Buna seara,
Este posibil ca TOATE cele 126 de zile de concediu de maternitate sa fie luate DUPA nastere? Daca da, angajatorul este obligat sa respecte aceasta decizie a salariatei?
Se împotrivește bunica. Copilul locuiește împreună cu ea și este puternic influențat de aceasta (are doar 10 ani).
Bunica a formulat deja o acțiune pe temeiul art. 399 NCC și cred că ar fi bine ca tatăl pârât să formuleze cerere reconvențională prin care să ceară, în temeiul art. 403 NCC, modificarea hotărârii prin care minorul a fost încredințat mamei lui, în prezent decedată. Concomitent cu această acțiune, a cerut și un ORDIN DE PROTECȚIE împotriva tatălui.
Ce părere aveți?
Situatia de fapt: copil DIN AFARA casatoriei incredintat mamei. Mama decedeaza.
Intrebarea: Tatalui, care NU este decazut din drepturi, ii revine automat exercitiul autoritatii parintesti dupa decesul mamei? Trebuie sa faca o cerere de modificare a hotararii prin care s-a stabilit ca autoritatea parinteasca se exercita de catre mama (pe art. 403 NCC)?
Multumesc!
Buna seara,
Ar putea cineva sa imi spuna daca un cult religios este SCUTIT de plata taxei judiciare de timbru in ?
Am vazut ca, prin LEGEA 455/2006, cultele religioase sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru, DAR numai pentru anumite categorii de litigii, in care NU mi se pare ca ma incadrez (speta mea vizeaza executarea unui contract de inchiriere a unei locuinte, iar legea se refera la uzucapiune, revendicare, actiuni in constatare...).
Ma gandesc ca poate exista vreo alta dispozitie speciala prin care un cult religios este scutit de plata taxei judiciare de timbru.
Scrie prin vreun act normativ (daca da, va rog frumos sa imi indicati si mie unde) ca agentul care constata o contraventie, trebuie sa fie acelasi cu cel care aplica amenda?
Se poate ca un echiaj sa filmeze fapta, iar amenda sa fie data de alt echipaj??
Ynocentta, poti indica si un temei legal pentru aceasta imposibilitate? Daca exista o prevedere expresa in vreun act normativ, e ok, dar, daca nu exista, contractul de vanzare a unui autovehicul nefiind supus formei autentice ad validitatem, nici procura nu ar trebui sa indeplineasca forma autentica, fiind ok daca e si inscris sub semnatura privata, precum in speta.
Multumesc:)
Buna ziua, datele spetei (reale) sunt urmatoarele:
1. X (disparuta de 10 ani) are in proprietate un imobil in care nu mai locuieste nimeni de la disparitia ei;
2. Inainte sa dispara, a intocmit un testament prin care a dispus ca, la moartea moartea ei, imobilul sa fie dobandit de Y. De la disparitia lui X, mama ei (singurul mostenitor legal -si rezervatar - aflat in viata) s-a ocupat de conservarea imobilului platind toate darile si ce mai trebuie de facut la un imobil ca sa fie conservat;
3. Y, legatar cu titlu particular, s-a deplasat la imobil si A SCHIMBAT YALA, evident fara sa intrebe pe nimeni de sanatate.
INTREBAREA: ce ar trebui sa faca mama lui X pentru a schimba din nou yala si pentru a se opune cu succes uzurparilor intreprinse de Y?
Multumesc!
Obiectul actiunii este obligarea fostului angajator la respectarea clauzei de neconcurenta, mai exact la plata indemnizatiei lunare de neconcurenta pentru 24 de luni, in cuantum de 50% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni.
Ati avea vreun raspuns cu privire la prima intrebare (referitoare la termen)?
Eu as vrea sa nu mai pierd timpul pe la mediator cu respectiva sedinta de informare. Stiu ca ea poate fi facuta (sedinta) si de catre avocati, notari, judecatori...numai ca, daca judecatorul ne indruma spre mediator ca sa participam la sedinta de informare, cum sa-i pun in vedere ca as vrea sa o faca el, atunci in sedinta?
Buna seara,
Vreau sa dau in judecata angajatorul pentru ca, dupa ce mi-am dat demisia, mi-a notificat INCETAREA UNILATERALA a clauzei de neconcurenta. As avea cateva intrebari, intrucat e prima data cand fac asa ceva:
1). In privinta termenului in care pot formula actiunea, se aplica art. 211 din legea dialogului social nr.62/2011?...adica 45 de zile de la notificarea pe care mi-a facut-o angajatorul.
2). Din cate am auzit, e un litigiu in care trebuie sa particip in prealabil la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii. Insa stiu ca aceasta sedinta o poate tine si judecatorul. Judecatorul, de regula, tine el sedinta sau ne indruma spre mediator?
3). Pe cererea de chemare in judecata, in afara de Tribunalul competent, trebuie sa scriu vreo sectie sau ceva din care sa reiasa ca e un litigiu de munca?
4). Va rog sa imi dati orice sfat pe care il considerati important pentru demersul judiciar din speta mea.