buna ziua. va rog dati-mi un raspuns la urmatoarea chestiune: sunt divortat, am un baiat de 9 ani si 8 luni care locuieste cu mama sa. acesta ar dori sa locuiasca cu mine, motivele fiind diverse. stiu ca la 10 ani s-ar putea indeplini acest lucru. s-ar putea face pe cale amiabila la notar sau e nevoie de un proces? care ar fi pasii? multumesc anticipat
buna ziua. va rog sa imi spuneti daca parintii pot conveni si pe o alta perioada de luare a minorului la domiciliul tatalui fata de cea care scrie in sentinta. de ex perioada de o luna in luna iulie e prea mare ca tatal sa isi ia atata concediu (si alti colegi de servici ar vrea concediu vara si s-ar suprapune, seful nedorind aceasta). ar putea conveni sa se imparta acea perioada de 31 zile in cele cinci vacante stabilite pt anul scolar 2016-2017 la clasele din invatamantul primar? sau ar fi bine sa cer ajutorul unui notar / avocat ca parintii sa faca o conventie legala? multumesc anticipat. precizez ca sunt tatal minorului de 6 ani.
multumesc pt raspunsuri. mama e nemultumita ca merge mereu cu acel copil la urgente cand e racit, cumpara medicamentele (pt ca de la urgente nu le primeste compensate) iar suma primita de copil de la tata (o patrime din salariul net care cuprinde si primele aferente sarbatorilor de craciun si paste) nu ii ajunge; mai are si un bebelus nefiind casatorita.
bineinteles ca nu e normal ca in iulie cand copilul sta la tata sa ii mai plateasca suma datorata mai ales ca merge si cu el in vacanta si ii indeplineste necesitati ca atunci cand sta la mama. dar, daca nu a fost specificat in instanta,nu poti sa incalci legea. poate un nou proces sau ar trebui sa i se adreseze instantei tutelare?
multumesc.
buna ziua. va rog dati-mi un raspuns despre urmatoarea chestiune: pe baza carui fapt unui tata i se ia din salariu O PATRIME ( pensie alimentara) si nu mai mult, precum jumatate din salariu? argumentele mele oare pot fi plauzibile: acea persoana are cheltuieli personale - hrana, imbracaminte, medicamente,plata diverselor facturi de gaz,curent electric, apa etc; deasemenea si copilul respectiv cand locuieste cu tatal timp de 2-3 zile la doua saptamani, de sarbatori, o luna in vacanta de vara are necesitati (hrana, jucarii, carti, haine care le imbraca la domiciliul tatalui etc.) pe care tatal i le acopera tot din trei patrimi(3/4) ramase la tata. multumesc din suflet.
multumesc de raspuns. inca nu s-a terminat procesul de stabilire al paternitatii dar tatal si-a exprimat dorinta la telefon sa poate sa il viziteze sau daca nu i se permite la domiciliul minorului ( si al mamei) sa il poata lua la domiciliul lui chiar si 2-3 ore. intrebarea ar fi daca instanta ar putea aproba ca minorul sa fie luat dat fiind ca are doar un an si doua luni? sau scrie in lege de la ce varsta poate fi luat?
buna ziua. va rog sa imi spuneti daca dupa terminarea unui proces pt stabilirea paternitatii, tatal poate sa ia minorul in varsta de un an si doua luni la domiciliul sau, dat fiind varsta frageda a minorului si faptul ca minorul nu il cunoaste deloc pe tata.
se pare ca este necesar un al doilea proces, intentat de data aceasta de tata pentru a-si vedea copilul.
mentionez ca tatal nu s-a interesat deloc de minor pana nu s-a facut testul adn, adresandu-i chiar insulte triviale indirect prin mama la telefon (din pacate fara martori) iar dintr-o data pozeaza in tatal perfect. multumesc anticipat
ma scuzati ca nu am mai intrat pe cont si nu am mai dat detalii.
in actiunea initiala scrie: stabilirea paternitatii, exercitarea autoritatii parintesti comune, modificarea numelui tatalui in certificatul de nastere, despagubiri cu lehuzie,pe timpul sarcinii si plata cheltuielilor de judecata iar ultimul punct, obligarea la plata pensiei de intretinere. deci,sunt toate specificate intr-un singur proces. de ce ar mai fi nevoie de inca un proces dupa stabilirea paternitatii pentru celelalte puncte? e derutata si crede ca avocatul a informat-o gresit. multumesc.
in dosarul inaintat instantei de o prietena se specifica dovedirea paternitatii si alocarea unei pensii alimentare. prezumtivul tata nu s-a prezentat la primul test ADN. avocatul ei I-a spus (dupa cateva luni de la demararea procesului) ca se pare ca sunt nevoie totusi de doua procese: in primul se stabileste paternitatea, in al doilea pensia. este confuza ca nu asa s-au inteles. ar trebui sa ceara alta parere (al unui alt avocat) sau exista vreun articol fix referitor la ce a spus domnul ADISAN mai sus? multumesc
buna ziua. care sunt pasii care trebuie urmati in obtinerea de catre mama a unei pensii alimentare pentru un minor din afara casatoriei, nerecunoscut de tata. se poate in acelasi proces stabili paternitatea si pensia alimentara?