avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Activitate George1905

Activitate George1905

Buna.
Sunt co-proprietar cu inca o persoana pe conducta de gaz din scara blocului.
In anul 2003 cand am facut sedinta cu toti locatarii blocului pentru a contribuii la aceasta instalatie noua in bloc, toata lumea a refuzat. Toate costurile le-am suportat impreuna cu celalalt vecin, in jur de 2300 euro ( bloc cu 4 etaje, dar instalatia cu conducta principala s-a facut doar pana la etajul 3 unde locuim).

Dupa noi ( cei 2 ) s-au mai racordat la conducta de gaz inca 6 vecini care au achitat fiecare in parte suma de 300 euro pentru a le da acceptul sa foloseasca conducta noastra. ( cei 300 euro i-am impartit la 2 de fiecare data), ei semnand ca nu au nici o pretentie mai departe, nedevenind si ei co-proprietari.

Noi doi proprietarii conductei, am hotarat ca atunci cand ne recuperam toti banii, restul banilor ce ii vom primii de la viitorii vecini sa-i impartim si la restul care au contribuit, ca la final suma de 2300euro sa fie impartita la toata lumea in mod egal.

Acum vecinul de la etajul 4 a venit sa-i semnam un tabel in care sa ne dam acordul sa se racordeze si el de conducta noastra, el refuzand sa achite suma de 300 euro, nu a dorit sa ajungem la o intelegere, amenintandu-ne direct ca ne da in judecata si ca el nu plateste nimic.

Vecinul cu problema se pare ca a facut niste demersuri impotriva noastra, am primit un mandat postal ca am de ridicat ceva de la posta, ori o citatie, invitatie la mediere, nu stiu exact ce anume ca nu este specificat.
La ce sa ma astept? (am verificat online si nu apare nici o actiune in instanta impotriva noastra, pe vre-un nume).

Noi nu dorim sa ne dam acordul si sa semnam pentru racordare si prelungirea conductei pana vecinul nu isi plateste contributia la fel ca si restul la aceasta conducta de gaz.

Ce avem de facut daca ne da in judecata?

Tin sa mentionez ca nu mai detinem factura din care sa rezulte cei 2300 euro.
Se poate afla care erau costurile prin anul 2003?

Sau in instanta daca se ajunge acolo dupa ce costuri se decide cota parte la fiecare locatar pt conducta de gaz?

Cum imi recomandati sa procedez?

Totusi am investit niste bani in anul 2003 care aveau o alta valoare fata de acuma.
Nu dorim sa ne imbogatim, dar nici sa ne batem joc de banii munciti de noi.

Astept niste pareri ce ar trebuii sa facem in situatia aceasta.

Va multumesc anticipat.
Astazi indreptandu-ma spre statia de tramvai, la trecerea de pietoni datorita faptului ca afara ploua, s-a strans o cantitate mare de apa in fata trecerii de pietoni dar si pe trotuar, iar eu am incercat sa merg pe marginea trotuarului pentru a putea trece strada spre statia de tramvai. Mi-a alunecat piciorul drept si am calcat in canalizarea (un fel de sant, care normal avea un grilaj de scurgere, dar probabil a fost furat...) de pe marginea drumului. Nu l-am vazut deoarece era plin de apa si nu se putea aproxima cat de multa apa este pe drum avand in vedere ca trecea de bordura si era pana pe trotuar... In timp ce am calcat in acel sant de scurgere m-am dezechilibrat si am cazut cu genunchiul stang exact in bordura de pe marginea drumului, iar cu partea dreapta a corpului in balta, pe burta. M-am ridicat cu ajutorul unui trecator si am mers inapoi acasa la 2 blocuri distanta ca sa ma schimb deoarece eram ud tot si cu noroi pe pantofi, apoi am luat un taxi-u si m-am indreptat direct la urgente pentru a vedea daca nu mi-am rupt piciorul. la radiografie nu a iesit ca este rupt, iar medicul a specificat ca este o contuzie la genunchiul stang cu echimoza (inca un termen medicinal care nu-l inteleg in scrisul medicului), cu repaus articular 3-4zile. mi-a mai dat niste calmante deoarece ma doare foarte tare piciorul si un gel.

Zona unde am patit eu este un pericol public si se afla exact la trecere de pietoni.
Observ ca nu se pot atasa poze, ca puneam sa vedeti despre ce este vorba mai exact.

Vreau sa inaintez o actiune civila pentru daune moralem dar si pentru rezolvarea problemelor din zona aceea cu acele scurgeri...
Va rog frumos sa ma ajutati cu niste sfaturi. Care este procedura?
Detin poze cu locul accidentului, poze cu genunchiul.
Necesita sa merg si la medicul legist pentru a confirma ceea ce am patit?
Am nevoie de avocat? Daca este nevoie de avocat sa ma reprezinte, ma pot intelege cu el sa-si ceara onorariul in instanta? sau procent din dauna morala?
Catre cine se adreseaza actiunea civila? Consiliul Judetean?

Astept un raspuns din partea dumneavoastra, daca imi puteti explica procedura ce ar trebui sa fac in continuare. Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Drepturi dupa abandon tata
nu e nicio frustrare ca nu mi-a cumparat o masina. in momentul de fata am tot ce imi doresc. nu am stat cu mana intinsa sa astept doar sa primesc, am lucrat si zile dar si nopti, chiar si munca de jos. am fost inteles gresit. sa fii crescut tot cu promisiuni si minciuni si acuma sa ti se dea cu piciorul in fund nu cred ca e corect. si il privesc ca pe un tata. nu e frumos ca eu fiul lui nici macar sa stiu cu ce se mai ocupa in prezent sau sa ii cer un sfat. nu banii sunt problema mea ci relatie dintre tata si fiu. da e normal ca voi lupta pentru apartamentul in care am crescut. probabil nici nu se pune problema sa aibe vreo pretentie si-mi va ceda... nu e corect ca procedeaza asa. ca nu mai am parintii impreuna, asta e, dar vreau si eu sa am un tata pe care sa il pot suna oricand doresc si sa-mi raspunda.
vad ca nu am fost inteles ce am intrebat eu si sunt acuzat ca plang dupa niste bani sau avere. cu toate ca nu am acum un serviciu am multe usi deschise... problema mea este ca nu sunt impacat sufleteste cu aceasta problema prin faptul ca tatal meu e bine merci pe undeva si eu nu pot depasii situatia si inca il astept ...
Răspuns la discuția Drepturi dupa abandon tata
din pacate nimeni nu s-a gandit ca se va ajunge asa. totusi e a trait in paralel cu 2 familii, nu este ilegal treaba asta? nu doresc rau nimanui, totusi e tatal meu. el m-a mintit mereu ca v-om face afaceri impreuna, dar nicio promisiune facut nu s-a finalizat pozitiv. prin simplul fapt ca eu il caut si el nu-mi raspunde ce rezulta asta? as dorii totusi niste explicatii.
as dorii si eu sa-mi cunosc aceea sora, nu are ea nicio vina. totusi de la 17 ani pana la 26 de ani sunt 9 ani,
avand in vedere ca el detinea autoturism de 40.000-50.000euro si ceasuri de 5000-12000euro bucata, si eu primeam asa cate 100-300 euro maxim la cateva luni, aia nu inseamna absolut nimic, poate m-am bucurat pe moment, dar cam atat.
acum am 27 de ani, studii superioare terminate. dar momentan fara loc de munca. nu era de datoria lui oare avand afaceri prin europa, ca tata sa ma implice si pe mine in activitatea lui? sunt foarte dezamagit de situatia in care sunt. da intradevar am noroc ca nu sunt intro situatie mai proasta ca in alte familii, dar tatal meu oare doarme bine noptiile? ca eu nu.
am dorit sa apelez la dumneavoastra deoarece m-am gandit ca se poate ceva pe cale legala in legatura cu apartamentul parintilor mei, mentionez ca nu doresc niciun rau nimanui, dar acest apartament mi se cuvine mie, doar eu stiu cat am suferit din cauza ca nu am avut o familie unita, si mai ales ca tatal meu era bine merci prin europa si noua ne spunea ca era ocupat cu serviciul, totusi munca lui a facuto pentru noi de la asta s-a pornit sa avem un viitor mai bun, iar el a mers pe o alta cale fara noi, eu si mama mea. da fiecare are dreptul sa faca ce doreste cu viata lui, dar nu e corect fata de sotie si fiu.
nu ma gandesc eu la averi, vroiam doar sa stiu totusi ce proprietati detine si care este situatia actuala a lui.
si totusi vreau sa stiu ce drepturi am eu ca fiu, avand in vedere ca el practi de cativa ani m-a abandonat, el de cand a plecat de cand aveam 8 ani, el de fiecare data cand venea acasa nu statea mai mult de 2 zile acasa, iar dupa cum v-am spus pe la 15-16 ani deja venea doar asa pana acasa statea cateva ore si pleca, iar de 4 ani nu l-am mai vazut.
sunt asa "in aer" ,nu stiu ce sa fac. el de 8 ani cam asa practic a parasit locuinta. de atunci am renovat tot apartamentul si chiar nu vreau ca sa vina si sa aiba pretentii dupa ce mi-a distrus toata viata cu minciunile lui.
cealalta femeie nu avea cum sa fie sotia lui, mama mea a facut desfacere de casatorie doar de 3 ani iar el cum nu a mai dat un semn nu avea de unde sa stie, a primit sentinta la domiciliul meu, probabil traieste doar in concubinaj cu respectiva, oricum nu inteleg ea nu o fii dorit sa se casatoreasca cu el, ce i-o fi spus, stie de noi cei din romania. nu stiu nimic de situatia lor.
va multumesc pentru raspunsuri,
astept in continuare alte pareri daca mai aveti sau vreun sfat.
buna.
va voi povestii pe scurt povestea mea.

de la varsta de 8 ani, tatal meu a plecat in alta tara pentru a lucra. a avut un post de director intro fabrica, salar mare ( anul 1996, in jur de 1000dm ). el a provenit dintro familie saraca care nu i-a oferit nimic. la inceput venea lunar acasa. am trait o viata luxoasa, dar cu sacrificiul ca tatal meu era plecat tot timpul. cand am inceput sa mergem in concedii in afara tarii, el cauta mereu scuze ca este foarte ocupat cu serviciul, odata ce au inaintat anii eu deja avand 14-15 ani tatal meu a inceput sa vina lunar sau la 2 luni, dar era mai rece, au inceput si certuri intre parintii mei, intrebari de ce nu ne duce la el sa locuim impreuna mama mea il banuia ca are o alta relatie si un copil... iar treptat treptat parintii mei s-au indepartat unul de celalalt. relatia mea cu tatal meu era foarte buna, ma suna zilnic si de cateva ori pe zi, imi dadea bani de buzunar cand venea in tara, pe langa ce ii lasa mamei mele pentru cheltuielile zilnice. imi facea mereu promisiuni ca la 18 ani imi va cumpara masina, si ca vom realiza multe impreuna cand voi creste. ( el schimba odata la 1-2 ani masina, tot timpul noua, doar marca ford si bmw noi platite cu banii cash nu leasing ). la majoratul meu nu a venit acasa, fiind in mai, el a venit abia in decembrie acasa, unde mi-a adus un cadou un ceas omega, cu tot cu bon 2700E, probabil in loc de masina. pana la 23 de ani apoi a mai venit tot mai rar odata la cateva luni, venea pana acasa ma lua cu masina si ieseam umpic prin oras sau mergeam pana la bunici, parintii lui in vizita si cam atata era vizita si pleca inapoi in tara unde se "stabilise" , tin sa mentionez ca de la vreo 17 ani el nu ne-a mai dat bani lunar pentru intretinere, doar asa cand venea acasa imi arunca cativa bani pt cheltuieli, adica 100-200E. asta odata la 2-3 luni.
eu la un moment dat de-a lungul anilor am aflat de el detalii defapt care e situatia lui ( de prin 1998 el deja era cu o femeie in tara respectiva si traia in paralel si cu mama mea si cu respectiva, iar noua ne spunea ca munceste din greu pt noi, iar din 2000 sau 2001 are o fiica, pe care am gasito pe facebook, unde am vazut poze cu ei impreuna...) e posibil ca e sa stie de mine sau nu. nu stiu.
tatal meu de fiecare data cand a mai venit sa ma vada spunea ca e foarte ocupat dar va face cumva sa fie bine sa merg sa il vizitez, bine-nteles minciuni, iar eu nu i-am zis nimic niciodata doar l-am aprobat. din anul 2011 tatal meu nu m-a mai vizitat, pana acum am reusit sa vorbesc cu el de 5 ori maxim la telefon, i-am trimis multe mesaje dar nu mi-a raspuns, doar o singura data m-a mai sunat de pe un alt numar de telefon si mi-a zis ca vorbim pe nr acela. in 2012 mi-a trimis prin western union suma de 250E, atat doar pana in momentul de fata.
in anul 2010 mama mea a facut desfacere de casatorie si a revenit la numele de fata, din motive ca el ne-a parasit. ea acuma sta in concubinaj cu altcineva de unde a reiesit un copil care acum are 4 ani. ma inteleg bine cu ei, momentan ei locuiesc cu mine in apartamentul parintilor mei ( apartament care este proprietate comuna mama si tatal meu ).

sper ca ati inteles din ce v-am povestit situatia mea.
nu l-am sunat pe tatal meu, doar i-am trimis sms-uri, dar nu-mi raspunde.

vreau sa ma ajutati va rog frumos sa-mi spuneti.
1. ce se intampla cu acest apartament? ce drepturi mai are asupra apartamentului, din moment ce el nu a mai calcat in el de vreo 9 ani.
2. daca vine la un moment dat si doreste el sa faca partaj ( mama nu a cerut partaj la desfacerea casatoriei, iar decizia a venit la domiciliul unde locuiesc eu, deci el stie sau nu stie, oricum nu il intereseaza din cate observ) din moment ce e co-proprietar ma gandesc ca poate, dar nu exista nici o clauza care sa-i interzica acest lucru? nu vreau sincer sa ma trezesc in strada dupa atatia ani de suferinta. din toate minciunile astea ce mi le-a aruncat in 20 de ani de cand a plecat, macar apartamentul sa-mi ramana mie, mama mea este de acord ca la un moment dat cand ea isi face o casa cu concubinul ei sa-mi cedeze partea ei.
3. nu stiu unde lucreaza tatal meu, sau ce face in momentul de fata, cum as putea afla? el este stabilit in ungaria, are dubla cetatenie, sau poate a renuntat la cea romana nu stiu sincer.
4. avand in vedere ca el are o fiica de 14-15 ani si in timp ce era casatorit cu mama mea era defapt locuia in alta tara cu o alta femeie, ce inseamna asta ? din punct de vedere juridic a fost legal ce a facut el?
5. ce drepturi am eu ca fiu? am 27 de ani acum, iar el de 10 ani inafara ca mi-a dat bani sa-mi platesc facultatea si cate 100-200euro odata la 2-3 luni nu a mai facut pentru mine.
6. am gasit pe facebook femeia cu care traieste, spre norocul meu respectiva are poza cu el si ea in poza de profil. am vazut ca are domiciliul in germania, munchen, iar sora mea vitrega stiu ca este la scoala in ungaria, nu prea inteleg ce este acolo. l-am cautat pe internet pe tatal meu dar nu am gasit nimic.
7. cum pot afla ce proprietati detine sau situatia lui financiara?
8. dupa toata povestea asta cum stau din punct de vedere juridic? ce pot face? vreau sa raman cu apartamentul in care am crescut, si imi vreau drepturile de la tatal meu. eu de multe ori nu am avut bani sa-mi cumpar o haina, dar am gasit poze cu el si sora mea vitrega ca in fiecare an merg in concediu prin diferite tari... nu mi se pare corect asta...
9. consider ca m-a abandonat, faptul ca a venit "acasa" adica pana in fata blocului si statea cu mine 2-3 ore, asta odata la 2-3-4luni nu arata ca m-a respectat ca si fiu, iar de 4 ani nu da un telefon sau un amarat de sms. sunt foarte dezamagit. am avut de-a lungul anilor doar de suferit din cauza asta.

va multumesc celor care ati citit problema mea si va rog sa ma sfatuiti ce este de facut din punct de vedere legal si ce drepturi am, nu sunt minor, stiu ca am 27 de ani, dar ma gandesc ca am de primit niste explicatii din partea lui.
Buna.
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Va scriu in numele unei familii indurerate...
Tatal prietenei mele a decedat in urma accident rutier. era sofer de basculanta, circula reculamentar 40km/h, iar din sens opus in curba a venit un autotren cu viteza in jur de 100km/h si avand in vedere ca ploua afara nu a putut controla autotrenul si a intrat in balans iar cu remorca din spate a lovit basculanta frontal iar de aici a urmat decesul unei persoane ( tatal prietenei mele ). Persoana vinovata este cetatean strain (bulgar, asigurare bulgaria), Persoana decedata, cetatean roman, asigurare romania.

Sotia decedatului - casnica, 50 de ani.
Baiatul 26 de ani, cu handicap mental grad 2, primeste pensie de handicap.
Fiica 25 de ani, momentan nu lucreaza.
Tatal era singura sursa de venit in momentul de fata. ( 52 de ani )

Va rog frumos daca imi puteti spune ce etape trebuiesc parcurse in acest caz.
Mai jos am enumerat cateva intrebari...

1.cheltuielile de inmormantare le-au achitat din economiile lor. ( de unde isi deduc cheltuielile de inmormantare? persoana decedata era angataja cu contributiile la stat platite la zi. daca le primeste de la angajator ii afecteaza cumva procesul civil de despagubire sau ar fii mai bine ca si aceste cheltuieli sa le ceara in instanta? )
2. sotia decedatului poate beneficia de vreo indemnizatie lunara de la casa de pensii?
3. fiul cu handicap mai poate beneficia de ceva? dar fiica?
4. ce etape trebuiesc parcuse pentru a incepe procesul civil?
5. ce trebuie stiut inainte de a apela la un avocat?
6. din cate am inteles onorariul unui avocat se cere din suma castigata (10-20%), sau avocatul isi poate cere in instanta separat onorariul direct de la asigurari? cum e mai bine pentru prietena mea sa se inteleaga cu avocatul? dar cheltuielile de judecata?
7. din ce parti se pot cere daunele? asigurarea bulgarului? asigurarea angajatorului decedatului?
8. ce suma puteti estima ca s-ar putea primii de la asigurari? avand in vedere ca sotia e casnica cu probleme de sanatate, fiu cu handicap, fiica e intro stare foarte proasta, cu siguranta vor avea nevoie de niste sedinte la psiholog pentru ca e foarte greu pentru ei. vreau sa stiu pentru a nu fii pacaliti de avocat ca ii promite ceva si sa nu fie asa...
9. ce se intampla cu cetateanul strain care a produs accidentul? ce pedeapsa va primii? vreau sa adaug ca in cabina cu el mai era o persoana ( totusi acea persoana nu putea sa ii spuna sa incetineasca in curba? e cumva si acea persoana vinovata va raspunde si ea? ) va fi arestat sau in libertate? cum se procedeaza cu cetatenii straini?
10. cum va decurge procesul? daca este cetatean strain...
11. accidentul s-a produs acum 1 saptamana. din cate am inteles va incepe un proces penal, cat va dura acest proces penal? doar dupa ce s-a terminat procesul penal prietena mea se poate constitui parte civila in proces? cand e procesul penal are nevoie sa participe cu un avocat? care este procedura?
12. Angajatorul decedatului a tot incercat sa contacteze membrii familiei, a si trimis un avocat, credeti ca are vreun interes negativ? bine-nteles ca basculanta lui e dauna totala, cabina a fost taiata bucati de echipa de descarcerare...

Daca am omis ceva va rog sa imi spuneti ce mai este de facut. Astept sa ma indrumati pentru a putea la randul meu sa o indrum pe prietena mea, deoarece nu are cine sa ii dea un sfat. Au ramas fara sustinere, doar ei stiu ce este acum in sufletul lor.

Imi cer scuze daca nu am pus cazul in rubrica care trebuia.
Va multumesc frumos anticipat.


Va multumesc pentru raspuns.
Nu am mai săvârşit nicio infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării executării pedepsei.
Consilierul din cadrul serviciului de probatiune care se ocupa de mine e multumit de mine, adica daca la inceput ne intalneam odata la 1 luna, acum trebuie sa ma prezint odata la 4 luni. De fiecare data ii duc copii dupa chitantele cum ca lunar depun o anumita suma pentru a scadea din obligatiile civile. ( sume cuprinse intre 50-100lei lunar). Deci dau dovada de buna credinta. Nu ma abat de la nimic, doar ca nu dispun de o suma foarte mare lunar ca sa pot depune mai multi bani. deja de 3 ani lunar am depus diferite sume de bani. Referitor la obligatiile civile, s-a stabilit ca trebuie sa platesc in solidar cu autorul, autor de negasit nici acum. Partea vatamanata nu s-a indreptat impotriva mea in legatura cu obligatiile civile, deci ramane la varianta in solidar, dar se pare ca doar eu am platit pana acum...
Aici nu inteleg si daca dovedesc ca am fost de buna credinta si am platit lunar diferite sume de bani, daca instanta considera ca nu trebuie sa ma reabilitez, imi poate revoca suspedarea conditionata a executarii pedepsei? Totul depinde de instanta cum are ea chef in momentul acela? Parintii mei sunt despartiti. Tatal meu de 3 ani nu mai vorbeste cu mine din aceasta cauza si nu ma mai sustine financiar. Mama e casnica cu copil de 4 ani. Locuiesc cu mama si concubinul ei. El e singurul suport financiar. Eu pana anul trecut am fost student. Iar cu cazier nu prea am avut sanse de angajare. dar chiar daca nu am putut lucra tot am depus o anumita suma de bani lunar in contul partii vatamate si am pastrat chitantele binenteles... Deci cum pot dovedi ca nu am avut putinta sa platesc mai mult?
Ce trebuie sa fac?
Daca ma puteti ajuta va rog frumos cu niste sfaturi din cate v-am povestit mai sus.
Infracțiunea săvârșită: complicitate la infracțiunea de furt calificat, prev. și ped. de art. 26 Cod Penal raportat la art. 208 alin. 1, art 209 alin. 1 lit. i Cod Penal. Sancțiunea aplicată persoanei condamnate: 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani. Perioada supravegherii: 18.10.2010 - 17.10.2016 Data primei intrevederi de supraveghere: 02.11.2010

S-a dispus că atât autorul cât si complicele (EU) să plătească in solidar obligațiile civile și anume suma de 34.000 lei cu titlu de daune materiale către partea vătămată.

Autorul furtului: în baza art. 208 alin. 1, lit. i Cod Penal, condamnă inculpatul la 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. ( nu s-a prezentat niciodată pe parcursul procesului, acum dat în urmărire generală, nu a fost găsit nici până în ziua de astăzi ).

Eu complicele, m-am prezentat de fiecare dată la sedințele impuse de consilierul de probațiune, am început să plătesc eșalonat în fiecare lună obligațiile civile, în limita posibilităților. Absolvent facultate + master, iar acum în căutarea unui loc de muncă. Momentan susținut financiar de familie. Provin din familie bună cu o situație financiară medie, trai decent.

Întrebarea mea pentru dumneavoastră:

In legătură cu reabilitarea, am înțeles că se va putea face doar pe cale judecătorească, doar că trebuie să-mi achit înainte cu 3 luni obligațiile civile în totalitate. Nu înteleg, nu mă pot reabilita dacă plătesc doar o parte din aceea sumă de 34.000 lei? Având în vedere că în sentință e mentionat ca trebuie să plătesc în solidar cu Autorul. Până acum am dat dovadă de bună credință, am plătit în fiecare lună o anumită sumă, am toate chitanțele cum am depus banii in contul părții vătămate. În cazul acesta ce pot face? (Știu că partea vătămată poate cere daunele materiale de la cine doresc ei, dar nu se poate face nimic? Eventual individualizarea obligațiilor civile, să știu că am atâta de plătit, sau în cazul acesta de acuma cum e în solidar, normal ar trebui 50-50 să plătim).
Ma pot reabilita daca nu am platit toata suma? de exemplu din 34.000ron ajung pana la aceea data sa platesc doar 15.000ron. De ce anume depinde reabilitarea? De referatul final care il face consilierul? Daca consilierul este multumit de mine si totul e ok. Ma pot reabilita?

Aștept un răspuns din partea dumneavoastră dacă mă puteți sfătuii ce aș putea să fac. Vă mulțumesc frumos.

Bună, aș dorii câteva păreri/sfaturi dacă mă puteți ajuta în legătură cu condamnarea mea și noul Cod Penal intrat in vigoare.

Infracțiunea săvârșită: complicitate la infracțiunea de furt calificat, prev. și ped. de art. 26 Cod Penal raportat la art. 208 alin. 1, art 209 alin. 1 lit. i Cod Penal. Sancțiunea aplicată persoanei condamnate: 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani. Perioada supravegherii: 18.10.2010 - 17.10.2016 Data primei intrevederi de supraveghere: 02.11.2010

S-a dispus că atât autorul cât si complicele (EU) să plătească in solidar obligațiile civile și anume suma de 34.000 lei cu titlu de daune materiale către partea vătămată.

Autorul furtului: în baza art. 208 alin. 1, lit. i Cod Penal, condamnă inculpatul la 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. ( nu s-a prezentat niciodată pe parcursul procesului, acum dat în urmărire generală, nu a fost găsit nici până în ziua de astăzi ).

Eu complicele, m-am prezentat de fiecare dată la sedințele impuse de consilierul de probațiune, am început să plătesc eșalonat în fiecare lună obligațiile civile, în limita posibilităților. Absolvent facultate + master, iar acum în căutarea unui loc de muncă. Momentan susținut financiar de familie. Provin din familie bună cu o situație financiară medie, trai decent.

Întrebarea mea pentru dumneavoastră:

Având în vedere că a intrat în vigoare noul Cod Penal, se poate modifica ceva la condamnarea mea? Vreo lege mai favorabilă, care mi-ar putea micșora perioada de condamnare? Deja am ispășit 3 ani și 3 luni din 4 ani, iar perioada de reabilitare am înțeles ca minimul este de 2 ani, deci acolo nu cred că se poate schimba nimic.

Aș aprecia foarte mult dacă m-ați putea sfătuii ce aș putea face, deoarece consider că am ispășit destul din pedeapsa. Având în vedere că provin dintr-o familie bună, am dat dovadă de bună conduită atât în înainte cât și ulterior comiterii faptei, cred că aș merita scăderea pedepsei.

Iar în legătură cu reabilitarea, am înțeles că se va putea face doar pe cale judecătorească, doar că trebuie să-mi achit înainte cu 3 luni obligațiile civile în totalitate. Nu înteleg, nu mă pot reabilita dacă plătesc doar o parte din aceea sumă de 34.000 lei? Având în vedere că în sentință e mentionat ca trebuie să plătesc în solidar cu Autorul. Până acum am dat dovadă de bună credință, am plătit în fiecare lună o anumită sumă, am toate chitanțele cum am depus banii in contul părții vătămate. În cazul acesta ce pot face? (Știu că partea vătămată poate cere daunele materiale de la cine doresc ei, dar nu se poate face nimic? Eventual individualizarea obligațiilor civile, să știu că am atâta de plătit, sau în cazul acesta de acuma cum e în solidar, normal ar trebui 50-50 să plătim)

Aștept un răspuns din partea dumneavoastră dacă mă puteți sfătuii ce aș putea să fac. Vă mulțumesc frumos.