Am fost inviati, in urma unei notificari transmise de asociatie pentru preluarea Cartii Tehnice.
Am costatat ca aceasta nu este intocmita conform legislatiei HG273/94 cu completarile si modificarile ulteriare (nici macar autorizatia nu era completa-prezenta doar prima pagina).
Am refuzat preluarea ei in aceasta forma, punandui-se in vedere investitorului sa predea Cartea tehnica cu respectarea legii. Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac in cazul in care acesta nu se conformeaza.
Avem in loc 2 apartamente in care nu locuieste nimeni.
Unul este gol de cand a fost cumparat (are consumuri zero).
Celalat a fost locuit, vandut, inchiriat dar acum este gol - probabil pentru mult timp.
Pentru ambele apartamente luam cu greu legatura cu proprietarii deoarece locuiesc in alta zona a tarii.
Care sunt cheltuielile pe care trebuie sa le plateasca cele 2 apartamente ca sa nu alergam dupa ei - este foarte greu sa inteleaga ca mai trebuie sa plateasca ceva.
In afara de ch. pe persoane si consum individual (avem centrale) pe care evident ca nu au cum sa le platesca, mai avem ch. pe cpi (serv. administrare si curatenie) si cote egale (abonament camere supraveghere).
Daca la ei aceste cheltuieli ar fi zero, atunci ceilalti proprietari ar trebui sa plateasca diferenta pentru ei. Cum trebuie sa facem?
referitor la completarea din legea 230/2007 art. 36 lit. g) prevede faptul că administratorul, persoană fizică sau juridică, are următoarea atribuție:
„informarea trimestrială, în scris sau prin poșta electronică, a proprietarilor, membrii asociației de proprietari, cu privire la situația financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări și plăți aferente asociației de proprietari, sub semnătura proprie și contrasemnată de președintele și de cenzorul asociației de proprietari”
Tinand cont ca:
- nu toti proprietarii au posta electronica (unii nu au nici calculator),
- de faptul ca transmiterea in scris ar presupune o cheltuiala in plus (hartie, cartus imprimanta)
- de faptul ca nu exista o explicatie mai amanuntita a ,,informarea trimestrială, în scris sau prin poșta electronică VA INTREB
Aceasta informare poate fi afisata la avizier (trimestrial) separat de lista de intretinere din luna respectiva, astfel proprietarii sa cunoasca aceste date?
Va rog sa ma indrumati pentru urmatoarea problema:
-5 frati nascuti intre 1947-1958.
-primii doi frati au trecut in certificatul de nastere prenumele tatalui trecut corect ,,Ion,,
-ceilalti frati au trecut in certificatul de nastere prenumele tatalui trecut gresit ,,Ioan,,.
Cum trebuie sa se procedeze?
Ambii parinti sunt decedati in prezent.
Bună ziua,
Doresc niște lămuriri privind dezbaterea succesiunii după mama, decedată a.c. După tata, decedat, s-a dezbătut succesiunea.
Situația este următoarea:
Am fost 5 copii la părinți.
Unul locuiește în alt oraș iar ceilalți 4 au domiciliul în orașul unde au locuit părinții. Dintre ei, 3 sunt în viață iar 1 a decedat imediat după tata (nu avea soț supraviețuitor dar exista 2 copii majori în viață)
a) Masa succesorala după tata a fost cuprinsa în Certificatul de moștenitor, unde moștenitori sunt: mama și cei 5 copii.
b) Masa succesorala după mama, este cea de la tata plus un teren moștenire de la tatăl ei.
Întrebări:
1.Ce se întâmplă dacă unul dintre moștenitori nu se prezintă sa depunem actele la notar (de exemplu: nu este în țara, nu a lăsat procura deși știa ca urmează sa demaram dezbaterea sau, pur și simplu nu are bani pentru taxe)?
2. Pentru a nu depăși termenele legale (evitarea taxelor suplimentare) în ce situație se poate face o cerere de acceptare a moștenirii și ce efecte ar avea asupra celorlalți moștenitori? Cererea se poate face de unul sau unii dintre moștenitori? În aceste condiții când se începe succesiunea fără plata taxelor suplimentare?
3. Dacă taxele la notar ar fi prea mari se poate face succesiunea doar după casa fără terenul mamei? Acesta urmând sa-l folosească unul din frați printr-o înțelegere? (adică trebuie neapărat sa-l declaram)
Dupa decesul parintilor a ramas un teren extravilan.
Se plateste impozit anual pentru teren.
Terenul este dat in arenda si anual seprimeste o suma de bani.
Ce obligatii fiscale anuale mai are persoana (este salariata) care primeste banii si care a incheiat contractul cu arendasul?
Va multumesc pentru raspuns.
Dar cum inregistrez tranzactia? Plata a fost facuta numerar la semnarea contractului la notar, inclusiv taxe notariale pentru cadastru ,intabulare publicitate imob...etc, toate sub 5000 lei.
Ce fisa trebuie sa facem? si ce taxe trebuie sa platim la primarie? (impozit anual pe acest spatiu, ca sa nu ne trezim cu datorii, deoarece in cotract spune ca in termen de 30 zile trebuie sa ne adresam la org. comp. pentru depunerea declaratiei de impunere). Mentionez ca acet spatiu este destinat exclusiv depozitarii documentelor blocului.
da, am incheiat contr de vanz. cumparare la notariat, o sa avem cadastru si intabulare pe asociatia de proprietari. Contabilitatea este in partida simpla.
revin cu soliciarea pentru a ma lamuri referitor la: inregistrare contabila- spatiu asociatie proprietari
Asociatia de proprietari a cumparat de la dezvoltator un spatiu (singura boxa existenta la demisolul blocului) pentru a depozita arhiva cu documentele lunare ale asociatiei, pentru incasari,... etc..
Va rog sa ma lamuiti care sunt inregistrarile contabile pe care trebuie sa le facem (valoarea ei este 1000 euro - echiv in lei), pentru a putea merge la primarie in vederea depunerii declaratiei de impunere pentru stabilirea impozitului pentru aceasta boxa.
Adica ...la primarie ce trebuie sa ducem?? (situatia activ-pasiv cu inregistrarile la data semnarii contractului) pentru ca nu folosim fise de cont sau altceva??. Avem Registru de casa, rulm., rep., penaliz. si atat. Nici situatia A-P nu s-a facut niciodata pana acum.