Mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani şi nu s-a dispus revocarea sau anularea acesteia. Perioada de supraveghere se va incheia in data de 6 aprilie a.c., hotararea fiind pronuntata pe 19.03.2014. Intrebarea ar fi: reabilitarea se face cumva automat, in sensul ca in 7 aprilie daca voi solicita certificatul de cazier mi se va acorda pe loc si fara mentiuni? Sau va trebui formulata vreun gen de cerere catre instanta in care sa solicit stergerea mentiunilor respective, caz in care s-ar prelungi cu siguranta procedura.
Nu prea e vorba nici de latura subiectiva nici de functia care urmeaza a fi ocupata, ci strict de interpretarea juridica a acestei conditii de angajare: "nu au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care i-ar face incompatibili cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea."
Incerc sa aflu daca infractiune pe care eu am comis-o se considera infractiune contra umanitatii, statului ori autoritatii... sau nu!
Sunt interesat de interpretarea conditiei de angajare, respectiv: nu au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care i-ar face incompatibili cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.
In cazul meu s-a stabilit o pedeapsa de 1 an de inchisoare si s-a dispus amanarea aplicarii pe o perioada de supraveghere de 2 ani, printr-o hotarare defintiva pentru conducere sub influenta alcoolului.
Sunt curios daca sunt considerat compatibil sau nu inainte de reabilitare.
Multumesc.
Dacă sunteți în aceeași situație ca a mea, să știți că cele 90 de zile se consideră de la data constatării infracțiunii. Și repet: vorbesc despre cazul meu, deci nu sunt simple păreri sau presupuneri! Vă puteți prezenta pentru înapoierea permisului oricând după redactarea hotărârii rămase definitive.
Daca instanta nu a impus ca interdictie dreptul de a conduce autovehicule conform art. 85 alin. 2 lit. g) din codul Penal, este evident un abuz! Poate ataca decizia in contencios administrativ. Va castiga cu siguranta!
boby_yoghi
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sunt exact in acest caz. Am fost condamnat(desi nu-i condamnare propriu-zisa) pt conducere sub influenta alcoolului si s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei. Dupa redactarea hotararii ramase definitiva am redactat o cerere catre conducerea politiei rutiere in urma cu 4 zile pt restiutuirea permisului. Dupa indelungi discutii si dezbateri de trei zile la care au participat mai multi juristi, au ajuns la concluzia normala si anume aceea de am restitui permisul de conducere. In concluzie, ceea ce ati preupus s-a adeverit in practica asa cum era normal. Sper prin asta sa ajut si alte persoane aflate in aceasta situatie.
In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani. Am fost sa ridic de la sectia de politie cazierul judiciar si, spre surprinderea mea, in cazierul meu este menționată condamnarea primită, ceea ce, după părerea mea, încalcă flagrant prevederile art.90 alin.1din Codul Penal in sensul ca mi se pun anumite interdictii prin aceste mentiuni, in special la angajarea in anumite institutii. Din spusele ofițerului de serviciu de la "caziere", într-un caz identic cu al meu, se pare că unei persoane i s-au șters complet aceste mențiuni după formularea unei cereri( un fel de cerere de reabilitare) către instanță care s-a aprobat foarte repede sau chiar "pe loc" și în baza răspunsului dat de instanță cazierul a redevenit "fără mențiuni". Cu acest răspuns se merge la sediul central al poliției din Calea Victoriei din cate am inteles. Daca cineva cunoaste mai amanuntit situatia, astept pareri si sfaturi. Multumesc!
M-ar interesa daca scrie undeva clar acest lucru, ca amanarea aplicarii pedepsei nu este o condamnare. In hotararea mea spune ca sunt CONDAMNAT LA 1 AN DE INCHISOARE si apoi scrie ca se amana aplicarea pedepsei. Iar cand merg la ghiseu cu hotararea pt a-mi recupera permisul mi se spune ca sunt condamnat, pt ca asa scrie, si ca permisul se anuleaza automat. M-ar ajuta daca s-ar specifica undeva clar ca amanarea nu este o condamnare. Multumesc!