avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Activitate Moisse

Activitate Moisse

Răspuns la discuția Costructie in vecinatate
Deci sa inteleg ca nu exista nici o prevedere legala care sa il oblige sa utilizeze plase de protectie ? Sau ceva similar?
Buna ziua
De curand unul din vecini isi ridica casa noua - ok, nimic nou sau iesit din comun. Numai ca eu am inceput sa am rumegus in curte, sa am bucatele de lemn, bucati de caramida, etc. Ma intereseaza daca exista vreo prevedere care sa il oblige sa utilizeze "protectie" in partea unde are deja constructii. Stiu ca sunt anumite materiale gen plasa deasa care se pot utiliza (se si utilizeaza) la costructii, astfel incat sa nu sara materiale aiurea.
Răspuns la discuția Neplata ultim salariu
Pai cum are valoare daca contravine codului muncii ? Pentru ca prin legislatia romana si europeana nu poate fi ingradit dreptul la a muncii pentru cine vrei cu, cu anumite limitari de securitate. drept urmare daca mi se ingradeste acest drept, fara a fi compensat pe masura, este ilegal.
Oricum, multumesc de raspuns.
Discuție Unde pot sesiza
Buna ziua

Exista o situatie ipotetica: o firma are numai 3 angajati dar restul sunt colaboratori cu PFA. Asa cum stim nu ai voie sa disimulezi un contract de munca in unul de tip firma-PFA, pentru ca statul pierde bani. Drept urmare daca vine un control se pot recalifica toti in angajati, cu plata darilor catre stat retroactiv, pe ultimele X luni (stiu ca erau 6).
Ce institutie se ocupa de aceste cazuri ? unde poate fi depusa o sesizare, in acest caz?
Multumesc.
Răspuns la discuția Neplata ultim salariu
Buna ziua
Multumesc de raspuns. Ideea este - daca le dau acea hartie are valoare legala ulterior sau nu ?
Buna ziua
la 28.04 am plecat din vechea firma cu acordul partilor, urmand sa primesc si ultimul salariu in cont. Am decizia de incetare CIM, am notificarea semnata de directorul firmei, dar.....intampin probleme si am si eu nevoie de niste sfaturi, daca ma poate ajuta cineva.
Vazand ca nu ma platesc am sunat astazi la ei (administratorul firmei este cetatean francez) si mi-ai spus ca ma platesc doar daca le dau o hartie prin care ma angajez sa nu le fac concurenta (sa nu ma folosesc de informatiile obtinute acolo).
Am doua intrebari :
1) daca le dau hartia in cauza ce valoare are ulterior (in cazul in care chiar le fac concurenta);
2) daca nu le dau hartie cum pot sa imi recuperez banii aceia ? (sesizare ITM, etc)


Legat de neconcurentialitate stiu ca exista in lege partea de mai jos. In CIM semnat cu ei acum 3 ani scrie asa ceva, dar nu sunt indeplinite toate conditiile.


Multumesc.

1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Am urmatoarea problema: am decis sa cumpar o casa in valoare de 140.000 euro. Achit cash 45000 urmand ca diferenta sa iau un credit ipotecar. Toate bune si frumoase, Raiffeisen aproba dosarul financiar, aproba dosaul juridic, imi d alista de firme de evaluare, aleg o firma si facem inspectia. Cand iese dosarul.... evaluarea e facuta la 97.000, ceea ce ma blocheaza la banca.
In acelasi timp la vecini (este un duplex) vine evaluator de la BCR, face evaluare, si iese la 145.000, in conditiile in care este casa identica, ei avand cu 12mp mai putin. In rest - finisaje, structure, etc - totul identic.
Eu sa zicem ca trec peste, fac cu alta banca, alt raport de evaluare, alte documente, etc. Dar vreau sa le demonstrez primilor ca au gandit cu sosetele si ca nu au nici o treaba cu evaluarile reale.
Pot contestat undeva, cumva, acel raport? Exista vreo autoritate care sa le dea peste nas cand fac greseli de genul asta ? Inteleg sa subevaluezi cu 5%, hai cu 10% (sau 15%) sub pretul din contract, dar cu aproape 50% deja este prea mult.

Multumesc.
Răspuns la discuția Amenda rovigneta
Buna ziua
Am constestat procesul verbal, am asteptat si acum am primit intampinarea in care se spune, in esenta, ca desi eu am vandut masina de 1 an jumate sunt de vina ca noul proprietar nu a inmatriculat-o. Cu alte cuvinte el face ilegalitati si eu sunt vinovat. Ma intereseaza daca am sansa proasta ca instanta sa dea dreptate cnadnr-ului, desi masina nu imi mai apartine. La momentul infractiunii nu mai eram proprietar.
Buna ziua
In februarie 2013 am vandut o masina catre un dealer auto ( nu dau nume, nu e frumos), de unde am luat o masina rulata, platind si o diferenta. Am scos masina de la fisc, am dat actele la dealer, am ctr de vanzare-cumparare, etc. Nu am fost la Politie sa o scot de pe numele meu deoarece nu stiam ca ar fi obligatoriu,
Dealerul, la randul lui, a vandut masina mai departe. Cine a cumparat-o sustine ca a vandut-o inca o data.
La ceva timp, si anume in august 2014, primesc proces verbal ca nu mi-am platit rovigneta si sunt bun de dat 250 ron amenda. Merg frumos la Politie si fac notificare de instrainare, merg la judecatorie si contest amenda.
Astazi primesc plic in care gasesc intampinare facuta de CNADNR din care reiese ca e vina mea ca cine mi-a cumparat masina nu si-a inmatriculat-o. In plus se mentioneaza ca daca in urma vanzarii cumpararii noul proprietar nu a inmatriculat masina acest lucru nu li se poate imputa lor.
Prin urmare , daca ne luam dupa cele scrise de ei, eu is bun de plata. Numai ca din cate am inteles daca eu dovedesc ca am vandut masina legal se anuleaza amenda.
Am rugamintea sa imi spuneti si mie cum sa procedez, pentru ca daca se constata ca trebuie sa platesc eu amenda dau pe toti in judecata: statul roman, cnadnr, dealerul auto, cel care a cumparat masina, pe cine pot.

Multumesc.
Buna ziua

am cumparat o masina d ela SC BRADY TRADE SRL, din Bucuresti si in contract au trecut urmatoarea preveder:

""pretul total este de 14.700 euro si include TVA si alte taxe suplimentare datorate conform legii romane si a caror obligatie de colectare incumba Vanzatorul (dupa caz taxe vamale, taxe pentru fond de mediu, etc).""""

Ei au intarziat cu actele masinii, drept urmare trebuie achitata taxa de inmatriculare. Dar nu vor sa respecte prevederea contractului.

Ce ma sfatuiti ?

Multumesc.