente ale statului A, deoarece constituie un abuz de drept atât al dreptului naţional în materie cât şi al dreptului de stabilire consacrat de Tratat.
c) poate fi refuzată în luimina jurisprudenţei CJUE referitoare la cerinţele imperative de ordin public, în acest caz protejarea creditorilor.
d) niciuna dintre variantele de mais sus.

Buna seara! Ma puteti ajuta cu niste informatii ample despre competenta teritoriala in materie civila din prisma dreptului comparat? Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Garantie nerestituita
Incetarea contractului s-a facut prin demisie. In contactul de garantie se mentioneaza: "angajatorul se obliga sa restituie suma retinuta in contul garantiei materiale, in cazul incetarii sau desfacerii contractului individual de munca, dupa efectuarea inventarului la punctul de lucru unde salariatul si-a desfasurat activitatea si nu mai tarziu de 6 luni de la data incetarii contractului". Inventarul nu a fost efectuat insa.
Conform contractului de garantie, in maxim 6 luni de la incetarea contractului individual de munca suma retinuta in contul garantiei se restituie fostului angajat. Cele 6 luni au trecut fara ca sa primesc inapoi garantia. Ce se poate face? Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Restituire garantie materiala
Parerea mea este ca angajatorul se foloseste de acest termen de 6 luni pentru a nu-si executa obligatia restituirii garantiei. Era corect si normal sa se faca inventarierea inainte de terminarea perioadei de preaviz, dar in istoricul firmei inventarul se face doar pentru gestionari, functia pe care am avut-o eu a fost de lucrator comercial. Eu am nevoie de o solutie pentru a recupera garantia. Ieri am fost anuntata despre totalul de bani pe care trebuie sa ii iau, adica lichidarea si zilele de concediu, fara garantie. Ca sa imi iau banii trebuie sa semnez o declaratie conform careia mi-am primit toate drepturile salariale cuvenite. Si cum ramane cu garantia? Repet ca angajatorii nu sunt seriosi in privinta restituirii tuturor drepturilor salariale si nu numai.
Buna seara! Conform contractului de garantie s-a retinut suma totala de 300 ron in rate lunare de 25 lei astfel: 13 lei la avans si 12 lei la lichidare. In cazul incetarii sau desfintarii contractului individual de munca, angajatorul se obliga sa restituie suma retinuta dupa efectuarea inventarului la punctul de lucru si nu mai tarziu de 6 luni de la data incetarii contractului (clauza stipulata in contact). Contractul de munca a incetat la data de 15 ianuarie 2013, dupa perioada de preaviz de 20 de zile. In acest timp nu s-a efectuat inventarul bunurilor. Avand in vedere antecedentele societatii in vederea nerestituirii garantiei cum pot face sa dispun de suma luata ca si garantie si cum ma pot folosi de faptul ca inventarul nu a fost facut? Practic ar fii o incalcare a obligatiilor partilor.