avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Activitate CORINACARMEN

Activitate CORINACARMEN

Răspuns la discuția Impozit pentru vanzare imobil
Pe site ANAF, Asistenta contribuabili, ANAFI - baza de date cu intrebari frecvente, gasiti publicata urmatoarea speta:
Speta publicata la data 1.10.2012
Referitor la: Codul fiscal
Domeniu:
3 Impozitul pe venit
Subdomeniu:
08^1 Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
Scurta descriere:
Impozit transfer prop. imobil. prin exec. silita

Intrebare
Cum se stabileste si se plateste impozitul in cazul transferului proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal prin executare silita?

Raspuns
In conformitate cu punctul 151^2 din normele metodologice date in aplicarea art.77^1 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin contribuabil, in sensul art.77^1 din Codul fiscal, se intelege persoana fizica careia ii revine obligatia de plata a impozitului.
In cazul transferului dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia prin acte juridice intre vii, contribuabil este cel din patrimoniul caruia se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele acestuia: vanzatorul, credirentierul, transmitatorul in cazul contractului de intretinere, al actului de dare in plata, al contractului de tranzactie etc., cu exceptia transferului prin donatie.
Potrivit punctului 151^7 din normele metodologice date in aplicarea art.77^1 alin.(6) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
„In cazul transferurilor prin executare silita, dupa expirarea termenului de 10 zile inclusiv, in care contribuabilul avea sarcina declararii venitului la organul fiscal competent, pentru transferurile prin alte modalitati decat procedura notariala sau judecatoreasca, organul de executare silita sau cumparatorul, dupa caz, trebuie sa solicite organului fiscal competent stabilirea impozitului si emiterea deciziei de impunere, conform procedurilor legale, prin depunerea documentatiei aferente transferului.”
Potrivit alin.(6) al art.77^1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru inscrierea drepturilor dobandite in baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti si a altor documente in celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica indeplinirea obligatiei de plata a impozitului prevazut la alin.(1) si (3) si, in cazul in care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, vor respinge cererea de inscriere pana la plata impozitului.
Conform alin.(1) al art. 26 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: „Platitor al obligatiei fiscale este debitorul sau persoana care in numele debitorului, conform legii, are obligatia de a plati sau de a retine si de a plati, dupa caz, impozite, taxe, contributii, amenzi si alte sume datorate bugetului general consolidat.”
Totodata, in conformitate cu prevederile art.114 alin.(2^6) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care plata impozitului se efectueaza de catre o alta persoana decat debitorul, dispozitiile art.1472 si 1474 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.
Prin urmare, in cazul transferului dreptului de proprietate asupra proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, prin executare silita:
- contribuabilul, din patrimoniul caruia se transfera dreptul de proprietate, datoreaza impozit pe venit, in conformitate cu prevederile alin.(1) al art.77^1 din Codul fiscal, iar plata impozitului poate fi facuta de catre acesta, de catre organele de executare silita, sau orice alta persoana decat debitorul, in numele debitorului;
- intabularea dreptului de proprietate se poate face numai in baza documentelor care atesta achitarea impozitului, potrivit prevederilor alin.(6) al art.77^1 din Codul fiscal

Pentru prestari de servicii intracomunitare ( neimpozabile in Romania, beneficiarul din UE fiind persoana obligata la plata TVA in celalalt stat membru), efectuate de un prestator neinregistrat pe 153, nu se depune Decont 301. Decont 301 se depune, de ex., in situatia achizitiei intracomunitare de servicii cand beneficiarul stabilit in Romania (si neinregistrat pe 153) este obligat la plata TVA in Romania.
Din pacate, conform proiectului de modificare a Codului fiscal, publicat pe site MFP, de anul viitor veti plati la CAS 31,3% din venitul net - sa speram ca nu va ramane asa in variata finala !
Art.122^1 din Cod Procedura fiscala: "Pentru creantele nascute anterior sau ulterior datei deschiderii procedurii insolventei nu se datoreaza si nu se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere dupa data deschiderii procedurii insolventei"
Farmacistii sunt Profesie libera pe Legea 95/2006. Cf. pct.1 de la Dispozitii generale din Norme la Cod fiscal - astfel cum a fost modificat de HG 791/2010, Profesiile libere si Drepturile de autor nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente
pe baza criteriilor de la art.7 pct.2.1 si 2.2 (cele enumerate de Dl Popu)
Deoarece dpv.al TVA prestati un serviciu intracomunitar taxabil in Statul Membru al beneficiarului D-voastra, inainte de a presta serviciul trebuie :
1. sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA pe art.153^1
2. sa va inregistrati in ROI
Inregistrarea pe 153^1 nu va creaza obligatii de plata dpv. al TVA intrucat prestarile D-voastra sunt "neimpozabile in Romania", insa aveti obligatia sa le declarati lunar in Declaratia 390 si din acest motiv e obligatorie aceasta inregistrare.
Răspuns la discuția plata impozitului pentru PFA
Spre deosebire de societatile comerciale care datoreaza impozit pe profit sau impozit pe venit functie de veniturile facturate (si respectiv cheltuieli facturate- la platitorii de ipozit pe profit ) PFA-urile datoreaza impozit pe venit functie de venituri incasate si chetuieli care au fost platite in cursul exercitiului financiar.
A se vedea Cod fiscal art.48 alin.(2) a) si alin. (4) b)
Răspuns la discuția plata facturi prin firma
Din punct de vedere al Impozitului pe profit:
Art. 21 alin (3) Cod fiscal: " Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
m) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop "
Pct. 37 din Norme: " In cazul in care sediul unui contribuabil se afla in locuinta proprietate a unei persoane fizice, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului sunt deductibile in limita determinata pe baza raportului dintre suprafata pusa la dispozitia contribuabilului, mentionata in contractul incheit intre parti, si suprafata totala a locuintei."
Deci, atata timp cat sediul social al societatii este in apartamentul proprietate personala, faceti un un contact intre societate si D-vostra in calitate de persoana fizica proprietar, in care specificati proportia din suprafata apartamentului pe care o puneti la dispozitia societatii. In acest procent vor fi deductibile si cheltuielile mentionate in textul legii, chiar daca facturile sunt emise pe persoana fizica si nu pe societate.
Insa, din punct de vedere al TVA, acesta este deductibil doar daca facturile sunt emise pe societate (nu se admite deducerea de pe facturile emise pe numele persoanei fizice).
Răspuns la discuția Sponsorizare
In ex.anterior, din impozitul pe profit de: 20x16%, se scade suma de 0.06 lei (nu suma de 1 leu) -cf.prevederi legislative mentionate de "ghola".
Răspuns la discuția Impozit pe venit si expropriere
Pct. 89 din Norme metodologice la Cod fiscal - Titlul IX Impozite si taxe locale:
89. (1) "Contribuabilii care achizitioneaza terenuri sunt obligati sa depuna declaratiile fiscale pentru stabilirea impozitului pe teren la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in raza carora se afla terenurile, in termen de 30 de zile de la data dobandirii acestora, cf. prevederilor art. 259 alin. (6) din Codul fiscal.
(2) Obligatia de a depune declaratie fiscala revine deopotriva si contribuabililor care instraineaza teren.
(3) Declaratiile fiscale se depun in termen de 30 de zile de la data dobandirii sau de la data aparitiei oricaruia dintre urmatoarele situatii:
a) intervin schimbari privind domiciluil fiscal al contribuabilului;
b) se realizeaza modificari ce conduc la recalcularea impozitului pe teren datorat "