Contractul Individual de Muncă conține la salarizare, pe lângă salariul de încadrare, indemnizația lunară titlu științific de doctor și indemnizația de hrană. Am observat că în lunile în care am efectuat concediu de odihnă, a fost diminuată valoarea indemnizației de doctor. Eu știam că indemnizația de doctor este o indemnizație cu titlu permanent, de aceea sunt nedumerită. În final, am două întrebări:
1. Indemnizația de doctor are titlu permanent conform legii?
2. Indemnizația de doctor se acordă pe perioada concediului de odihnă?
Un angajat al unei institutii de stat poate fi concediat din motive disciplinare daca se afla in proces de contestare a sanctiunilor disciplinare anterioare?
Fondul: Trei angajati ai institutiei au sesizat Consiliului de Administratie niste probleme de natura penala savarsite de conducerea institutiei, dar la nivel intern nu s-au luat masuri, exista insa un denunt penal care este in cercetare. In urma sesizarii, conducerea institutiei a inceput atacul prin aceste cercetari disciplinare/procese de anulare a angajarii asupra angajatilor care au facut sesizarea. Procesul de anulare a angajarii a fost castigat de angajatul care a fost dat in judecata. Un alt angajat a parasit institutia prin demisie.
Decizii:
Prima decizie de sanctiune (pentru toti cei trei angajati) - avertisment, din iulie 2020, este contestata, iar procesul este pe rol la tribunal.
A doua decizie de sanctiune (angajatul concediat) - reducerea salariului de baza cu 10% timp de 1 luna, din septembrie 2020, este depusa contestatia, procesul nu a inceput.
A treia decizie de sanctiune (angajatul concediat) - reducerea salariului de baza cu 10% timp de 3 luni, din mai 2021, este depusa contestatia, procesul nu a inceput.
A patra decizie de sanctiune (angajatul concediat) - desfacerea discilinara a CIM, din iunie 2021.
Captura/ile de ecran a e-mailului unei instituții de stat, folosită că probă a unor fapte într-o ședință de consiliu de administrație este infracțiune? Captura/ile nu sunt folosite decât intern în acel consiliu de administrație.
Asigurat sau nu la o întrerupere a CIM de peste 1 lună?
Situația concretă:
- CIM-ul anterior s-a încheiat la data de 05.10.2020;
- Spitalizare în perioada 15-31.10.2020;
- Următorul CIM va fi semnat la data de 16.11.2020.
Va plăti pentru spitalizare sau nu? La ieșirea din spital nu i-a fost prezentată nici o factură/decont.
Statutul la verificare asigurat este: asigurat.
În data de 10 august 2020 am trimis prin email (eram în concediu de odihnă) o solicitare pentru eliberarea adeverinței pentru medicul de familie. Neprimind nici un răspuns am revenit cu aceeași solicitare, tot prin email și în zilele următoare, 11 și 12 august 2020, specificând clar la ultimul email că dacă nu îmi eliberează adeverința am să mă adresez ITM-ului. Tot nu am primit-o, așa că m-am adresat ITM-ului printr-o petiție în data de 13 august 2020. În data de 17.08.2020 am revenit la servici, dar am fost trimisă de la prima oră în delegație, astfel că abia în 18.08.2020 am cerut verbal dnei director adeverința. A spus că e făcută, și mi-a prezentat o adeverință datată în 10.08.2020. I-am răspuns că o primesc cu condiția să se menționeze data la care mi-a înmânat-o. A făcut scandal, spunând că toată ziua îi cer adeverințe, că nu este obligată să îmi tot elibereze adeverințe sau să le trimită pe email. Mi-a solicitat o nouă cerere scrisă, pe care i-am înmânat-o, moment în care mi-a transmis că o va înregistra mâine 19.08.2020, și îmi va da răspuns, pentru că nu e normal să am nevoie de atâtea adeverințe. Eu sunt diagnosticată cu astm bronșic din 2017, boală care deși nu mă împiedică să-mi desfășor activitatea, în anumite perioade mi-o restricționează. Acestea se întâmplă pe fondul unui conflict intern pe care îl am cu conducerea unității, inclusiv un proces penal în care unitatea este pârât. Tensiunile interne mi-au provocat în ultimele luni câteva crize de astm care au necesitat repaus (concediu medical). Astfel, în 2020 am avut nevoie de 5 adeverințe pentru 6 concedii medicale (ianuarie-1, februarie-1, mai-1, iunie-1, iulie-2), însumând 25 de zile calendaristice. Toate aceste adeverințe mi-au fost transmise până acum prin email, niciodată nu am primit adeverința în mână. Poate refuza eliberarea adeverinței, în condițiile în care în ultimele 3 luni consecutive am solicitat aceste adeverințe?
În urmă cu câteva luni, la o verificare a dosarului meu de personal, am constatat că CIM-ul meu și Fișa postului sunt semnate, deși eu nu le-am semnat. Nici nu am primit vreodată un exemplar al CIM-ului sau al altor documente de personal, cum spune legislația. Când am sesizat această situație conducerii, au început conflictele, conducerea încercând prin tot felul de intimidări să mă determine să recunosc că eu l-am semnat. Aș dori să știu care este procedura pentru a obține o expertiză grafică a semnăturilor din documentele de personal, comparată cu a mea personală.
Legea 153/2017
art.10
....
(4) Tranșele de vechime în muncă în funcție de care se acordă cele 5 gradații, precum și cotele procentuale corespunzătoare acestora, calculate la salariul de bază avut la data îndeplinirii condițiilor de trecere în gradație și incluse în acesta, sunt următoarele:
...
(7) Pentru acordarea gradației corespunzătoare tranșei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
...
In speta, gradatia se acorda in functie de vechimea in munca.
Domeniul în care lucrez: Cercetare științifică într-o unitate de cercetare subordonată Academiei de Științe Agricole și Silvice.
Vechimea mea completă este 13 ani, 4 luni, 11 zile.
Vechimea mea în domeniul de cercetare este de 5 ani, 7 luni, 9 zile.
La ce gradație trebuie sa imi calculez salariul? Nu gasesc nici un act normativ care să explice clar acest lucru.
Funcția pe care eu o ocup este condiționată de nivelul de vechime în domeniu, condiție pe care o îndeplinesc, însă nu știu dacă și gradația, respectiv calculul salariului, sunt condiționate de vechimea în domeniu.
Bună ziua! Am o neclaritate în privința cuantumului sporului de doctor. Din ce am citit eu, potrivit Legii 153/2017, sporul de doctor este în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, acesta fiind începând din ianuarie 2019 de 2080 lei, rezultand ca valoarea sporului de doctor este 1040 lei impozabili. Astazi însă am aflat că s-a primit decizie de la A.S.A.S. cu cuantumul sporului de doctor de 950 lei impozabili, cât era în anul 2018.