avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Activitate Crusader2010

Activitate Crusader2010

Buna ziua,

Contextul este urmatorul:
- In regulamentul intern al firmei la care lucrez scrie ca se acorda un bonus anual de performanta, in 2 transe: x% in ultima zi din an, (100-x)% in prima luna din anul urmator.
- Mi-am depus demisia dupa primirea primei parti din acest bonus.
- Conform regulamentului intern, angajatii eligibili pentru acest bonus sunt doar cei care nu au o demisie activa la data virarii banilor pentru prima, inseamnand ca nu voi primi si a 2a parte din bonus.

Conform legilor din Romania, poate fi considerat discriminare(sau altceva) faptul ca nu mi se mai acorda acest bonus daca am o demisie activa in acel moment? Angajat sunt, salariu iau, obligatiile trebuie sa mi le respect.

Poate fi atacata aceasta prevedere a regulamentului intern? As avea sanse reale sa pot obtine diferenta de bani pentru acest bonus anual?

Multumesc
Mi s-a spus ca, conform legii. le trebuie originalul deciziei emise de primarie, nu copii conforme cu originalul. Partea cu 1/3 din salariu mi se pare si mie abuziva, si asa citisem si eu mai demult ca ar fi - adica maxim 1/3 din salariu, dar se ia doar suma poprita.

Cumva s-a schimbat codul de procedura penala in acest sens si au lasat aceasta "portita" deschisa?


Daca ma puteti ajuta cu niste articole de legi exacte ca sa le pot arata si lor, v-as fi recunoscator! Va rog spuneti-mi si care este procedura de recuperare a banilor de la primarie, ca sa stiu in orice eventualitate ce trebuie facut, daca se ajunge acolo.
Buna seara,

Am urmatoarea problema: s-a produs o incurcatura la primarie si figuram cu o amenda rutiera neplatita. Firma la care lucrez m-a informat ca mi se va pune poprire pe salariu din aceasta cauza, ca a primit de la primarie o adresa in acest sens.

Am retrimis catre primarie dovezile platii, dupa care ei mi-au trimis prin email copii conforme cu originalul dupa deciziile de sistare. Din ce mi s-a spus, au trimis si prin posta, catre banca si angajator, originalul deciziei de sistare.

Problema este ca angajatorul nu poate sista poprirea pana nu soseste originalul prin posta, iar acest lucru este foarte posibil sa se intample dupa incheierea lunii contabile si a trimiterii statelor de plata.

In acest sens, angajatorul m-a anuntat ca imi va pune poprire pe un procent de 30% din salariu pana primesc confirmarea platii de la primarie. Suma amenzii respective este MULT mai mica decat atat! Mi-au mai spus si ca banii ii pot recupera ulterior tot de la primarie...

Asadar:

1. Este legal sa mi se puna poprire pe o suma mult mai mare decat valoarea amenzii respective? Daca da, cine decide in ce cuantum trebuie sa fie aceasta? (in contractul meu de angajare nu este specificat nimic in acest sens).

2. Ce se poate face ca sa mi se vireze salariul intreg si doar sa mi se blocheze suma respectiva(probabil de catre banca) pana la primirea deciziei de sistare in original? (altfel spus, statele de plata sa fie facute ca si pana acum, dar cu blocarea sumei respective).

Multumesc anticipat!
Multumesc din suflet!
Crusader2010 a scris:


Exista vreo prevedere in codul muncii (si nu numai) prin care un angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, sa nu poata fi demis cu mai putin de X ani inainte de varsta de pensionare?

Daca da, cu cati ani (si eventual articolul)?




Chiar nu-mi poate da nimeni un raspuns??

Din auzite ar fi vorba de 3 ani (inainte de pensionare); iar daca te dau afara trebuie sa-ti dea niste salarii compensatorii. Din pacate nu sunt deloc clare detaliile.

V-as fi recunoscator daca mi-ati putea indica macar ce legi sa caut referitor la aceste lucruri.
Buna ziua,

Exista vreo prevedere in codul muncii (si nu numai) prin care un angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, sa nu poata fi demis cu mai putin de X ani inainte de varsta de pensionare?

Daca da, cu cati ani (si eventual articolul)?

Multumesc!
Răspuns la discuția Comanda neonorata
Asadar, exista vreo prevedere legala privind un timp maxim in care trebuie onorata o comanda (facuta online)? Multumesc
Răspuns la discuția Comanda neonorata
Ce durata este prevazuta legal pentru a astepta primirea unui raspuns de la magazin?
Buna ziua,

Am facut acum ceva timp o comanda online pentru un produs, la un magazin cunoscut. Nu avea legatura cu black friday.

Apoi am asteptat o saptamana (am primit confirmarea pe email in aceeasi zi in care am facut comanda) sperand sa fiu sunat cum se preciza pe site. Vazand ca nu se intampla nimic, am sunat eu la ei sa-i intreb ce se intampla, si mi-au zis ca sunt in proces de a lua legatura cu distribuitorul si ca ma vor anunta cand pot sa imi livreze produsul.

Intrebarea mea este cat trebuie sa astept din punct de vedere legal pana sa se onoreze aceasta comanda? (si practic sa fiu sunat ca, cel putin, mi se poate livra produsul incepand cu o anumita data).

De asemenea, la cine ar trebui sa reclam neonorarea comenzii, si in temeiul caror articole de lege?

Multumesc
Răspuns la discuția Nerespectarea L 448/2006
Ce as face eu in locul dvs este sa pornesc un proces impotriva statului roman. Cel mai sigur va poate sfatui un avocat cum se face asta la noi in tara (daca ministrii nu ar avea imunitate i-as da in judecata pe rand, incepand cu cei de la sanatate si terminand cu cei de la finante, din ultimii ani si pana in prezent).

Aveti grija si cu prescrierea faptelor (parca 3 ani la civil si 5 la penal?); adica nu veti putea obtine daune pentru mai inainte de acest numar de ani.

Daca nu se poate porni un astfel de proces la noi in tara, mergeti direct la CEDO - este o incalcare GRAVA a drepturilor persoanelor cu dizabilitati!! dar vedeti inainte ce trebuie rezolvat in tara, ca sa va poata fi acceptata cererea la CEDO.

Depuneti actele cat mai repede si demarati procesul; puteti chiar sa va constituiti intr-o asociatie cu mai multe alte persoane in aceeasi situatie.

Daca veti castiga in tara - cereti neaparat modificarea actualizarea legilor si daune morale cat mai mari; eu unul banuiesc ca veti ajunge la CEDO - acolo cereti neaparat ca statul roman sa fie obligat sa execute silit persoanele vinovate de nemodificarea acestor legi de 6 ani de zile. Incercati sa creati acest precedent (daca nu exista deja), deoarece nu este tocmai corect ca ceilalti cetateni, care muncesc si platesc taxe, sa va plateasca dvs si altora daunele, in timp ce vinovatii adevarati raman cu buzunarele pline.

Da,stiu, pare ceva iesit din comun, dar sunteti intr-o pozitie extrem de favorabila pentru A INCERCA sa-i puneti la plata pe cei cu adevarat vinovati. Veti avea nevoie de multa rabdare si sa speram ca cei de la CEDO vor avea mintea suficient de luminata incat sa inteleaga ca trebuie aduse niste modificari subtile in toata legislatia aferenta.

Mult succes si nu mai stati pe ganduri - este caz de drepturile omului!