avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Activitate cozma_mirela

Activitate cozma_mirela

"public" - nu pot edita titlul :)

Buna ziua,

Peste cateva zile am un proces pe civil, ,litigii de munca, prima infatisare pe fond.
Crezusem ca ma descurc singura, dar aparand mai multe probleme in ultima clipa, m-am decis sa formulez o cerere de asistenta judiciara gratuita, fiindca nu-mi permit un avocat.

De pe portal.just am downloandat un model.
In model apare asa:
"ajutorul public judiciar prevăzut de O.U.G. nr.51/2008, în sumă de ... lei, pentru asistenta prin avocat".

Nedumeririle mele:
1 - Nu stiu ce suma as putea complecta acolo
2 - Citisem ca pot sa-mi aleg singura avocatul, "printr-un avocat numit sau ales" - cum il aleg?
3 - Maine, 2 mai nu se lucreaza la tribunal, iar luni am procesul - pot sa cer direct in fata instantei un avocat?

Multumesc pentru raspuns, dar nu ma satisface.

Scrie asa "Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plangerii"

Are rost sa mai definim care sunt partile dintr-un dosar/proces ?
Sunt parte sau nu?
Nu conteaza ce note de sedinta as mai fi putut depune. As putea invoca 1 milion de motive.
Conteaza textul de lege, care dupa parerea mea, este in limba romana, si care indica cuvantul "partile". Ori atata timp cat e in limba romana si e CLAR ca scrie partile, pe ce baza e interpretat dupa bunul plac al unora.
Sunt parte in dosar? DA.
Scrie ca trebuie comunicat partilor? DA.

Alte pareri?

p.s. Imi cer scuze ca nu ma multumeste raspunsul dumneavoastra, cunosc faptul ca unii interpreteaza textele de lege, dar eu o interpretez conform foneticii, gramaticii, semnelor de punctuatie, contextului, etc, a limbii romane. Scrie "partile", iar eu conform limbii romane, prin cuvantul "partile", ma includ si pe mine, ca parte, si anume, parte vatamata.

EDIT: Cineva mi-a spus ca nu are rost sa mai primesc o copie a plangerii, din moment ce chiar eu am redactat-o si am depus-o.
Sincer, are dreptate intr-o oarecare masura, dar din moment ce asa zice textul de lege, si anume ca trebuie sa primesc o copie, atunci ar trebui sa o primesc. In imensa lui intelepciune, legiuitorul o fi avut un motiv pentru care a redactat asa textul de lege, motiv care pe moment mie imi scapa.

De asemenea conform textului "stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise" posibil prin aceasta comunicare, judecatorul de camera preliminara sa aduca la cunostinta petentului ca poate depune note scrise.

E cumva ca la civil, cand primesti hartia de regulazirare, unde ti se aduce la cunostinta ca poti face cutare si cutare lucru.
Asa si aici, iti trimite o copie, iar ca nota de subsol sau incheiere, sa te anunte ceva de genul "Conform art. 341 al. 2 NCPP, puteti depune note scrise".
Simplu, nu?

Inca un EDIT:
"Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor".
"Partilor" e la plural.
Ori, avem asa:
- judecatorul insusi, care de altfel are indatorirea sa comunice partilor
- procurorul care e specificat prin "procurorului si partilor"
- mai raman partile, care fiind la plural, inseamna partea vatamata, deci petentul, si faptuitorul. Deci cel putin aceste 2 parti, in cazul in care nu-s mai multi petenti si faptuitori. Este "partilor", plural.

Deci, alte opinii?
Buna ziua!

Am formulat o plangere penala impotriva cuiva.
S-a dispus neinceperea urmaririi penale.
Am formulat plangere impotriva solutiei.
Prin rezolutie, s-a dispus din nou neinceperea urmaririi penale.

Am formulat o plangere impotriva rezolutiei procurorului de neurmarire/netrimitere in judecata (art.340 NCPP)
Desi pana acum lucurile au fost dubioase (cel putin ptr mine si cunostintele mele juridice) acum m-au bagat total in ceata! :)

Deci am depus plangerea conform art. 340 NCPP, asa cum am aratat mai sus.
Raspunsul a fost " În temeiul art. 341 alin.6 lit. a C.p.p. respinge ca nefondate plângerile formulate de petenţii ***".

Chestia care ma baga in ceata este art. 341 NCPP al. 2 "Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plangerii. Petentului i se va comunica termenul de solutionare. Persoana care a avut in cauza calitatea de inculpat poate formula cereri si ridica exceptii si cu privire la legalitatea administrarii probelor ori a efectuarii urmaririi penale."

Explic de ce.
Am formulat si depus plangerea conform art. 340 NCPP, dar conform art. 341 al. 2 NCPP nu am primit "un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plangerii".
Am primit doar un plic cu o instiintare in care scrie ca "In conformitate cu prevederile art. 341 cod procedura penala, va comunicam ca termenul de solutionare a plangerii formulate de dvs. a fost stabilit ptr data de 28 februarie 2014."
Acst plic l-am ridicat de la posta exact in data de 28, dupa ce inainte cu o zi am gasit o instiintare de la postas, cum ca am de ridicat un plic de la posta.

Pe plic pot observa stampila cu data depunerii la posta, si anume data de 25, iar pe partea cealalta este stampila cu data de 27, data la care plicul a ajuns la posta, iar eu am ridicat plicul in 28.

- Trebuia respectat art. 341 al. 2 NCPP ?
- In cazul in care ar fi trebuit respectat art. 341 al. 2 NCPP, cum as fi putut depune note scrise, avand in vedere ca am ridicat plicul de la posta in data de 28 ora 17:45, ora la care banuiesc ca deja s-a "judecat" plangerea in camera preliminara?
- Daca trebuia respectat art. 341 al. 2 NCPP, ce mai pot sa fac acum?
Răspuns la discuția Decizia se trimite acasa sau nu?
Gabriela Pintea a scris:

Deciziile pronunţate în recurs nu se comunică părţilor. Se comunică doar hotărârile care pot fi atacate cu apel sau cu recurs (art. 266, alin. 3 Cod procedură civilă). Or, o hotărâre pronunţată în recurs nu mai poate fi atacată cu apel sau cu recurs.

A existat o prevedere legală, în vigoare o scurtă perioadă de timp (în 2009 şi în 2010, dacă nu mă înşel), potrivit căreia deciziile pronunţate în recurs se comunicau părţilor. Chiar şi cu această prevedere, în Bucureşti, de exemplu, foarte puţine instanţe au comunicat deciziile. Probabil că v-aţi judecat în recurs chiar în acea perioadă.


Probabil ca a fost ceva de genul, desi am castigat vreo 5 procese impotriva unor amenzi de circulatie/parcare (eu fiind agenta de vanzari si batand drumurile patriei, primesc amenzi ptr parcari in diverse orase), iar aceste procese au fost in decursul anilor 2006-2010, si totdeauna mi s-a comunicat acasa raspunsul, atat de la judecatorie, cat si de la tribunal, la tribunal fiind recursul, deci decizie definitiva si irevocabila.
Cu toate ca decizia a fost definitiva si irevocabila, am primit decizia acasa, indiferent daca procesul impotriva amenzii a fost in orasul meu, sau in alt oras.
La fel s-a intamplat si cu 2 procese pe litigii de munca, unul finalizat in 2007 si unul in 2009, am primit deciziile acasa, de la Curtea de Apel, decizii definitive si irevocabile. A trebuit doar sa le investesc cu formula executorie (parca asa ii zice), pentru a putea prin executor sa-mi primesc despagubirile castigate in instanta.

Anul acesta am castigat 2 procese impotriva unor amenzi de parcare, si am primit raspunsul doar de la judecatorie, de la tribunal primind deciziile in urma unei cereri. Dar aceste 2 procese au fost sub noile coduri.

La tot ce s-a judecat sub vechile coduri, am primit deciziile acasa, chiar si atunci cand au fost definitive si irevocabile.

Acum am un proces cu litigii de munca, inceput sub vechile coduri, iar de la Curtea de Apel n-am primit nici o decizie.
Ma gandeam ca fiind sub vechile coduri, ar fi trebuit sa primesc acasa decizia, asa cum am primit de la toate procesele de sub vechile coduri, decizii definitive si irevocabile.

In fine, probabil e asa cum ziceti dumneavoastra.
Răspuns la discuția Decizia se trimite acasa sau nu?
Nu mi-a spus nimeni asa ceva, ci CHIAR asa s-a intamplat.
Deciziile de la tribunal unde am facut recurs la amenzi de circulatie/parcare, mi-au venit acasa.
Decizia de la Curtea de Apel in urma unui proces cu un fost angajator, mi-a venit acasa.
Asa a fost sub vechile coduri.

Momentan tocmai s-a terminat un proces inceput sub vechile coduri, dar nu mi-a venit acasa nici o decizie.

Intrebarea mea era daca mai vine acasa decizia, conform vechilor coduri, sau nu mai vine?
Răspuns la discuția Decizia se trimite acasa sau nu?
Pana acum, la procesele judecate dupa Vechiul C. proc. civ. si C. civ. se trimitea acasa decizia.
Nu la fel ar trebui sa se procedeze si acum, avand in vedere ca m-am judecat dupa vechile coduri?
M-am judecat cu un fost angajator, litigii de munca, sub vechiul C. proc. civ. si C. civ.
Dupa fond, a urmat recursul.

A trecut o luna de la pronuntare, si n-am primit acasa decizia.
Decizia de la recurs se trimite acasa, sau trebuie sa fac cerere ca la spetele judecate dupa noile coduri?
Am reclamat pe cineva, si a primit NUP, iar eu am facut plangere impotriva rezolutiei, apoi a doua cerere impotriva rezolutiei, de data asta la judecator.

Peste cateva zile este infatisare in instanta.
Pana cand ma pot constitui parte civila?
Multumesc

Dar cineva imi spunea ca mai nou, trebuie pe orice inscris, sa scriem "conform cu originalul", si sa avem asupra noastra originalul in sala de judecata.

In cazul unui mail, ce e de facut?
Sa am asupra mea un laptop sau smartphone ca sa ma loghez in mail si sa arat originalul instantei?
Altfel nu prea vad cum pot avea asupra mea originalul.
Sunt angajata la o societate, si am mail de firma, cu adresa personalizata, ca de exemplu numele.meu@numele.firmei.ro

Pot folosi ca proba intr-un proces civil, mailurile primite pe respectiva adresa de mail?
Daca da, cum, si care este procedura?