Eu (mama), locuiesc impreuna cu fiul meu minor înafara tarii.
În România am custodie comuna cu tatăl copilului.
În tara de reședință am câștigat custodia unica.
Pașaportul copilului a expirat și pentru a-l reînnoi am nevoie de procura din partea tatălui. Acesta nu este de găsit. Ce ma sfătuiți sa fac? Recunoașterea custodiei câștigate aici? Cum? Ordonanta prezidențială ar avea vreun scop în situația data? Menționez ca nu am mai fost în tara de mulți ani și as prefera sa nu ma deplasez în România. Din păcate, consulatele și ambasadele românești nu au soluții. Mulțumesc anticipat.
In 2013 am cumparat un apartament intr-un complex rezidential construit pe terenul MapN-ului.
Pentru teren exista un contract de dare in folosinta cu titlu oneros intre fostul proprietar si MapN. Nu am schimbat contractul pe numele meu pana acum.
Acum vand apartamentul (sau cel putin incerc) si mi se cere ca acest contract sa fie intre mine si MapN.
Unitatea Militara in cauza cere sa vin eu cu un notar la ei, pana in ora 9, caci altfel nu mai am sanse sa il gasesc pe Dl Comandant sa semneze. Am sunat la 50 de notari (fara exagerare, tot ce am gasit online). Majoritatea nu se deplaseaza si au fost contrariati de ce ar fi nevoie de un notar, cand s-ar putea face un contract intre parti, fiind vorba doar de un contract de dare in folosinta cu titlu oneros.
Nu ma pricep deloc si am nevoie de un sfat in legatura cu solutionarea situatiei cat mai repede (Nu locuiesc in tara si mai sunt aici doar pana vineri)..
Ce pot sa fac? La UM am transmis feedback-ul notarilor si au spus ca se intereseaza si ei intre timp, dar din cate stiu, se cere incheierea contractului in forma autentica.
10.5. Potrivit prevederilor titlului X art. 2 alin. (2) din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul contract se încheie în formă autentică.
Am chiar numarul de telefon (mobil si fix) si numele dirigintelui de oficiu. Nu raspunde sub nicio forma. Maine dimineata merge tatal meu direct acolo.
Ideea cu faxul e chiar foarte buna! multumesc! o sa incerc.
Altfel, este adevarat ca Ministerul Finantelor nu poate sub nicio forma sa mai scoata un exemplar al acestui act? Sunt astfel de situatii ca a mea si nu e ok sa nu existe nicio rezolvare.
Acolo char nu am gasit intelegere deloc.. au fost extrem de nepoliticosi la telefon. :(
Am primit o recipisa cum ca la posta se afla o scrisoare recomandata pe numele meu. Stiu despre ce e vorba, e un act de la M.Finantelor (acord de instrainare imobil Prima Casa) , care nu poate fi facut / refacut a doua oara (asa mi s-a comunicat telefonic din partea M.Finante, cand am incercat sa gasesc o solutie).
Scrisarea se afla la Posta din data de 29.06. iar in 10 zile va fi trimisa inapoi (adica in data de 9 iulie).
Eu nu locuiesc in Romania si ajung in tara abia pe data de 20 iulie.
Exista vreo solutie, sa nu pierd documentul acesta, pentru care am depus cerere online si ma asteptam sa vina ori pe email, ori prin posta, dar direct, si nu cu confirmare de primire??
Tatal meu are aceeasi adresa ca si mine, dar nume diferit..
Nu am cum sa fac in timp atat de scurt o imputernicire si bineinteles, la oficiul postal respectiv nu raspunde nimeni.
În trecut, stiam ca un părinte nu poate renunta, nici daca isi doreste, la autoritatea parinteasca, fiindca ar fi considerat dreptul copilului sa aiba 2 parinti (totusi un pic obtuza gandirea aceasta in cazul de fata).
Art. 36 din legea 272/2004:
(6) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
(7) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.
(8) In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.
Citisem mai devreme si acest raspuns al unui coleg de forum si trebuie sa recunosc, e un pic dezamăgitor daca e asa.
S au schimbat lucrurile ? Chiar am avea o șansă ? Si atat de simplu, la notar ? Exista in practica asa ceva ?
În acte, custodie comună. În practica, tatăl nu mai are si nici nu isi doreste contact cu minorul. Nu plătește pensie alimentara (o suplinesc eu, fără probleme si fara discutii, scandaluri sau circuri interminabile).
Unde e problema? Ei bine, domiciliul meu (mama) si al copilului, nu este in Romania. Totusi in multe situatii mi se cere acordul tatălui (care tata nu este usor de gasit)..nici nu stiu unde locuiește iar numărul de telefon de pe care rar comunicăm il poate schimba oricand si de cele mai multe ori este deranjat de orice semn din partea mea. Unele dintre situațiile acestea sunt urgente si trebuie găsită solutie imediat pentru ele.
Întrebarea este: Ce varianta cât mai "nedureroasa" pentru toate părțile ar exista, în condițiile în care eu mi am asumat creșterea, dezvoltarea si educatia copilului iar tatăl nu isi mai dorește contactul nici cu mine si nici cu minorul? (Sigur ca nu putem vorbi de o varianta nedureroasa pentru nimeni, în condițiile în care dragostea cu forta nu se poate aplica..dar copilul a inteles situația si s a resemnat, limitându contactul la 1-2 apeluri pe an cu tatăl sau.. poate in viitor lucrurile vor sta altfel, dar acum, viețile fiecăruia au luat cai diferite).
Se poate obține custodie exclusivă in vreun fel ?
P.s1. Inclusiv tatăl s ar bucura de o astfel de soluție.
P.s.2. Stiu ca vorbim de dreptul copilului de a avea 2 parinti, dar in aceasta situație, o formalitate limitează dreptul copilului la o viata libera.
Dacă exista practica pe domeniu sau idei, le aș aprecia foarte mult. Momentan nu stiu de unde sa pornesc in rezolvarea situației.
:) Chiar le-am dat un e-mail mai devreme si le-am atasat declaratia. Vreau sa evit orice cheltuieli si pierderi de timp suplimentare. Totusi, daca e musai... voi face si acea declaratie. :(
Multumesc pentru raspuns. Mai am o nelamurire: in declaratie, este mentionat ca este de acord ca fiul sau sa isi stabileasca domiciliul in tara X, impreuna cu mama sa si ca "dau prezenta declaratie spre a servi oriunde va fi necesar"
Nu are nicio relevanta in fata celor de la vama acest aspect ? Ca nu ai cum sa iti stabilesti domiciliul in tara X fara sa calatoresti spre tara X, de exemplu ?
La iesirea din Romania cu un minor aflat in custodie comuna, imi va fi suficienta declaratia tatalui acestuia (parinte nerezident), data la notar, prin care este de acord ca minorul sa isi stabileasca resedinta in tara in care urmeaza sa calatorim ? Se intelege implicit ca si-a dat acordul si pentru calatorie, daca si-a dat acordul pentru mutarea domiciliului minorului ?