spuneti-mi va rog punctul dumeavoastra de vedere la urmatoarea speta.
Delegarea unui angajat la o subunitate pe o perioada de 7 zile cu refuzul platirii cazarii , doar a decontarii transportului , adica a deplasarii zilnice , se supune articolului Art. 4. - HG/1860/2006( precizez ca durata deplasarii se ridica la un interval de timp de 2 ore.)
Persoana aflată în delegare trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.
Se refera la situatia in care tertul poprit este angajatorul (societatea ) si are ca scop protejarea persoanelor angajate plata salariilor etc.
Poprirea in cazul persoanelor fizice se realizeaza pana la acoperirea integrala a obligatiei materiale. Suma retinuta nu poate depasi 1/2 din venit.
Pe tot venitul net , inclusiv prima .
Se inregistreaza ca venit dar nu se impoziteaza in nici un fel , iar sumele provenite din fonduri europene de orice natura nu se supun popririlor.
Potrivit pct. 51 din OMFP 1040/2004 , orice suma platita, respectiv incasata, in numerar sau prin banca se va inregistra in mod obligatoriu, cronologic, in Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b). Astfel, potrivit regulei generale care guverneaza contabilitatea in partida simpla, momentul incasarii este cel care determina identificarea unui venit, in timp ce momentul platii este cel care determina identificarea unei cheltuieli.
In conformitate cu prevederile art.42 lit. a) din Codul fiscal, nu sunt impozabile
„ajutoarele, indemnizaÑiile si alte forme de sprijin cu destinaÑie specială, acordate din
bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale,
bugetele locale si din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe
nerambursabile, precum si cele de aceeasi natură primite de la alte persoane, cu
excepÑia indemnizaÑiilor pentru incapacitate temporară de munca."
Daca facem referire la o institutie publica , va puteti acoperi atat timp cat nu exista un post vacant , deasemenea solicitantul transferului va trebui sa intruneasca conditiile postului vacant (grad profesional, clasa, etc )sau intr-o functie publica de nivel inferior. In situatia in care doi sau mai multi functionari publici solicita ocuparea unei functii publice vacante prin transfer la cerere, selectia se face pe baza de interviu.
legea functionarului public 188 art .90
O declaratie pe propria raspundere la notariat.
- Etapa executorie = retinerea si virarea sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi.
Conform art. 409 alin. (1) Cod procedura civila
Adresa de infiintare a popririi, insotita de copia certificata a titlului executoriu, este transmisa tertului poprit prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau inmanata acestuia. Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta, pot fi urmarite in limita a:
- 1/2 din venitul lunar net, pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
- 1/2 din venitul lunar net, indiferent de natura creantelor, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume;
- 2/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
art. 169 alin. (4) din Codul muncii, republicat, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Am un contract de arenda incheiat in anul 2007 in baza legii 16/1994 acum doresc sa-l prelungesc , avand in vedere ca respectiva lege a fost abrogata si in noul cod civil este prevazut in art. 1848 contractul de arenda se reinnoieste de drept pe aceeasi perioada de timp atat timp cat niciuna din parti nu a depus o cerere de reziliere . Va rog sa imi oferiti un punct de vedere,
Am incheiat un contract de arenda intre Ionut persoana fizica si Nenea Gheorghe. Intre timp Ionut a devenit Persoana fizica autorizata.Avand in vedere noul cod civil in care subarendarea este interzisa , intrebarea mea este urmatoarea : se poate face transferul contractului de arenda intre PF(ionut) si PFA(ionut) fara a mai fi necesar un contract de novatie sau cesiune si fara acordul arendatorului? Se poate intocmi un Proces Verbal de Predare Primire sau un centralizator?