Daca am o donatie din partea parintilor(imobil) si sora mea a fost despagubita cu o anumita suma,poate fi atacat in vreun fel?!
1.acte doveditoare de donatie
2.acte doveditoare ca a fost despagubita ,toate la notar
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical si se acorda, de regula, de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie.
Titularul concediului de maternitate este numai femeia insarcinata sau lauza. Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie. Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata.
Potrivit OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din:
Concediu de sarcina (cunoscut sub numele de concediu prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii si fara legatura cu sarcina.
Concediu de lauzie (cunoscut sub numele de concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).
Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata), insa, pentru protecţia sănătăţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă în mai putin de 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
Daca medicul constata ca este o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o intindere mai mare de 63 de zile.
Beneficiarii concediului si indemnizatiei de maternitate:
persoanele fizice asigurate la Casa de Asigurari Sociale, cetateni romani sau din state membre UE, domiciliate in Romania si platitoare a contributiei de asigurari sociale, beneficieaza de indemnizatie de maternitate.
asiguratele care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a sasea de sarcina.
in cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie (postnatal), indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Actele necesare acordarii indemnizatiei de maternitate constau intr-o cerere tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale si, dupa caz, a certificatului de persoana cu handicap emis in conditiile legii. Cererea tip se depune la casele teriroriale de pensii de catre angajator si institutia care administreaza bugetul pentru plata ajutorului de somaj sau de catre celelalte categorii de asigurati, la data solicitarii prestatiei.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective conform legii si/sau perioade asimilate dupa caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De retinut!
Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Exceptie fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii.
Incepând cu anul 2012, OUG 124/2011 adoptata la 27 decembrie 2011 conditioneaza plata indemnizatiilor pentru cresterea copiilor si a alocatiilor de stat de plata obligatiilor legale fata de bugetul local (adica a impozitelor) pentru bunurile pe care solicitantii ajutoarelor sociale le detin in proprietate (conform legii 571/2003). Cetatenii eligili pentru plata indemnizatiilor sau a alocatiilor trebuie sa achite impozitele aferente anului anterior pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, neachitarea acestora atrangand dupa sine suspendarea drepturilor acestora pe o perioada de 5 luni, incepand cu luna februarie. Insa, incepand cu 1 octombrie 2012, odata cu votarea revenirii cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului la 85% din veniturile nete inregistrate in ultimele 12 luni anterioare nasterii, se permite o perioada de gratie de 60 zile pentru cei care nu si-au platit impozitele pentru anul precedent.
Doresc sa achizitionez un imobil pentru mama mea(unul cu o camera),prin prima casa.
Ca sa nu avem surprize din partea mamei(avand antecedente),vrem sa il trecem pe mine(cel care ia creditul) si soramea,iar pe maicamea cu uzfrcut(sa nu se vand apartamentul pana la deces,daca am inteles eu bine).
Se poate face la notar,sau conteaza pentru banca sa fie doar eu pe contract.
Ma gandesc ca nu au treaba cat timp eu platesc ratele :)
Vanzarea/cumpararea unui imobil se face in familie.Notarii au un prag anume dupa care calculeaza cat la % este impozitul ce trebuie platit pe apartament pentru vanzare.
Pot eu sa stipulez in contract mai putin decat valoarea apartamentului pentru a nu plati un impozit mai mare la stat?! Dau exemplu:imobil la 40000 euro si trec 20000 euro.
Pot sa intreb notarul la ce valoare e estimat apartamentul din partea lor?Ori pe ei nu ii intereseaza cum ne intelegem noi?!
Daca nu e facuta succesiunea dupa moartea parintelui,sant si alti pasi pentru a evita succesiunea sau trebuie neaparat facuta(e vorba despre vanzarea unui imobil).
Balconul este construit in urma cu multi ani si nu am avut deloc surprize neplacute atat din partea locatarilor nici a primariei.
Ce anume trebuie sa fac pentru a putea face acte pe acel balcon(pentru linistea mea)
Multumesc.