referitor la competenta teritoriala, raspunsul este afirmativ intrucat, in cazul popririi este competent executorul de la domiciliul debitorului sau de la sediul tertului poprit.
In principiu, un angajament de plata fara sa fie incheiat in fata notarului, pentru a fi pus in executare, trebuie transformat in titlu executoriu prin procedura ordonantei de plata.
Asa este. Dumneavoastra ca sa va stingeti obligatia de plata privind sulta, trebuie sa o platiti in integralitate. Cheltuielile de judecata se vor recupera fie prin plata benevola a fratelui dvs., fie prin recuperarea silita.
Raspunsul la prima intrebare este da. Se pot face retineri, pensiile nefiind exceptate de la urmarirea silita.
Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
In practica, se poate cere executarea silita si peste termenul de 3 ani de la data cand hotararea a ramas definitiva deoarece prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
In plus, trebuie sa avem in vedere si prevederile legale cu privire la suspendarea si intreruperea prescriptiei.
Articolul 712 NCPC
(1) Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.
Varianta cea mai sigura este sa cereti parerea unui specialist in domeniu.
Se va aplica principiul restabilirii situatiei anterioare adica, veti inapoia sulta+cheltuielile de executare la care se vor adauga eventuale cheltuieli de judecata+alte cheltuieli de executare daca veti fi executat silit
Depinde de intelegere.
Articolul 703 NCPC
Cazuri de încetare a executării
(1) Executarea silită încetează dacă:
1. s-a realizat integral obligaţia prevăzută în titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum şi alte sume datorate potrivit legii;
2. nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri;
3. creditorul a renunţat la executare;
4. a fost desfiinţat titlul executoriu;
5. a fost anulată executarea.
Daca banca face cerere pt. incetarea executarii, banca va plati si cheltuielile. In caz contrar, dvs.
1) cerere de executare -se poate completa si la sediul biroului executorului
2) copie act de identitate sau cel putin sa aveti asupra dvs. actul de identitate
3) dacă depuneti in numele altei persoane, va trebuie procură
4) titlul executoriu in copie legalizata
5) daca este cazul- dovezi privind cheltuielile făcute în scopul executării: dactilografiere, xerocopiere, deplasare, solicitare informaţii, consultare avocat, executor, etc. (în lipsa dovezilor cheltuielile nu vor fi avute în vedere);
6) copii legalizate ale rapoartelor de expertiza (dacă există);
7) orice alte acte despre care se apreciază ca ar fi necesare soluţionării dosarului;
In situatia in care nu aveti copie legalizata dupa hotarare, biroul nu este obligat insa, va poate oferi suport pentru a face demersurile necesare in vederea obtinerii unui exemplar, asemenea si pentru achitarea taxei de timbru de 20 de lei ce trebuie platita la primaria de la domiciliul dvs.
Aceasta procedura se numeste "Oferta reala de plata" si se pune in aplicare printr-un executor judecatoresc din circumscripţia curţii de apel în care se află domiciliul fratelui dumneavoastra.
Procedura o gasim in dispozitiile articolelor 1006-1013 NCPC republicat.
Prin intermediul acestei proceduri veti fi liberat de obligatia de plata si in baza documentelor emise de executor veti putea cere radierea din cartea funciară sau din alte registre publice a drepturilor de ipotecă constituite în vederea garantării creanţei stinse.
Apeland la aceasta procedura, veti fi acoperit si daca fratele dvs. va cere recuperarea silita a sumelor despre care faceti vorbire.