Buna ziua
Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul caz:
Urmeaza sa nasc pe data de 01 octombrie 2016 (peste 10 zile) al 2-lea copil.
In prezent sunt in CCC pentru primul copil care are un 1 si 6 luni (data finalizare CC1- 08.03.2017).
Avand in vedere veniturile sotului meu din ultimul an (pana la aceasta data) am hotarat sa intre el in CCC cat mai curand posibil .Aici apare intrebarea:
Cum procedam ca sotul meu sa beneficieze de indemnizatia de crestere aferenta ultimului an (pana la aceasta data) dar in acelasi timp sa nu se considere venitul mediu din ultimul an inaintea nasterii primului copil (08.03.2015-08.03.2016).
Este posibil ca eu sa renunt la indemnizatia de crestere aferenta CCC1 iar sotul sa primeasca indemnizatie de crestere pentru al 2-lea copil (si sa se considere venitul mediu pentru perioada 01.10.2015-01.10.2016) care urmeaza sa se nasca ?
In sperenta ca m-am facut bine inteleasa va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Va multumesc pentru raspunsuri. La o singura intrebare as mai avea nevoie de raspuns:
Media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani se calculeaza pe perioada octombrie 2015 - octombrie 2016 (ultimele 12 luni inainte de nastere) sau sub alta forma ? Mentionez ca pana la aceasta data (iulie 2016) sotul a avut modificari de salariu.
Buna ziua
Legea de eliminare a plafonului maxim pentru indemnizatia de crestere a copiilor a intrat in vigoare ?
Doresc o lamurire pentru urmatorul caz : Urmeaza sa nasc in luna octombrie 2016 al 2-lea baietel (primul are varsta de 1 si 4 luni). Pentru concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului dorim sa beneficieze sotul meu care este angajat cu un salariu care depaseste plafonul maxim. Media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani se calculeaza pe perioada octombrie 2015 - octombrie 2016 (ultimele 12 luni inainte de nastere) sau sub alta forma ? Mentionez ca pana la aceasta data (iulie 2016) sotul a avut modificari de salariu.
Avand in vedere ca media veniturilor nete este una foarte mare exista riscul ca angajatorul sa refuze sau sa impidece acordarea concediului si indemnizatiei de crestere ? In cazul in care sotul instiinteaza angajatorul de pe acum (cu 3 luni inainte de nastere) ca doreste sa intre in concediu de crestere a copilului exista riscul ca angajatorul (prin orice modalitate) sa inchida contractul de munca sau sa piarda dreptul la concediu/indemnizatie de crestere ? Conform legii pe perioada concediului (2 ani) angajatorul este obligat sa plateasca indemnizatia de crestere , exista vreo exceptie de la acest caz ? O alta prevedere a legii este ca parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire, exista vreo exceptie ?
Avand in vedere eliminarea plafonului maxim in raport cu salariul sotului meu cat si functia pe care o detine in firma dorim sa stim daca exista riscul ca sotul meu sa fie concediat sau impedicat sa beneficieze de aceste drepturi legale.
Va multumesc frumos pentru ajutorul dat , o zi buna !
Va rog din suflet sa ma lamuriti daca este posibil , am nascut in 8.03.2015 primul copil in acel moment eram eleva la scoala postliceala sanitara, deoarece eram inca eleva am beneficiat de indemnizatie crestere copil, pana aici totul limpede,de curand am aflat ca sunt insarcinata , ar trebui sa nasc al doilea copil prin octombrie 2016 , voi putea beneficia de indemnizatie crestere copil si pentru al doilea? Daca da,cum ar trebui sa procedez, cand ar trebui sa depun dosarul si din ce moment voi primi indemnizatia pentru al doilea, de la nastere sau dupa ce primul copil implineste doi ani? Multumesc frumos.
Martie 2014 angajata si eleva
Aprilie 2014 angajata si eleva
Mai 2014 angajata si eleva
Iunie 2014 angajata si eleva
Iulie 2014 angajata si eleva
August 2014 eleva in perioada de vacanta
Septembrie 2014 eleva
Octombrie 2014 eleva
Noiembrie 2014 3l3va
Decembrie 2014 eleva
Ianuarie 2015 eleva
Februarie 2015 eleva aceasta ar trebuie a fie luna nasterii ... !!!
Buna ziua, as dori daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu unele nelamuriri....va voi detalia situatia mea....sunt eleva la Scoala Postliceala Sanitara Fundeni in ultimul an, cu frecventa la zi, in iulie 2013 m-am angajat la un centru de radiologie si tomografie dentara cu jumatate de norma unde am fost agajata pana in data de 31 iulie 2014 ( a trebuit sa renunt la serviciu din motivul ca era mediu cu radiatii ).
Pe data de 26 iulie 2014 m-am casatorit si sotul meu este angajat...am sunat la casa de asigurari de sanatate unde am intrebat cum pot proceda sa fiu asigurata si mi-au spus ca trebuie sa dau o declaratie ca nu am nici un venit si voi fi coasigurat si prin asta voi beneficia de tot ce beneficiaza un cetatean roman asigurat....dar n-au stiut sa-mi explice cum trebuie sa procedez ca sa primesc concediu pre natal = post natal si indemnizatia aceea de cresterea a copilului....poate ma puteti lamuri dvs ...
Tin sa precizez ca eu sunt in 3 luni:
prima luna: angajata dar si eleva
a doua luna: angajata
a treia luna : casnica
a patra luna: eleva
a cincea luna : eleva dar voi intra si in drepturi de coasigurata
idem pana l noua luni , a trebui sa nasc prin februarie...
Am tot intrebat in stanga in dreapta si am fost informata ca pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului chiar daca nu sunt coasigurata datorita faptului ca sunt eleva ....ideea e ca nu stiu daca este o limita de varsta eu am 26 de ani impliniti...
Mi-as dori foarte mult sa ma lamuriti imi cer mii de scuze daca nu m-am exprimat corect si clar... Multumesc !!!
Buna ziua, am o mare dilema....eu m-am nascut in Jud. Suceava dar in urma cu 9 luni m-am mutat in Jud. Ilfov la matusa mea care m-a luat in spatiu deci in concluzie mi-am facut buletinul pe Ilfov, in urma cu 2 luni a trebuit sa ma mut in Jud. Giurgiu din motive personale, avand o prietena acolo mi-am facut mutatie pe Giurgiu....deci am resedinta p Giurgiu momentan...tin sa mentionez ca eu am revenit l matusa mea in Jud. Ilfov in urma cu aproximativ o luna si am inceput scoala de soferi mai am 5 sedinte si va trebui s sutin sala si dupa teoria...in momentul in care m am inscris l scoala de soferi am intrebat unde va trebui sa sustin aceste probe ..ei mi-au spus ca nu e nici o problema le voi sustine pe Jud. Ilfov ....insa ieri am sunat la Inspectoratul de politie al Jud. Ilfov din Pipera si am am intrebat de unde trebuie sa scot cazierul si mi a spus ca din Giurgiu...m-au derutat complet...aveti idee cum trebuie sa procedez deoarece nu vreau s sustin aceste examene pe Giurgiu.. multumesc...!!!