avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Activitate elenaardelean

Activitate elenaardelean

În 2004 am avut un proces de moștenire în urma decesului tatălui meu. Acest proces a fost între mine (unicul copil) și cea de-a doua lui soție (nu mama mea). Printre valorile împărțite mie mi-au fost date și câteva acțiuni cumpărate de tatăl meu la o societate. Eu am uitat de aceste acțiuni și între timp nu mai găsesc nici hotărârea judecătorească. Prima întrebare este dacă pot obține de la firma de avocatură, care m-a reprezentat, o copie legalizată după acea hotărâre. A doua întrebare este legată de acele acțiuni. După această perioadă îndelungată (19 ani) mai pot beneficia de contravaloarea dividentelor? Se pot plăti retroactiv? Ce trebuie să fac în această situație și ce șanse am să beneficiez de ele? Este posibil ca doamna cu care am fost în proces să fi beneficiat de ele, nu știu sigur. În acest caz, ce pot să fac? Vă mulțumesc.
Buna ziua, am o problema privind desfacerea unui contract de munca in timpul concediului de odihna legal, ba chiar in ultima zi de lucru! Am fost angajata ca si secretara la un liceu incepand cu 01.09.2011. In data de 11 iunie 2012 am inaintat o cerere catre directorul institutiei prin care solicitam incetarea activitatii, prin acordul partilor (conform art. 55 litera b din Legea 53/2003), incepand cu 11 iulie 2012. Cererea mi-a fost aprobata. Tot atunci am solicitat efectuarea concediului de odihna aferent timpului lucrat (conform calculelor 21 de zile din 28) inainte de a-mi inceta contractul colectiv de munca. Am anexat cererea de concediu de odihna pentru perioada 12 iunie 2012 - 10 iulie 2012, cerere care a fost aprobata. Acum doua luni am solicitat acestei institutii o adeverinta cu salariul, sporul de vechime si perioada in care am fost angajata acolo necesara pentru dosarul de pensionare. Dupa doua luni in care am fost purtata si amanata mereu, mi s-a eliberat o adeverinta din care reiese ca mi-a fost desfacut contractul de munca incepand cu data de 11 iunie 2012 (zi in care eu lucram!). La sesizarea mea, raspunsul secretarei si a contabilei sefe a fost ca mi s-a platit concediul de odihna anticipat la lichidarea lunii iunie (lucru pe care eu nu l-am solicitat) si ca am fost si in concediu si acesta a fost si platit (?!), iar desfacerea contractului s-a efectuat cu data in care a fost inregistrata cererea. Intrebarea mea este cui ma pot adresa pentru aceasta problema? Directorul institutiei si contabila sefa din perioada mentionata nu mai lucreaza la acea scoala. Decizie cu desfacerea contractului de munca nu am primit de la ei si-mi spun ca nu o gasesc in arhiva. Am fost inspirata ca am facut copii dupa cererea de incetare a activitatii si dupa cererea de concediu de odihna pe care exista aprobarea fostului director cu semnatura si stampila institutiei. Mi s-a mai spus ca nu aveam dreptul la concediu de odihna de 21 de zile, desi in contractul colectiv de munca este trecut 28 de zile la care am dreptul si ca pentru perioada 01.09.2011-31.12.2011 trebuia sa-mi iau concediu in decembrie, ca nu se raporteaza pentru anul urmator. Pentru personalul nedidactic concediul de odihna se calculeaza si se programeaza pe an calendaristic sau scolar? Dar si asa, asta nu justifica faptul ca mi s-a desfacut contractul de munca la data respectiva. Plus ca mereu mi se spunea ca acest concediu de odihna mi s-a platit. Dar este vorba de concediu de odihna care oricarui salariat i se plateste, nu e vorba de concediu fara plata! Va rog sa-mi dati un sfat, incotro sa-mi caut dreptatea? Multumesc.
Buna ziua!
Am 51 de ani, studii superioare si am fost in somaj indemnizat un an (pana in 05.08.2014). In cazul angajarii, angajatorul primeste pentru mine subventie de la stat sau aceasta se acorda doar in cazul tinerilor absolventi? Daca da, cat este suma primita si pe ce perioada se da? Multumesc.
Buna ziua
Doresc sa stiu ce trebuie sa contina dosarul pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei in caz de somaj (in afara de cererea tip, copie dupa C.I., adeverinta de la Asociatia de Proprietari)? Somerii trebuie sa depuna o copie dupa carnetul de somaj sau este nevoie de o adeverinta de la Fortele de Munca? Multumesc.
Buna ziua! Sunt proprietara unei garsoniere, nu sunt casatorita, nu am copii, iar parintii sunt decedati. Am 51 de ani si doresc sa lac aceasta garsoniera unei familii cu care nu sunt in relatie de rudenie. Deoarece am inteles ca testamentul poate fi atacat in instanta de rude (am cativa veri primari), ma gandeam sa inchei cu aceasta familie un contract de vanzare-cumparare, avand anumite clauze: plata din partea cumparatorului a unei sume fixe (a unui anumit procent din valoarea garsonierei) la incheierea contractului si obligatia de a ma inmormanta la momentul potrivit, fara a avea obligatia de nici un fel de ingrijire. Daca specific in contract faptul ca familia va avea drept de a intra in posesie exclusiv la decesul meu, exista riscul sa nu se respecte acest lucru, avand in vedere ca prin contractul de vanzare-cumparare se schimba proprietarul (nu mai sunt eu, ci familia respectiva)? Cum ma pot proteja mai bine, astfel incat sa nu risc un abuz din partea lor? E bine sa specific si faptul ca nu au dreptul sa gireze cu aceasta garsoniera atata timp cat traiesc eu? Va multumesc.
Buna ziua! Din 20 iulie voi deveni somera. Doresc sa intreb cum se va calcula ajutorul de somaj, avand in vedere ca am fost angajata in perioadele: 03.08.1981-11.05.2009; 01.09.2011-10.07.2012 si 19.07.2012-19.07.2013. Mentionez ca in perioada oct. 2008-iunie 2011 am fost studenta la zi (la buget), iar in perioada oct.2011-iunie 2013 am fost masteranda la zi (la buget). Perioada de 8 zile in care nu am lucrat (11.07.2012-18.07.2012) influenteaza calcularea ajutorului? Multumesc.