avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Activitate elenys

Activitate elenys

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea speta:
- detin doua terenuri extravilane despartite de o rezerva a primariei. Ma intereseaza temeiul legal, precum si detalii legate de procedura de permutare a terenului de la primarie, astfel incat sa mi unesc terenurile.
De asemenea, ma intereseaza daca se poate cumpara rezerva primariei?
Multumesc anticipat!
Buna ziua! Solicit si eu sprijin si un punct de vedere pentru obtinerea unei autorizatii pentru servicii de prelucrare arhivistica.
Mentionez ca firma este nou infiintata- am declarat ca activitatea se desfasoara la terti. Eu sunt arhivistul, asociata mea arhivarul si cu toate acestea ne cer contracte de munca (este SRL si legea contabilitatii nu ma obliga sa ma angajez la firma mea). Mi-au spus ca nu pot demonstra ca sunt specialista, desi am atasat diplomele si le-am dat exemplu SRL unui doctor, care presteaza servicii si nu este angajatul firmei respective, in vedere celor sustinute.
Eu cred ca se mentioneaza acele contracte pentru cei care vor fi angajati in viitor sau cei care sunt investitori si deschid o firma unde trebuie sa angajeze specialisti.
In plus, sa le arat un spatiu minim de 20 mp, conform articolul 18. lit f din Ordinul 137/2013, pe care il las mai jos, desi eu nu nu prelucrez arhiva la sediu/ ci doar la terti.
Dumneavoastra cum interpretati aceasta obligativitate?
Sunt eu obligata sa am un spatiu ca nu -l folosesc. Sunt eu obligata, sa ma angajez pe firma mea?
Practic, nu mi-au primit dosarul...
Art. 18
(1) In vederea eliberarii autorizatiei de functionare pentru prestarea serviciului de prelucrare arhivistica este obligatoriu ca operatorul eocnomic sa aiba cel putin cate 2 angajati calificati pentru ocupatia de arhivist si arhivar si sa sa depuna urmatoarea documentatie pentru autorizare:
a) certificat constatator emis de registrul comertului;
b) copia certificata a autorizatiei de securitate la incendiu emisa de inspectoratul pentru situatii de urgenta;
c) copii certificate ale documentelo care atesta dreptul de proprietate/folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social si/sau ca puncte de lucru;
d) copii certificate ale atestatelor/certificatelor si diplomelor pentru personalul angajat;
e) copii certificate ale contractelor de munca incheiate intre operatorul economic si personalul angajat in prestarea de servicii arhivistice;
f) memoriu de prezentare a caracteristicilor tehnico-functionale ale spatiilor si echipamentelor de prelucrare, depozitare si conservare a arhivelor: depozite construite special sau incaperi amanajate de minimum 20 mp, birouri pentru personalul angajat, mijloace de depozitare si pastrare specifice, mijloace de protectie a documentelor, in functie de natura si dimensiunea lor, aparate de masura a temperaturii si umiditatii in depozite, echipament de protectie pentru personal, mijloace de alarmare si semnalizare antiincendiu si antiefractie, mijloace de stingere a incendiilor;
g) copii ale procedurilor de lucru interne de practica arhivistica pentru prelucrarea documentelor;
h) dovada achitarii taxei de autorizare.
(2) Personalul angajat ulterior autorizarii, pentru acest serviciu, trebuie sa fie calificat in ocupatiile de arhivist sau arhivar.
Help!
Pentru un sediu social- fara activitate economica, mai trebuie acordul vecinilor?
O doamna contabila sustine ca daca primesti corespondents trebuie acordul vecinilor.
Altii nu, pareri pro si contra! Dumneavoastra ce parere aveti?
Buna ziua!
Va deranjez si eu cu cateva intrebari:
1. In vederea infiintarii unui ONG- se cere dovada sediului social. Sediul social o sa fie intr un apartament. Conform LEgii 102/2020b ” Avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, cu modificarile ulterioare, nu este necesar atunci cand administratorul sau, dupa caz, administratorii declara pe propria raspundere faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate."
Intrebarea mea este, unde dau declaratia ca nu desfasor activitate? M-am gandit ca l-a notar-dar am fost azi si a zis ca nu stie, nu crede si mi-a recomandat sa fac contract de comodat cu asociatia de proprietari?
Ce depun la dosarul pentru judecatorie in acest sens- o declaratie simpla si copie dupa contractul apartamentului?
2. Am discutat azi cu dl notar despre legalizarea actelor, respectiv statutul si actul constitutiv si mi-a spus ca trebuie autentificate.
Care este diferenta dintre autentificare si legalizare?
Pe portajust. gasisem urmatoarele informatii ”STATUTUL ASOCIAŢIEI atestat de avocat sau autentificat de notar care să cuprindă elementele prevăzute de art. 6 alin. 3 din OG 26/2000 – 2 ex. originale;
Forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie dacă patrimoniul este constituit şi din aport în natură constând în bunuri imobile”
La noi nu este cazul, ca nu se aduce aport in natura.
Multumesc din suflet pentru orice lamurire!

Buna ziua!
In cadrul unei scoli, in urma unor discutii cu privire la contul in care cei de la Sanatate sa vireze banii pe medicale, am stabilit contul 85.01.01. Aceste sume, au fost primite in luna martie 2014 si sunt aferente anului 2013. Este corect?
Care sunt inregistrati contabile ce urmeaaza sa fie efectuate si care este procedura.
Buna ziua!
Am si eu o intrebare legata de cumulul de functii. O persoana contabil sef intr-o scoala, este delegata la o alta scoala pe cumul (contabila de la instituia respectiva fiind in medical) pentru o luna de zile. La plata pe cumul, se pastreaza incadrarea cu sporul CFP si indemnizatia de conducere?

Secretara unei scoli poate sa promoveze de la treapa III la treapa II, dupa 3 ani daca 2 ani a fost in maternitate? Se considera vechime?