avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Activitate ionenea

Activitate ionenea

Am o casă de vacanță situată la 150 km de domiciliu.Sunt izolat voluntar la domiciliu ca urmare a situației de urgență. și am peste 65 de ani.Pot să merg la casa de vacanță în această perioadă?Dacă DA cum trebuie să procedez? Mulțumesc!
Sunt pensionar la limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare și din august 2017 lucrez cu CIM la o firmă privată.Mi s-au reținut toate contribuțiile ca la orice salariat inclusiv pentru fondul de șomaj.Cum de la 01.01.2018 contribuțiile au trecut de la angajator la angajat mai sunt obligat să le plătesc din moment ce eu am calitatea de pensionar și implicit asigurat?
În 2007 am încheiat un contract de concesiune cu primăria unei comune pentru un teren unde urma sa-mi construiesc o casa de vacanță într-un sat de vacanță. Întrucât urma ca primăria sa realizeze utilitățile(drum acces,apa canalizare, alimentare energie electrica) prin contract ni s-a solicitat plata taxei de concesiune pentru 3 ani avans.Am achitat aceste sume deci până în 2010.Întrucât primăria nu a făcut nimic nu am mai plătit taxa de concesiune. După cca 2 ani am primit o hârtie prin care contractul de concesiune este reziliat.În 2017,februarie,am primit o somație de plată și un titlu executoriu pentru neplată.În acest context aș dori să știu:
1.dacă datoria s-a prescris sau nu?
2.Dacă titlul executoriu este emis legal,dacă poate fi contestat și unde?
Care este raționamentul pentru care CAS plătit este limitat la cinci salarii medii brute și ce se întâmplă dacă lucrând la mai mulți angajatori în anumite luni dintr-un an se depășesc cele cinci salarii.La calculul punctajului pentru pensie se iau în considerare toate sumele sau se restituie contribuțiile achitate în plus?
Un salariat cu mai multe CIM realizează venituri din mai multe surse.La fiecare CIM i se reține CAS 10,5% din salariul brut.În final în anumite luni, prin însumare,aceste contribuții depășesc cele corespunzătoare limitei de 5 salarii medii brute care se iau în calcul la pensie conform art. 33 alin(3) din legea 263/2010.Toate sumele sunt consemnate în declarația D112 de la ANAF. Rezultă că acest salariat a plătit un CAS de care nu beneficiază la calculul pensiei. CAS plătit în plus trebuie restituit?Dacă răspunsul este afirmativ aș dori să știu cum trebuie procedat și cui să ne adresăm pentru recuperarea sumelor.Mulțumesc!
In primavara am plantat la cca 60 cm de limita cu vecinul(inca nu exista gard) niste puieti de salcam de 60cm-1m.Vecinul mi-a cerut sa-i tai iar eu am refuzat.In lipsa mea el a patruns pe terenul meu si i-a taiat.Mentionez ca terenul vecinului este incadrat la pasune pe el avand cultivate ceva legume si fan.Ce pot face in acest caz ? Mentionez ca terenul este foarte accidentat iar eu nu locuiesc permanent acolo.