In urma cu ceva timp am fost sanctionat cu amenda de 420 de lei si suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada de 30 de zile intrucat, dupa parerea lor, nu am dat prioritate la pietoni. Pentru mai multe detalii, click aici
www.avocatnet.ro/content/for...
Dupa ce am respectat procedura si demersurile necesare contestarii, am asistat la proces, si am primit sentinta acasa. Desi agentul constatator nu avea niciun fel de probe impotriva mea, instanta a spus:
In raport de prevederile O.G. nr. 2/2001, in sistemul de drept roman contraventia este calificata ca facand parte din materia civila, care implica, in mod necesar, dovedirea pretentiilor ridicate de cel care le afirma. Astfel procesul verbal are o forta probanta prin el insusi si constituie o dovada suficienta a vinovatiei petentului, cat timp acesta din urma nu este in masura sa prezinte o proba contrara.
Totodata, instanta retine si faptul ca, din perspectiva jurispurdentei Curtii Europene a Drepturilor Omului in domeniul art. 6, care reglementeaza dreptul oricarei persoane la un proces echitabil, amenda aplicata in temeiul O.U.G nr. 195/2002 si suspendarea dreptului de a conduce se includ in sfera acuzatiei in materie penala, fiind aplicabile garantiile specifice materiei penale prevazute de art. 6 din Conventie, printre care se numara si prezumtia de nevinovatie. La includerea in sfera materiei penale, instanta europeana a avut in vedere, in esenta, scopul pur punitiv al amenzii aplicabile, precum si caracterul general al normei de incriminare.
Prin urmare, la solutionarea plangerii contraventionale, instanta va urmari asigurarea unui echilibru intre prezumtia de nevinovatie specifica materiei penale si prezumtia de legalitate si validitate a procesului-verbal de contraventie, existenta in dreptul national, ambele prezumtii avand caracter relativ si putand fi rasturnate prin dovada contrara, urmand a tine cont in analiza proportionalitatii, pe de o parte, de miza concreta a procesului pentru petent si, pe de alta parte, de dreptul sau la aparare.
Din cuprinsul plangerii contraventionale instanta retine ca petentul a recunoscut ca la data si ora mentionate in procesul verbal de contraventie se afla pe strada X si ca nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajati in traversarea strazii prin loc marcat si semnalizat corespunzator.
Coroborand sustinerile petentului cu afirmatiile agentului constatator din cuprinsul raportului intocmit de acesta, si avand in vedere imprejurarea ca petentul a semnat actul sanctionator fara obiectiuni cu privire la faptele retinute in sarcina sa, instanta retine ca la data si ora mentionate in procesul verbal de contraventie petentul nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajati in traversarea strazii prin loc special amenajat si semnalizat in acest sens. In consecinta, instanta apreciaza ca temeinic si legal procesul verbal de contraventie cu privire la fapta prev. de art. 135 lit h din HG 1391/2006.
Acesta fiind doar un fragment din toate hartiile pe care le-am primit. Mentionez ca nu am recunoscut faptul ca nu am acordat prioritate la pietoni, ci doar ca s-ar fi putut ca pietonii sa treaca, dar cel mai probabil, sa se fi angajat in traversare, la scurt timp dupa ce am trecut eu, si astfel, sa se fi creat o confuzie. Asa ca, am cerut probe video sau sa se mentioneze de ce nu s-a luat niciun martor. Nu am primit raspuns la cererea mea, in schimb, am fost acuzat pe nedrept. Ce ar trebui sa fac? Daca fac apel, ce ar trebui sa scriu acolo? As avea vreo sansa? Multumesc anticipat!