Nevasta mea are întreprindere individuală ( magazin fizic și online) si vrea sa intre in concediul de îngrijire a copilului (sa primească indemnizația) însă nu vrea să închidă magazinul sa suspende activitatea i.i.-ului (recent am angajat pe cineva).
Codul CAEN:4791 am magazin online cu sediul (nu am alt punct de lucru) in locuinta noastra.
Contractul de comodat trebuie sa fac neaparat la notar?
Ma duc dupa marfa in strainatate. De aceea ma intereseaza ce fel de cheiltuieli pot sa deduc (taxa de autostrada etc.). Maxim 50% pot sa deduc din cheltulieli cu masina, nu conteaza ca ce este, combustibil, service sau alte taxe?
Facturile emise (piesa de schimb, combustibil, service sau rovineta) trebuie sa fie emis pe I.I. sau pe proprietarul masini(adica socrul)?
In legatura cu apartementul: daca bine am intele trebuie sa trec internetul pe I.I. ca sa pot sa deduc si toate celelate cheltuieli (de care am nevoie pentru desfasurarea activitatii) in afara de cablu tv si altele cheltuieli deduc atat la suta cat e trecut in contract spatiul folosit de I.I.
In JRIP cum trec aceste cheltuileli? Trec 50% (sau 30% in cazul apartamentului) din valoarea facturii sau trec valoarea totala insa la final de an o sa scad din profit brut doar 50% sau 30% din valoare acestor facturi?
Pot sa deduc cheltuieli ca ex: rovineta, eventual rovineta pt autostrada din strainatate (in interes I.I.) sau alte taxe (impozit etc.), daca da cat la suta ?
In JRIP trec 50% din valoarea facturii sau trect valoarea totala insa la final de an o sa deduc 50% din aceasta valoare?
In legatura cu piese de schimb, anvelope sau taxa service cat pot sa deduc?
Facturile emise (piesa de schimb, combustibil, service sau rovineta) trebuie sa fie emis pe I.I. sa pe proprietarul masini?
I.I. este inregistrat la adressa unde stam. Cat % pot sa deduc din cheltuieli si care sunt cheltuielile care se poate decue (curent, impozit, internet, cablu tv, incalzire, apa etc.)
Am cateva intrbari din nou :).
In legatura cu contract de comodat (masina socrului):
1. pot sa fac cu valoare 0?
2 ce cheltuiel pot sa deduc?
3. contractul de comodat trebuie inrgeistrat undeva ?
In registru inventar trebuie sa trec orice produs cumparat care nu e consumabil dar sun cu valoare sub 2000 lei cu TVA ex.: Laptop, mouse, casa de marcat si imprimanta?
In legatura cu noutatile care au intrat in vigoare de 1 martie:
1. mai trebuie cumparat JRIP sau pot sa listez (excel) si sa le indosariez?
2. am nevoie de Registrul evidenta fiscala (ce trebuie sa trec in acest registru)?
3. alte noutati importante intrate in vigoare de 1 martie ?
Am Intrperindere Individuala, pot sa trec la SRL-D, daca da pot sa ma inscriu programul ``Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri``?
Am Intrperindere Individuala pot deschid SRL-D, pot sa ma inscriu programul ``Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri``?
Incasarile si platile se poate tine si in format electronic? Daca da exista un program anume sau pur si simplu sin excel si poate? E de ajuns ca la final de an sa listez si sa indosariez?
Am citit ca:
"Registrul de incasari si plati are regim de inregistrare la organele fiscale conf ord 1040/2004. Acesta se numeroteaza, se snuruieste si se parafeaza inainte de depunerea lor la organele fiscale pentru inregistrare.
Daca se tine electronic se listeaza la sf anului si se capseaza de filele RIP inregistrat."
Am Intrperindere Individuala pot deschid SRL-D, pot sa ma inscriu in programul ``Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri``?
Am Intrperindere Individuala pot deschid SRL-D, pot sa ma inscriu programul ``Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri``?