avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Activitate MorriganCrows

Activitate MorriganCrows

Multumesc frumos pentru promtitudinea raspunsului. :)

La intrebarea nr. 2, problema era sa stiu daca, in fata instantei, ma pot prevala de caracterul abuziv al clauzei penale inserata in contracul semnat, avand in vedere procentul foarte mare aplicat, chiar daca am semnat ca sunt de acord cu aplicarea acestuia si ca poate depasi valoarea debitului principal. Reclamantul/creditor are o pozitie de "monopol" pe piata serviciilor care a facut obiectul contractului nostru, iar paratul/debitor a semnat acest contract cu clauze standard, care nu au fost negociate, pentru ca altfel nu s-ar mai fi incheiat contractul.
Buna ziua,
am sa va rog sa ma lamuriti in urmatoare problema:

Intr-o cerere de valoare redusa am fost obligata la plata sumei 1020 lei, reprezentand contravaloare debit si la suma 5630 penalitati de intarziere, rezultand o valoare totala a cererii de 6650 lei. Precizez ca este vorba de un contract intre profesionisti, incheiat in 2011, cu clauze standard, nenegociate, la care practic am aderat, reclamanta detinand o pozitie dominanta pe piata serviciilor respective.
Reclamanta a platit 50 de lei taxa de timbru, in loc de 200 lei, desi valoarea totala a cererii introductive depaseste plafonul stabilit de art. 6 din OUG 80/2013 .

Intrebare 1 : la calcularea taxei de timbru se ia sau nu in calcul si suma rezultata din penalitati?

Intrebarea 2 : ma pot prevala de caracterul abuziv al clauzei penale din contract in baza careia mi-au fost calculate penalitatile, chiar daca este un contract incheiat intre profesionisti, in 2011, avand in vedere ca suma rezultata din penalitati este mai mare cu ~ 550% fata de debitul principal si chiar daca nu ma pot prevala de Legea 72/2013?

Multumesc anticipat celor care imi vor raspunde. O zi senina tuturor! :)

@Patrick_, in primul rand, multumesc pentru raspuns. Mi-a "deschis" ochii asupra unor aspecte, ca de ex. cel privind calitatea sotiei supravietuitoare.
In al 2-lea rand, am postat aici nelamurirea mea, dupa ce in prealabil am discutat cu cativa avocati care mi-au dat solutii diferite, fapt care m-a "bagat in ceata" .

Asadar, dupa raspunsurile primite aici, inteleg ca ar trebui sa chem in judecata pe mostenitorii celui de la care a cumparat o parte din imobil unchiul sotului decedat si, ca, voi investi instanta cu o actiune avand ca obiect :
1) stabilirea calitatii de successor a tuturor celor vizati (respective : sotia, sotul decedat, precum si mostenitorii celui de la care a cumparat unchiul sotului decedat);
2) stabilirea masei succesorale ;
3) constatarea dobandirii dreptului de proprietate asupra imobilului in cauza ca efect al uzucaparii de catre sotia supravietuitoare (aici as putea sa invederez instantei si o jonctiune a posesiilor , respectiv a unchiului, a sotului decedat si a sotiei supravietuitoare ? ).
Ca probe voi solicita martori, inscrisurile care le am si expertiza tehnica topografica pt. imobilul in cauza.

Daca aveti si alte idei, nu ezitati sa le scrieti.

Oricum, in afara problemelor juridice supuse atentiei, eu va doresc tuturor de pe acest forum un an mai bun, mai vesel, cu sanatate, liniste sufleteasca, cat mai multe realizari, iubire si fericire langa cei dragi! La multi ani!!
Multumesc amandurora pentru raspunsuri.

Mai am o nelamurire: cand sotia va promova actiunea in instanta si va arata situatia de fapt, va mai fi necesar sa arate ca terenul si constructia au fost mostenite initial de sotul care, in prezent, este decedat sau este suficient sa demonstreze ca a stapanit acest imobil alaturi de el fara ca posesia sa fie viciata?
Buna ziua,

In privinta executarii hotararilor definitive Legea contenciosului prevede ca executarea acestora se face potrivit art. 24 (1), respectiv de bunavoie sau in cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii.
In cazul in care debitorul refuza sa-si execute obligatia aceasta va fi adusa la indeplinire prin executare silita, urmandu-se procedura prevazuta in Legea contenciosului - art. 24 (2).
Mai departe in acelasi articol, alin. 3 se stipuleaza ca “la cererea creditorului, în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită, care curge de la expirarea termenelor prevăzute la alin. (1) şi care nu au fost respectate, instanţa de executare, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 905 din Codul de procedură civilă”.

In art. 25 (1) se arata ca instanta de executare aplica respectiv acorda sanctiunea si penalitatile prev. la art. 24 (3), fara a fi nevoie de investire cu formula executorie si de incuviintare a executarii silite de catre executorul judecatoresc, iar in alin 2 prevede ca cererile prev. la art. 24 (3) si (4) … sunt scutite de taxa de timbru .

Avand in vedere cele mai sus expuse, intrebarile mele sunt urmatoarele :
In situatia in care am o decizie irevocabila pronuntata in aprilie 2014 si autoritatatea debitoare nu si-a executat de bunavoie obligatia stabilita prin decizie, este suficient sa ma adresez doar cu o cerere instantei de executare prin care sa solicit aplicarea art. 24 alin 3 si 4 sau este nevoie sa urmez in acelasi timp si procedura comuna si sa ma adresez unui executor judecatoresc ?
Trebuie sa astept cele 3 luni prevazute de art. 24 (4) ?
Ce trebuie sa fac daca nici dupa aplicare amenzii autoritatea debitoare nu-si executa obligatia?


Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.


Buna ziua,

Am nevoie si va multumesc anticipat pentru sugestiile, sfaturile voastre pentru urmatoarea situatie:
Sotia supravietuitoare si copilul acesteia solicita la OCPI receptia documentatiei cadastrale a imobilului (teren si constructie mostenit de la sotul sau decedat), infiintarea cartii funciare si intabularea dreptului de proprietate.
OCPI da incheiere de respingere motivand ca din actele depuse reiese ca:
- sotul decedat al d-nei in cauza a mostenit in 1984 intregul imobil de la unchiul sau in urma testamentului incheiat in favoarea sa ,
- la randul sau, unchiul a dobandit o parte din teren prin trazactia facuta la Tribunal in 1958 care a avut ca obiect iesirea din indiviziune cu fratii sai, iar la o zi dupa tranzactie a cumparat cu chitanta de mana si partea de teren ce revenise unuia dintre frati in urma iesirii din indiviziune.
- Astfel, din cauza acestei parti de teren care a fost cumparat cu inscris sub semnatura privata, nu a fost admisa cererea privind receptia documentatiei cadastrale si intabalurarea dreptului de proprietate, intrucat nu a fost respectata forma ceruta pt. validitatea actului.

Intrebare:
sotia si copilul pot chema in judecata pe mostenitorii celui de la care a cumparat unchiul sotului sau si/sau
1.sa solicite instantei sa constate existenta dreptului lor de proprietate asupra imobilului in cauza,
2.sa solicite pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic ,
3. sau ce alte actiuni pot promova si care va fi temeiul juridic, daca cele mai sus mentionate nu sunt alegerea cea mai potrivita?

Astept cu mare interes si nerabdare un feedback! Va multumesc si o zi frumoasa tuturor! :)


Răspuns la discuția Gard in spatele casei
Pe langa ce-a scris DlGoe, as mai adauga si faptul ca legea prevede ca, in situatia in care se edifica o constructie noua in imediata apropiere a altei constructii existente, trebuie avuta in vedere cota (adancimea) la care se fundeaza noua constructie, pentru a nu afecta rezistenta mecanica si stabilitatea constructiei existente.
In cazul de fata, daca vecinul Dvs., a fundat gardul la o cota mai adanca decat cota casei Dvs., este posibil sa apara probleme cu rezistenta casei Dvs., iar in acest caz, vecinul avea nevoie de acordul Dvs. in forma autentica, pentru a construi atat de aproape de imobilul Dvs. -- art. 27 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 rep.
Judecatoria ________

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul, ____________, CNP ___________, domiciliat in _____________, in calitate de petent, conform art. 118 din OG 195/2002 republicata, formulez urmatoarea

PLANGERE

impotriva Procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria __ nr. ___/____ din data de _______ incheiat de ________ (scrie pe PV - Ministerul Adm. si Internelor, Inspectoratul Gen. al Pol Rom, Sectia ...X , de ex. Nu trebuie sa mentionati numele agentului) , cu sediul in ......
Astfel, intimata constata prin Procesul-verbal contestat, ca petentul „__________________” (aici indicati ce scrie in procesul verbal) .
Pentru aceste contraventii, petentul a fost amendat cu suma de ____ lei si sanctionat cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de ____, aplicandu-se masura retinerii permisului de conducere pe o perioada de .... zile.
Consider nelegal si netemeinic Procesul-verbal contestat pentru urmatoarele

MOTIVE

1. Procesul – verbal contestat este netemeinic, astfel:
Se descrie situatia de fapt contrara celor mentionate de agentul constatator in procesul verbal, eventual se sustine imposibilitatea agentului de a observa situatia, acesta aflandu-se la o distanta apreciabila fata de locul savarsirii contraventiei (aici descrieti cum au stat lucrurile de fapt) .
2. Fapta nu este descrisa in conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001.
Intimata a procedat la intocmirea unui act care nu intruneste cerintele de legalitate prevazute imperativ de legiuitor iar prezentarea generala, lipsita de continut a faptei echivaleaza cu lipsa acesteia si atrage nulitatea absoluta a procesului verbal conform art.17 din O.G. nr. 2/2001, nulitate care nu este conditionata de dovedirea unei vatamari.

In dovedirea celor mai sus-mentionate inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, interogatoriul intimatei si martori (daca este cazul).

Pentru toate motivele aratate anterior va rog sa dispuneti:
- Admiterea plangerii;
- Anularea procesului verbal seria seria __ nr. ______ incheiat de ____
- Exonerarea petentului de plata amenzii in cuantum de __ lei.
- Anularea sanctiunii avertismentului (daca v-a fost dat scrieti asta)
- Anularea masurii retinerii permisului de conducere a subsemnatului
- Aplicarea unei sanctiuni mult mai usoare (avertisment), in situatia in care veti aprecia ca procesul-verbal este temeinic si legal, potrivit art. 7 alin. 3 din O.G. 2/2001.

In cazul in care voi fi in imposibilitatea de a ma prezenta la proces in ziua stabilita pentru judecata (in ordinea listei) solicit judecata in lipsa in conformitate cu dispozitiile art. 223 alin. 3 Noul C.proc.civ.

Depun prezenta in 2 (doua) exemplare dintre care unul pentru instanta, iar celalalt pentru a fi comunicat intimatei, precum si taxa de timbru in cuantum de 20 de lei (daca n-ati achitat-o pana acum).



[Vă rog ca, pe viitor, să precizați sursa mesajului. Este interzisă preluarea prin copy-paste a textelor din alte siteuri în paginile Avocatnet.ro.]
Răspuns la discuția titlu proprietate

Indreptarea sau modificarea cartii funciare se face prin intermediul actiunii in rectificare a inscrierilor in Cartea Funciara, competenta fiind instanta in care se afla terenul in cauza.
In art 907 - 915 din Noul Cod Civil gasiti dispozitiile referitoare la actiunile in rectificarea inscrierilor de carte funciara.
Răspuns la discuția recurs la recurs?
Buna ziua tuturor,

Mi-ar fi de mare ajutor parerea/sfatul vostru intr-o speta similara ca cea a d-lui C-tin Boncu.
Pe scurt, va relatez speta:

La judecatorie am solicitat granituirea si obligarea paratilor la ridicarea constructiilor edificate pe terenul apartinand reclamantilor , iar pana la primul termen acordat mi-am precizat cererea, in sensul ca am revendicat si portiunea de teren pe care erau construite constructiile paratilor.
Mentionez ca nu am indicat care este valoarea acelei suprafete de teren, si, nici prima instanta nu a sesizat neregularitatea cererii de chemare in judecata (care a fost precizata ulterior), nepunand in discutia partilor acest aspect si neluand masurile ce se impuneau (cf. art. 114 corob. cu art. 339, rap. la art. 133 CPC) .


Calea de atac prevazuta in dispozitivul primei instante a fost apelul, cale pe care am si urmat-o, de altfel.
TB, din oficiu, la prima zi, a invocat calificarea gresita a caii de atac si,
mi-a calificat apelul, ca fiind de fapt recurs, apreciind valoarea litigiului sub un mld, (desi la dosar nu exista niciun document, din care sa rezulte acest lucru, respectiv evaluare a terenulului facuta de reclamant la mom. precizarii actiunii, vreo expertiza sau adresa/raspuns de la vreun notariat din care sa rezulte care era val. terenului in ianuarie 2012 ), decat declaratiile de impunere a terenurilor&constructiilor aflate pe acestea.
TB a constatat nul recursul pt nedepunerea in termen a motivelor.
Din pacate motivele de apel le-am depus la prima zi de infatisare, conform art. 287 alin. 2 CPC (vechi), caci, daca le-as fi depus cu cererea de apel, ar fi putut intra sub incidenta art. 304^1.

Acum citesc de-o saptamana, teorie, jurisprudenta, sunt fiarta, intreb pe toata lumea ce si cum
in speranta ca voi gasi un mijloc care sa-mi permita sa atac decizia TB, fara sa mi se respinga.
Ma gandesc la recurs, desi parerile sunt impartite cu privire la admisibilitatea acestuia,
dar si la contest. in anulare, daca reusesc sa dovedesc ca pragul valoric este peste un mld. lei si atunci, calea de atac ar fi apelul .

Va multumesc anticipat pentru orice idee, sfat, precum si pentru timpul alocat.

O zi senina tuturor!

@ d-le av. C-tin Boncu,
mi-ar fi de mare ajutor decizia de care aminteati in mesajul Dvs., poate o postati sau mi-o trimiteti pe mail.