bote marius a scris:
Buna ziua .
Cautati la Tribunal cine este numit lichidator la firma in cauza,si depuneti la acesta documentele respective contabile, pentru a va lua in evidenta ,si eventual pentru a va inscrie la masa credala,cu aceasta suma, pentru a va recupera avansul depus .
Succes,
Marius Bote .
Multumesc mult pentru informatii.
Lichidator judiciar inseamna acelasi lucru cu administrator judiciar? Ca pe site-ul Judecatoriei am gasit admnistrator judiciar.
Problema este ca am fost si eu cam ignoranta cand am dat avansul, pentru ca eu stiam ca aceasta firma are o foarte buna reputatie. Pentru avansul respectiv, am o factura pe care scrie Avans materiale, iar eu am semnat inclusiv la rubrica de primire a acestora. S-ar putea intelege ca am primit aceste materiale, desi nu se pot livra materialele pentru care s-a platit doar avansul. Si, bineinteles ca eu nu am luat materialele. Astept sa treaca termenul negociat (perioada mai-august), si daca nu va respecta intelegerea, voi actiona la administratorul judiciar. Dar sper ca se va tine de cuvant, ca probabil ca si interesul firmei este sa iasa din insolventa.
Buna ziua,
Eu am o altfel de problema, legat de insolventa.
Am angajat o firma pentru reamenajarea apartamentului, si am platit 1/3 din manopera. Plata am facut-o in luna martie, urmand ca lucrarile sa demareze incepand cu luna iunie. Astazi, m-am uitat pe chitanta de plata a avansului, si am vazut o stampila pe care scria ca firma respectiva este in insolventa. Eu nu o pot banui ca imi va face probleme, dar, daca nu vine sa-mi execute lucrarile, cum pot sa-mi recuperez banii? (5000 lei). Daca mai pot...
Multumesc,
Va rog sa-mi spuneti, daca la calculul dobanzii legale in cazul restantelor salariale pe legea 221/2008, obtinute de profesori in instanta, se aplica Art.3 alin.3 din Ordonanta 13/2011. Secretara de la scoala mea, calculeaza dobanda legala, ca fiind dobanda remuneratorie, pe care o diminuiaza cu 20%, pentru ca scoala ar fi o intreprindere nelucrativa.
Va multumesc
Buna ziua,
Va rog tare mult sa ma lamuriti in ceea ce priveste modul de interpretare a urmatorului articol din OUG 83/20014
Art. 34. - (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2015, se va realiza astfel:
a) in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
b) in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
c) in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
d) in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
e) in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu
(2) Procedura de plata esalonata prevazuta la alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii pana la 31 decembrie 2015, avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar
(3) in cursul termenului prevazut la alin. (1), orice procedura de executare silita se suspenda de drept
(4) Sumele prevazute la alin. (1), platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica
(5) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilita procedura de efectuare a platii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevazute la alin. (1).
Problema este la plata dobanzii legale.
Am sentinta pentru plata dobanzii pentru restante salariale, obtinute tot in instanta si reesalonate conform OUG. 71/2009. Am primit 5% in 2012, 10% in 2013, 15% in 2014, etc (fara dobanda). Sentinta este executorie din data de 17 iunie 2014 si definitiva prin neapelare, din 10.09.2014. Sentinta spune ca obliga paratul sa plateasca dobanda legala aferente drepturilor banesti cuvenite conform sentintei civile nr....incepand cu data formularii cerereii, respectiv 21.01.2010.
Angajatorul meu spune ca dobanda respectiva se esaloneaza conform articolului citat mai sus, primul an de plata fiind 2015.
Eu cred ca esalonarea se face la dobanda cuvenita transelor platite pana la data cand sentinta a devenit definitiva (sau chiar executorie), iar pentru transele ulterioare, inclusiv transa cuvenita in luna martie 2015, dobanda sa mi se dea toata, odata cu suma restanta.
Daca am reusit sa ma fac inteleasa, va rog un raspuns avizat, bineinteles, celor care doresc sa-mi raspunda.
Va multumesc
Am o sentinta definitva din decembrie 2014, prin care am castigat plata dobanzii la niste drepturi salariale, castigate tot in instanta si esalonate cu OUG 71/2009. Procesele care sunt acum pe rolul instantelor, pe aceeasi speta, sunt suspendate pana cand ICCJ va decide daca dobanda s-a prescris sau nu.
Intrebarea mea este:
Daca ICCJ va da decizia ca dobanda s-a prescris, vor fi anulate si sentintele favorabile, castigate pana acum?
Multumesc
Va multumesc foarte mult.
Am pus in acest forum intrebari pe mai multe spete. La toate am primit raspuns foarte prompt, si, bazandu-ma pe raspunsurile dumneavoastra, am avut castig de cauza in toate spetele.
Va multumesc inca o data si va doresc numai bine.
Cu stima,
Ilinca Mihaila
Multumesc pentru raspuns.
Daca apelez la executorul judecatoresc, imi pot recapata suma restanta, din 1.06.2013 cand mi s-a taiat sporul, pana in septembrie 2014, cand am obtinut sentinta definitiva. Dar, conform sentintei, ar fi trebuit ca din septembrie 2014 sa beneficiez lunar de acest spor. Executarea silita actioneaza si pe viitor? Sau va trebui sa fac in fiecare luna executare silita? E cam alandala explicatia mea, dar problema este ca eu in momentul de fata, si pe tot parcursul acestui an, nu voi beneficia de acest spor, pentru ca mi s-a dat decizia de incadrare pe 2015 fara acest spor.
Multumesc
M-am trezit cu o informare de la o banca, legat de un cont al meu. Stiind ca nu am nicio relatie cu banca respectiva, m-am prezentat la banca respectiva pentru explicatii. Mi s-a spus ca a fost incheiata o conventie cu un sindicat din care fac parte, pentru niste carduri, si ca, pe baza listelor de la sindicat, s-au facut aceste conturi. Numai ca, pe lista respectiva, eu nu am semnat. Ba mai mult, apare scris in dreptul meu "Refuza". Mi s-a spus ca pot sa fac cerere de inchidere a contului, pentru ca nu are nicio operatiune. Bineinteles ca nu am facut cerere de inchidere, din moment ce nu am cerut deschiderea contului.
Mi se pare un lucru extraordinar de grav. Oricand si oricine se poate trezi cu cine stie ce conturi si tranzactii, fara sa stie de ele. este sau nu caz penal? Pot actiona banca respectiva in instanta?
Multumesc
Am o sentinta judecatoreasca definitiva din luna septembrie 2014. Prin aceasta, mi-am castigat un spor salarial, in sectorul bugetar. Numai ca, directorul institutiei nu vrea sa o puna in executie. Sentinta prevede anularea deciziei prin care mi s-a taiat sporul, si reincadrarea cu sporul respectiv. Legislatia in vigoare prevede acordarea sporului respectiv si in anul 2015. Ce pot sa fac?
Multumesc
Multumesc pentru raspuns. Faceti un lucru foarte important si folositor pentru oamenii de rand. Respect!
Ilinca Mihaila