avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Activitate PATRASCU_IUL

Activitate PATRASCU_IUL

Răspuns la discuția PLANUL DE PREVENIRE SI PROTECTIE
Buna ziua,
Planul de prevenire si protectie SSM, trebuie actualizat anual? Concret, ca si modalitate de lucru completam pe planul PP actual ce anume s-a facut pe anul anterior respectiv elaboram un nou plan pe anul viitor?
Dar mai pot beneficia de reexaminare pentru redobandirea permisului cu reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile?
Buna ziua,

Mi s-a retinut permisul de conducere pentru 90 de zile. Am facut contestatie la Judecatorie. Intrebarea mea este daca in situatia in care contestatia nu este in favoarea mea mai beneficiez de reexaminare pentru redobandirea permisului de conducere in 30 de zile?

Multumesc!
Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea problema. Am un salariat care este angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata , cu 8 ore . In perioada iunie - septembrie 2013 , salariatul respectiv solicita concediu fara plata prin suspendarea contractului individual de munca , perioada in care se angajeaza pe perioada determinata , respectiv pana la 15 septembrie 2013 , la o alta societate . In aceasta perioada , salariatul respectiv se imbolnaveste si necesita ingrijire medicala de lunga durata. Intrebarea mea este: care angajator este obligat la plata concediului medical .
Răspuns la discuția Pensie cumulata salariat si PFA
Buna ziua,

Si daca totusi doresc sa contribui voluntar la pensie pe PFA? Este posibil si in ce cuantum, daca da? Aceasta contributie la pensie va duce la data pensionarii la o pensie cumulata cu cea de salariat? Ca puncte de pensie are aceeasi pondere ca si contributia de salariat?


Multumesc!

Vin si eu cu o intrebare si anume: daca sunt deja salariat si platesc contributia la pensie, ulterior imi deschid un PFA, al carui venit mediu este peste 35% din salariul mediu brut, cat este contributia la pensie, ca si PFA? Este o suma variabila functie de venit? Aceasta contributie se adauga la cea de la salariat? Ca puncte de pensie are aceeasi pondere ca si contributia de salariat?
Multumesc anticipat ptr raspuns!


Buna ziua,

Rog pe aceasta cale ca un notar sau avocat sa ma ajutate cu pasii care trebuie urmati intr-un caz de mostenire si vanzare de terenuri. Iata sirul evenimentelor:
bunicii mei din partea mamei au avut patru fete(Elena, Ana, Angie si Tita) si doi baieti, Ion si Radian. Au avut 4 ha de teren agricol. In 1960, doua dintre fete, Elena si Ana (mama mea), au primit de la bunici cate 1 ha de teren agricol pe care au titlu de proprietate.

La moartea ambilor bunici nu a fost facuta dezbaterea mostenirii.
Bunurile care ar fi trebuit sa fie impartite intre frati au fost:
- 2 ha de teren agricol
- o casa cu teren aferent
- un loc de casa intravilan vecin cu casa
De comun acord s-a decis ca ceilalti frati (Angie, Tita, Radian si Ion) care nu primisera nici un fel de teren sa ia cate 0,5 ha in utilizare. Casa cu teren aferent a ramas lui Radian, fiind cel mai mic dintre frati. Locul de casa a ramas in utilizarea lui Radian, fiind vecin cu terenul casei. Intre timp au murit:
- mama mea Ana,
- Angie,
- Tita,
- Ion.
Angie a avut un baiat care s-a casatorit, in urma casatoriei rezultand o fata. Ulterior si acest var al meu a decedat, fata ramanand cu mama acesteia si pana astazi.
Terenul de 0,5 ha care era de drept al lui Angie, l-a luat spre utilizare Elena, cu acceptul tuturor, urmand sa se ocupe de toate pomenile care se fac regulat.
De curand Radian a vrut sa faca dezbaterea mostenirii, spune el, doar pe terenul 0,5 ha al lui, al lui Ion, Tita si Angie, drept care s-a prezentat la un notar ptr diligentele necesare. Au fost trimise citatii la:
- copii lui Ion,
- la copilul lui Tita,
- la tatal meu
- Elena care avea spre utilizare terenul de 0,5 ha al sorei decedate. Nu a chemat la dezbatere si pe nepoata lui Angie, pretextand ca nu stie adresa, desi eu aveam nr de telefon.
Din ce am inteles la vremea respectiva nu s-a putut face nici un fel de dezbatere nefiind toti prezenti. Pe cale de consecinta s-a amanat dezbaterea.
Ulterior am aflat ca a reusit totusi sa-si vanda partea lui de teren precum si pe cea a Angelei, apeland la un alt notar.
As dori sa stiu cum pot afla daca si-a insusit si partea lui Angie si in ce masura si de unde pot afla statusul locului de casa intravilan!

Multumesc anticipat!
Buna ziua,

Vin si eu cu o intrebare si anume: daca sunt deja salariat si platesc contributia la pensie, ulterior imi deschid un PFA, al carui venit mediu este peste 35% din salariul mediu brut, cat este contributia la pensie, ca si PFA? Este o suma variabila functie de venit? Aceasta contributie se adauga la cea de la salariat? Ca puncte de pensie are aceeasi pondere ca si contributia de salariat?
Multumesc anticipat ptr raspuns!
Reglementarile contabile in domeniul reducerilor sunt prevazute la pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, ce stabilesc:

- vor fi considerate reduceri financiare, numai reducerile de pret primite sau acordate pentru incasarea sau plata datoriei/creantei inainte de scadenta;
- reducerile comerciale acordate pe aceeasi factura cu livrarea de bunuri/prestarea de servicii reduc costul de achizitie sau pretul de vanzare al bunurilor si nu contabilizeaza distinct;
- celelalte reduceri acordate ulterior facturii initiale si nu sunt pentru incasarea unor sume de bani inainte de scadenta, sunt reduceri comerciale ce se evidentiaza in conturile 609 "Reduceri comerciale primite" si 709 "Reduceri comerciale acordate".
Răspuns la discuția Calcul concediu medical
Primele 5 zile din primul concediu medical este suportat de unitate ( perioada 05.06.2013-09.06.2013, adica trei zile lucratoare) in SAGA se introduce FS , cod indemnizatie 06 inseamna ca este platit 100 % iar ziua de 10.06.2013 este suportata din CCI si este de asemeni platita 100%.
Al doilea concediu medical cu cod indemnizatie 01 este platit 75% si este suportat integral din CCI.
Baza de calcul pentru concedii medicale se calculeaza ca media veniturilor brute pe utimile 6 luni / la media zilelor lucratoare din utimile 6 luni si se obtine indemnizatia zilnica ( baza de calcul) la care se aplica procentul de plata.