avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Activitate RAMONARAMMY

Activitate RAMONARAMMY

Cum pot recupera permisul după clasarea cauzei?
Din cauza unui accident rutier în care am fost victima și pentru care s-a ridicat permisul de conducere, am primit dovada de circulație (în perioada pandemiei). Din neatenție, la sfârșitul perioadei de pandemie nu am reînnoit dovada , fapt pentru care mi s-a suspendat dreptul de conducere și mi s-a făcut dosar penal. Am primit clasarea cauzei și as dori sa îmi recuperez permisul de conducere. Cum pot proceda ? Menționez faptul ca accidentul s-a produs în Constanța și dosarul penal pentru conducere cu dovada expirata a fost pe raza județului Brăila. Mulțumesc!
Nici eu nu înțeleg legatura, dar ni s-a spus ca trebuie sa se închidă acel proces ca să poată baga dosarul accidentului pe rol.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Nu vad ce legătură are dosarul cu contrabanda cu celalalt.Avea țigări în mașină când a făcut accidentul?
In astfel de cazuri se apelează la avocat pentru studierea dosarului penal.
În funcție de situația din dosar se poate acționa.

Scris din București 2022

Bună ziua! La începutul stării de urgenta, mai exact în data de 12 aprilie 2020, soțul meu a avut un accident de motor din care a rezultat vătămarea grava a lui, necesitând peste 120 de zile de îngrijiri medicale. Mai exact, un autoturism a virat brusc stanga în fata lui în momentul în care el se afla în depășire. În urma acestui accident a fost deschis un dosar de urmărire penala, el fiind partea vătămată. Fiind vorba despre un accident rutier, ambilor șoferi li s-au reținut permisele de conducere pe durata soluționării dosarului penal (toate categoriile dobândite), aceștia având drept de circulație în baza unei dovezi. Din 2020 și pana acum, dosarul nu a întrat pe rol, deși s-a făcut expertiza , am plătit și o reexpetiza pentru ca asa ni s-a cerut, dar de atunci nu mai știm nimic. Încurcătura acum începe. Ținând cont de faptul ca în perioada stării de urgenta și de alerta documentele își păstrau valabilitatea, Soțul meu nu a fost nevoit sa își reînnoiască dovada de circulație, astfel la ieșirea din starea de alerta , mai exact după doua zile, a fost oprit în trafic și agenții de politie au constatat ca circula cu dreptul de a conduce expirat. Conform legii, I s-a întocmit dosar de cercetare penala pentru conducerea pe drumurile publice fără permis. În încercarea de a solitiona cumva aceasta situație I s-a spus ca mai întâi trebuie sa se soluționeze dosarul din 2020 și abia apoi vor cerceta situația din 2022. Problema este ca persoana cu care a făcut accident în 2020, mai are un dosar penal în care este cercetat în calitate de inculpat, pentru trafic de țigări, dosar ce nu este încă soluționat și se tot amână, acest lucru ținând în loc soluționarea dosarului accidentului. Care este soluția și cum putem proceda, astfel încât sa urgentam procedurile și ce se poate face pentru redobândirea dreptului de a conduce? Dacă a făcut accidentul conducând motocicleta (cat. A) , de ce i s-au retras toate categoriile ? Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!
Mulțumesc pentru răspuns, ideea era dacă este normal sa se recupereze orele "pierdute" atat timp cât avem concediu , ținând cont ca ziua de concediu se considera de 8 ore , si pana la finalul lunii nu se ating cele 176 de ore?
Buna ziua !

Am si eu niște nelămuriri si as vrea dacă este normal.
De curând au intervenit niște schimbări la locul de munca, ce ne-au dat peste cap și nu mai înțelegem nimic.
Avem niște modificări ale contractului de munca privind dispunerea programului de lucru , respectiv , programul de lucru este de 8h/zi , 40h/saptamana , dispus în program inegal de lucru: 12 - 12 , 12- 48 (doua zile la munca, urmate de 2 zile libere), programul începând la ora 9:30 si finalizându-se la ora 22:00 , pentru care suntem pontati cu 11,5 ore , pentru ca o ora o reprezinta pauza de masa. Aceste lucruri le-am înțeles si sunt ok.
Acum urmează situația care ne da puține batai de cap. Luna Septembrie 2020 are un număr de 176 de ore lucrătoare, tot în aceasta perioada avem colegi care si-au luat C.O. , însă după întoarcerea din concediu , au fost puși sa vina la muncă pentru a recupera diferențele de ore de pana la 176 , deoarece ziua de concediu se "ponteaza" cu 8 ore si rămân un rest de 3,5 ore de recuperat.
Mai exact , conform programului de lucru , pe data de 01 si 02 septembrie 2020 persoana în cauza figura libera în program, pentru data de 3 si 4 septembrie a avut concediu de odihna , urmat de data de 5 si 6 sept. , zile de weekend în care a fost libera, restul zilelor , pana la finalul lunii urmând sa se respecte programul mentionat mai sus. În momentul acesta i s-a comunicat faptul ca trebuie sa recupereze in jur de 16 ore pentru ca pana la finalul lunii nu acumulează totalul de 176 de ore muncite si ca atâtea trebuie sa fie (i-a calculat cele doua zile de concediu cu 8 ore/zi).
Întrebarea mea e următoarea, e normal sa fie pusa persoana sa recupereze orele de munca astfel incat sa dea maximul de ore din luna respectiva? Sau ar trebui ca orele de munca sa nu fie mai puține de 160 si ce trece de 176 sa se considere ore suplimentare ? Sper ca am fost destul de clara în exprimare , nu stiu cum altfel sa pun problema! Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!
Salariul brut este 3588 lei
Sunt constienta de faptul ca de la 9:30 la ora 22:00 sunt 12 ore și 30 de minute. Exact acesta este lucrul pe care l-am evidențiat. Cu toate ca ajungem la munca la ora 9:30 obligatoriu, la ora 10 se deschide magazinul , inchidem la ora 22:00 , dar la sfârșitul lunii suntem pontate 11 ore/zi. Explicația lor a fost faptul ca o ora avem pauza de masa iar despre celalalta jumătate de ora nu se mai menționează nimic.
Întrebarea mea pentru care am cel mai mare interes este :
Care este salariul pe care ar trebui sa il iau lunar conform celor menționate în mesajul inițial? Cum e normal sa fiu platita , dacă înainte de pandemie eram platita cu 2104 lei pentru 10 ture lucrate si în contractul de munca este stipulat faptul ca programul de munca este de 8h/zi , 40h/saptamana, program dispus inegal in ture de 12/48? Reamintesc faptul ca în momentul de fata lucram 2 zile cu 2 zile, nicidecum 12 cu 48.
Buna ziua !
Am si eu nevoie de niște informații pe care nu le găsesc nicăieri explicate concret.
Se da următoarea situație:
In CIM este specificat următorul lucru:
-programul de lucru este de 8 ore/zi , 40 ore/saptamana cu specificația ca se lucrează 12 ore cu pauza de 48 ore , fiind program inegal de munca.
Pentru aceasta situație, salariul brut este de 3588 lei , respectiv 2104 lei net.
Pana sa întâmpinam situația cu închiderea spatiilor comerciale din cauza pandemiei, pentru orele muncite lunar eram plătită cu 2104 lei, bani stipulati in contractul de munca , iar în cazul în care se făceau ore "suplimentare " peste programul de 12/48 , eram plătită suplimentar.(perioada concediilor, menționez faptul ca suntem 3 angajate, iar în perioada concediilor lucram o zi cu o zi, lucru nementionat in CIM)
După anularea restricțiilor si revenirea la munca , suntem în situația în care am început munca doar 2 persoane iar cea de-a treia este considerata back-up, astfel programul de munca fiind : 2 zile muncite a câte 12 ore , urmate de 2 zile libere. În momentul în care ne-au anunțat pentru reînceperea activității, ni s-a mentionat faptul ca totul din contract rămâne neschimbat, si nu am semnat niciun contract adițional pentru noul program de munca.
Am avut "surpriza " ca la incasarea salariului sa fiu platita cu mai putini bani decât primeam înainte pentru aceleași ture muncite, iar în momentul în care am cerut niște explicații mi s-a spus faptul ca nu am atins numarul de ore scrise în contract și ca de fapt, timp de 1 an de zile ei ne-au făcut un beneficiu ca ne-au dat salariul intreg. Mai mult de atât, deși ne pontam conform cu programul de lucru (9:30 - 22:00) - avem cartele electronice de pontaj - , de fapt suntem pontate 11 ore /zi pentru ca 1 ora este pauza de masa.
Este corect acest lucru ?
Practic , înainte, pentru 10 ture muncite /luna primeam 2104 lei , iar acum , pentru 8 ture muncite am primit 1237 lei .
Va rog sa ma ajutati cu un răspuns!
Va mulțumesc!
Buna seara !
Am si eu cateva nelamuriri:
Unchiul meu s-a căsătorit in urma cu 37 de ani, pe cand avea varsta de 22 de ani. Recent căsătorit fiind si ne avand un domiciliu in proprietate , a locuit împreună cu sotia in aceeasi locuință cu părinții lui.
Dupa 6 luni de la casatorie , sotia lui a parasit domiciliul fara sa anunte si timp de foarte multi ani nu a mai stiut nimeni de ea (mentionez ca ea era provenită dintr-un judet indepărtat fata de cel in care s-au căsătorit). Unchiul meu nu a reusit sa ia legatura cu ea in tot acest timp pentru ca nu ii cunostea parintii sau adresa de domiciliu.
Dupa o perioada , aceasta a revenit in judetul unde s-au căsătorit din diverse motive (nu de impacare) , dar unchiul meu se mutase deja din acel judet.
Ea inca poarta numele de familie al unchiului meu , dat fiind faptul ca nu sunt divortati, si din cate am inteles de la ultima întrevedere (acum aprox 20 de ani ), ea are mai multi copii, facuti cu diferiți bărbați, unii dintre ei ne fiind recunoscuți de tata, astfel incat acestia au numele de familie al mamei , implicit al unchiului meu.
Cu cat a trecut timpul mai mult, cu atat a fost mai greu sa ii dea de urma , si mai mult de atat, avea o destul de mare perioadă de timp de cand pleca in Turcia. Singurele lucruri pe care le mai are unchiul meu fiind certificatul de casatorie si o vedere cu o adresa din orasul de unde provenea ea.
Dupa toată această poveste încurcată vin cu următoarele intrebari :
1) Cum poate intenta divorțul si ce va scrie in cererea de divort in conditiile in care ultima adresa cunoscută este cea de la apartamentul parintilor unchiului meu (care nu mai stau acolo )?
2) ce se intampla cu bunurile pe care el le-a dobandit in aceasta perioada? (Pe actele bunurilor imobile si mobile figureaza el ca unic proprietar )
3) daca el nu are pretentia ca ea sau copii ei care figureaza cu acelasi nume de familie,sa isi schimbe numele , cum il poate afecta acest lucru ?
Va multumesc anticipat!
Bunam
Vreau sa vand autoturismul pe care il detin, dar cel care il cumpara nu are bani sa plateasca si taxa de timbru (tin sa mentionez ca eu am inmatriculat-o castigand in instanta drept de inmatriculare fara plata taxei de poluare). vom face un contract de vanzare-cumparare pentru un autovehicul folosit, o voi radia de la autoritatea fiscala, dar daca radiez si numerele, noul proprietar nu va putea circula cu ea.ce risc daca nu radiez numerele? are vreo valoare contractul de vanzare-cumparare?daca noul proprietar isi scoate numere rosii pe numele lui, trebuie sa plateasca vreo taxa exorbitanta?
Multumesc si astept un raspuns care sa ma lumineze! :)