avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Activitate Epuree

Activitate Epuree

Dezbatem succesiune pentru bunicii, un unchi este predecedat si unul postdecedat.
Ambii unchii decedati au dezbatut succesiunea..
Am depus actele la notar si ne-a programat sa venim toti mostenitorii si 2 martori..
Pentru care dintre unchi trebuie facut supliment la Certificatul de mostenitor prin aducerea bunurilor bunicilor la masa lor succesorala?
Cind se face suplimentul inainte de emiterea Certificatului de mostenitori pentru bunici sau dupa?
Daca eu platesc din banii mei sulta in numele socrului cu care vreau sa incei contract de cumparare, cum pot face asta la un teren care nu are cadastru si sunt probleme de suprapunere de cadastre, dci nu pot face cadastrul. Cum sa procedez?
Asta nu înteleg nici eu exact, dar va trebui după dezbaterea succesiunii să cumpăr terenul si casa exact așa cum sunt faptic și exact așa cum vor fi actele după partajul succesoral . Notarul de la Bacău a zis că trebuie cadastru. V-a trebui să fac cadastru pe numele socrului inainte să cumpăr de la el și cum v-a apărea casa neautorizată in cadastru? Adeverința de la primărie mă v,a ajuta la incheierea actului de cumpărare? M-ă v-a incurca aceasta casă cind voi perfecta actul de cumpărare după ce se va finaliza succesiunea si partajul succesoral? Dacă da, in ce fel mă v-a încurca? Voi putea cumpăra terenul și aceasta casa fără autorizatie? Dacă voi face cadastrul casa cum apare in cadastru care va fi inscris in CF?
Da, dar am aflat de la Primărie ca va rămine tot făra autorizatie prin acea adeverința eliberată pentru dezbaterea succesiunii. Acuma mă intereseaza ce apărea in CF deoarece voi cumpăra exact ce este faptic si să nu am probleme la perfectarea cumpărării deoarece o sa plimb actele Dîmbovița -Bacău.
Eu vreau să facem succesiunea, socrul meu este moștenitor, dau sultă in numele lui și apoi fac cu el contract de vinzare cumpărare, cumpăr. Eu vreau terenul si in casa vreau sa stau vara cind merg la grătar..
Ba da, in cartea fu ciară se inscrie cadastrul, iar eu am văzut pe olx foarte multe terenuri la vănzare si erau poze cu cadastru in care apăreau casă demolabilă. Cadastrustul m-a învățat bine să declar la Primărie că s-a autodemolat in sensul că nici un inginer structurist nu-mi va da avizul de rezistență pentru structura clăridii, deci nu se poate face autorizație la clădire.
Pentru succesiune a cerut notarul Certificat de edificate a clădirii.
La primărie imi va da o adeverintă din care va reieși că constructia nu are autorizație si cred că așa va fi inregistrată la CF.
Eu dupa ce se va face succesiunea cu sultă pe casă si teren va trebui să fac contract de vinzare cumpărare cu socrul meu și mă intereseaza sa am actele in regula că notara de la Bacău a zis clar că nu incheie actul de vinzare cumparare făra acte in cartea funciară. Deci va fi nevoie de cadastru, iar succesiunea se poate face fără cadastru, cred.
Succesiune.
Casa nu are cadastru, doar rol fiscal la primărie.
Casa la tara fara autorizatie din 1947, de paianta demolabila sau renovabila?
Trebuie sa fac o succesiune la tara pe un teren pe care exista o casa de paianta demolabila. la dezbaterea succesiunii cere certificat de edificare constructie deoarece casa apare la taxe si impozite cu o suprafata de 60 mp, bucataria de vara s-a autodemolat si au ramas in picioare 2 camere si un hol. in suprafata de cca. 40 mp.
Eu nu vreau sa construiesc sau sa demolez acolo pina ies la pensie peste 10 ani, dar merg vara acolo la sfarsit de saptamina si as mai renova ceva, as mai pune niste stilpi si grinzi de lemn de sustinere in perioada pina ies la pensie sa nu cada.
Un cadastrist a zis sa zic la primarie ca, casa este AUTODEMOLABILA.
In cartea funciara in situatia mea este mai bine sa cer . care este diferenta intre aceste cuvinte in sensul legal ca in viitor nu stiu daca voi construi ceva vreodata fiind un sat cu 94 locuitori pe statistica si nu as vrea sa stau acolo la batrinete fara magazin, farmacie, etc. Daca nu reusesc sa cumpar mai aproape de Bucuresti este posibil sa construiesc acolo ceva penste 10 ani.
Care varianta ar fi mai avantajoasa in cazul meu dintre casa demolabila, autodemolabila sau renovabila?
Apare in cartea funciara autodemolabila?
Daca este demolabila trebuie sa o demolez sau o pot renova?

Legea pensiilor neconstitutionala pentru cei care incheie contract cu CAS (aici nu ma refer la contractul incheiat pentru o perioada de 6 ani retroactiv)

Constitutia Romăniei
Art. 16 – Egalitatea în drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, din 28.02.2024
Parte integrantă din Hotărâre 181/2024
Modificări (...), Referinţe (1)
Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 171 din 01 martie 2024.
În vigoare de la 01 martie 2024
Art. 33. -
(2) La calculul cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în vederea stabilirii cuantumului pensiei anticipate se valorifică stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii, inclusiv perioadele necontributive şi perioadele asimilate prevăzute la art. 14 din lege, cu excepţia perioadelor de asigurare voluntară prevăzute la art. 58 alin. (2) din lege.
art. 58 alin. (2) din lege.
TITLUL IV Prestaţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii > CAPITOLUL I Pensii > SECŢIUNEA a 2-a Pensia anticipată >
Art. 58. - (2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 6 alin. (2) şi (3) din prezenta lege.

[ link extern ]
Pensia anticipata - Condiții de acordare, Legea nr. 360/2023
!!! Pentru deschiderea dreptului la pensia anticipată, stagiul complet de cotizare contributiv NU include:
o Stagiile de cotizare contributive realizate în baza unui contract de asigurare socială, încheiat, începând cu data de:
• 1 ianuarie 2018, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
• 28 septembrie 2020, conform OUG nr.163/2020 ( asigurare retroactivă);
• 1 septembrie 2024, conform art. 6 alin.2) din Legea nr. 360/2023.
• 1 septembrie 2024, conform art. 6 alin.3) din Legea nr. 360/2023 (asigurare retroactivă).

!!! Stagiul de cotizare de până la 5 ani, realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv, cuprinde:
o perioade de stagiu de cotizare contributiv;
o perioadele asimilate stagiului de cotizare;
o perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii;

Din acest link extern reiese ca plasateste 16% impozit pe profit. Persoana juridica care nu are cel putin un salariat nu mai este microintreprindere.
Microintreprinderea fara angajati, venituri de până la 60.000 euro, in 2024 ce impozit plateste? Pe venit 1 la suta sau pe profit 16 la suta?

CHAT Agentul ANAF spune,29 decembrie 2023 :
Prin intermediul serviciului CHAT va oferim informatii cu privire la accesarea serviciilor disponibile pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Pentru informatii cu privire la impozitul pe venitul microintreprinderilor, va rugam sa ne contactati la numarul 031.403.91.60.